Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez signala

Mogu gledati čak osam bosanskih programa, a niti jedan hrvatski

mjestani dvora ne mogu hvatati hrvatski tv signal
jakob ivanković/VLM
07.04.2011.
u 15:33

Nabavili smo digitalne uređaje, ali ni to ne pomaže pa se čini da smo bacili novac, kaže Resanović

Mještani sela uz državnu cestu Dvor-Glina, ali i mnogi drugi u brdskim dijelovima dvorske općine, i dalje ne mogu pratiti hrvatske televizijske programe.

Krše li se prava manjina?

– Zamislite, možemo pratiti čak osam televizijskih signala iz susjedne Bosne i Hercegovine, ali signal hrvatskih televizijskih programa, od HTV, RTL do Nove TV i drugih, ne možemo. A zanima nas ono što se događa u našoj državi, a toga nemamo, kaže Vlado Resanović, predsjednik mjesnog odbora naselja Grmušani. Problem prijama programa oduvijek je bio problem. Nakon rata postavljeno je nekoliko repetitora i stanje se poboljšalo, ali problem se nije riješio.

– Otkad je digitalni signal, stanje je nikakvo. Svi smo mi nabavili digitalne uređaje, ali ni to ne pomaže pa se čini da smo bacili novac kupujući pretvarače. U više navrata pisali smo Odašiljačima i vezama, ali sve ostaje po starome - signala nema. Time Hrvatska krši i odredbe o pravima manjina jer veći dio stanovništva pripada srpskoj manjini, kaže Resanović.

– Urgirali smo uime općinske vlasti kod Odašiljača i veza, ali odgovor nije bio zadovoljavajući. Izvijestili su nas kako su kao koncesionari signalom pokrili 98 posto područja RH, a eto, među ona dva posto koliko im zakon dopušta da promaše, našlo se i dvorsko područje, kazao nam je Nikola Arbutina, općinski načelnik.

Inicijative građana

Napominje kako su analognim signalom pokrivena dva sela, ali znatan broj naselja u općini koja je među najvećim općinama u Hrvatskoj jer se prostire na 505 hektara i dalje nema hrvatskog TV-signala. Načelnik Arbutina ističe kako je među stanovništvom bilo inicijativa da ne plaćaju TV-pretplatu, ali su odustali jer bi HTV vjerojatno naplatio pretplatu ovrhama uz znatne troškove koje bi građani morali podmiriti. Ovrhu za neplaćenu TV-pretplatu dobila je i obitelj Nišević, kojima je nedavno izgorjela kuća. Naime, u trenucima kada im je svaka kuna bila nužna nisu mogli doći do 600 kuna dječjeg doplatka koji primaju svaki mjesec. Bankovni račun im je bio blokiran zbog ovrhe jer nisu platili HTV-pristojbu posljednja tri mjeseca.

– Signala nema, TV ne možemo gledati mjesecima, ali smo račune redovno, unatoč tome, podmirivali. Posljednja tri mjeseca nismo imali odakle i sada su nam sjeli na račun, očajan je Stojan Nišević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije