Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba za opstanak

Mogli smo proći i gore, ovako ljetne terase mogu raditi do 23 sata

terasa
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
28.05.2012.
u 12:15

Podsjećaju i da je izmjenama odluke o radnom vremenu u Karlovcu učinjeno to da kafići zapravo rade kao noćni klubovi

– Bili smo dovedeni pred gotov čin. Odluka da ugostiteljske terase ljeti u Karlovcu rade do 22 sata već je bila spremna. Međutim, ipak smo se izborili za sat duže – objašnjava predsjednik karlovačkog Ceha ugostitelja Miro Prugovečki kako je donesena još jedna sporna odluka koja je izazvala ogorčenje mnogih.

 Tražili stanari?!

Ugostitelji napominju da su se u krizi mnogi odrekli kafića i restorana, koji su građanima postali luksuz. Sada ih radnim vremenom terasa ljeti dodatno ograničavaju i otežavaju im posao.

 – Danas se tek u 22 sata izlazi, a mi možemo raditi sat duže. To je totalni apsurd. Posebno kada se zna da u Hrvatskoj nitko nema takvo radno vrijeme. Kako tako uopće možemo opstati i kome Grad zapravo ide na ruku? – pitaju se ogorčeni ugostitelji.

Podsjećaju i na famoznu izmjenu odluke o radnom vremenu kafića, restorana i noćnih barova. Iako su tražili maksimalno zakonom dozvoljeno produženje, do dva ujutro, to je uvelo pravu pomutnju i ogorčenje mnogih. Duže radno vrijeme nije im donijelo više posla i bolju zaradu nego nelojalnu konkurenciju.

 – Nebuloza je najprije da su duže radno vrijeme kafića tražili stanari u MO Grabrik. To je valjda jedinstven primjer u svijetu. Svi dobro znaju da je to učinjeno zbog vlasnika dva kafića, ujedno i članova HDZ-a, da bi im se pogodovalo. Ni u turističkim gradovima kao što su Dubrovnik, Zadar ili Rovinj kafići ne rade tako dugo.

Tom odlukom oni su zapravo postali noćni klubovi. Međutim, noćni klubovi za razliku od kafića, moraju zadovoljiti brojne uvjete za noćni rad, kao što su atesti buke, zvučna izolacija, limitiranje razglasa i uređaja za reprodukciju glazbe te protupožarne uvjete – objašnjavaju karlovački ugostitelji.

Napominju također da mogu čak raditi i do 2.30 jer, ako gost naruči piće nešto prije dva, dopušteno mu je još trideset minuta za konzumaciju.

 Bez suglasnosti policije

 Upozoravaju također da to dovodi do učestalog remećenja javnog reda i mira, a onemogućuje se i normalan život stanara u blizini takvih kafića. Zbog svega razmišljaju i o potpisivanju peticije. Iz Grada poručuju da je uvjet za produljeno radno vrijeme da ugostiteljski objekt nije vezan za stambeni.

U suprotnom treba suglasnost vlasnika, a onda i gradsko odobrenje. Za donošenje te odluke nije trebala suglasnost policije, a poručuju i da su zadnjih pet godina imali do deset pritužbi i pitanja građana.

Ključne riječi

Komentara 1

ZE
zelenoprase
20:35 28.05.2012.

činjenica je da je hdz pogodovao kafiću šu šu i dozvolio im radno vrijeme do 2 tj do pola 3 iako nisu nočni club i nemaju uvjete za noćni club ! gdje je tu briga za stanare susjedne zgrade?gdje su tu zakoni i kategorizacija objekata? lik uplati donaciju i radi do kad hoćeš.sramota !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije