Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tražili 5 milijardi dolara

MMF: Ne damo kredit za koronu Venezueli

Nicolas Maduro
Foto: MIRAFLORES PALACE/REUTERS/PIXSELL
1/6
19.03.2020.
u 20:02

Politički urušenoj zemlji 'prijeti pravi pomor' jer je zdravstveni sustav uništen pod sankcijama SAD-a

Međunarodni monetarni fond (MMF) odbio je jučer zahtjev Venezuele za kreditom od pet milijardi dolara kako bi se mogla nositi s epidemijom koronavirusa.

Iako su MMF i Svjetska banka najavili više od 60 milijardi dolara pomoći za zemlje pogođene epidemijom koronavirusa, a sam MMF pripremio je 50 milijardi dolara za siromašne i zemlje sa srednjim dohotkom čiji je zdravstveni sustav previše slab da bi se nosio s epidemijom, odbili su zahtjev Venezuele za kreditom od pet milijardi dolara.

Tražili pet milijardi dolara

U pismu čelnici MMF-a Kristalini Georgijevoj predsjednik Venezuele Nicolás Maduro, između ostalog, napisao je da bi pet milijardi dolara kredita iz MMF-ova Instrumenta za hitno financiranje "predstavljalo znatan doprinos jačanju naših sustava detekcije i reakcije" s obzirom na to da imaju deficit medicinske opreme i lijekova u borbi protiv koronavirusa.

- Ovo je ključan trenutak, svjesni smo također da je bolest jako zarazna pa ćemo nastaviti poduzimati brze i snažne mjere kako bismo zaustavili širenje pandemije - napisao je Maduro u pismu čelnici MMF-a.

- Nažalost, MMF nije u poziciji da razmotri zahtjev jer nije jasna situacija s međunarodnim priznanjem vlade - odgovorili su iz međunarodnog zajmodavca čije je sjedište u Washingtonu, samo nekoliko sati nakon slanja zahtjeva.

- MMF-ov angažman u zemljama članicama uvjetovan je time da međunarodna zajednica službeno priznaje njihovu vladu, što se odražava u članstvu u MMF-u, dok trenutačno nije jasno je li vlada Venezuele priznata - stoji u MMF-ovu priopćenju.

Situacija u Venezueli izuzetno je komplicirana i mnoge zemlje ne priznaju Nicolása Madura kao legitimnog predsjednika države. Prije nešto više od godinu dana oporbeni čelnik i tadašnji predsjednik parlamenta Juan Guaidó proglasio se privremenim predsjednikom Venezuele, tvrdeći da je izborna pobjeda predsjednika Madura bila namještena. Više od 50 zemalja svijeta na čelu sa SAD-om, među kojima je i Hrvatska, priznalo je Guaida za privremenog predsjednika, ali ne i saveznici Venezuele, Rusija i Kina, koje i dalje podupiru Madura. Donald Trump je u međuvremenu postrožio sankcije na venezuelski izvoz nafte, ostavljajući zemlju bez ključnog izvora prihoda. Pitanje je kako će se Venezuela suočiti sa suzbijanjem koronavirusa s obzirom na to da je njihov zdravstveni sustav u izuzetno teškoj situaciji zbog višegodišnjih sankcija, a stanje dodatno pogoršavaju problemi u nabavi lijekova.

- Teško da na zalihama imamo i pet posto lijekova koji su nam potrebni - kazao je čelnik venezuelske liječničke komore Douglas Leon Natera.

Karantena u Caracasu

Venezuela je do sada registrirala 33 slučaja zaraze koronavirusom, a predsjednik Maduro uveo je karantenu u glavnom gradu Caracasu i u pet saveznih zemalja. Venezuela je zabranila letove s Europom. Isto su postupili i u slučaju Kolumbije, Paname i Dominikanske Republike.

Obustavljena je i nastava u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima i zabranjeni su sportski događaji.

Glavni tajnik Norveškog vijeća za izbjeglice Jan Egeland svrstava Venezuelu u skupinu s ratom razorenima Sirijom i Jemenom kada je u pitanju spremnost za suzbijanje zaraze koronavirusom. Kao i u te dvije zemlje, s obzirom na urušavanje zdravstvenog sustava, dolazak virusa "prouzročio bi pravi pomor", upozorava Egeland.

Komentara 6

FR
franjo2
14:16 20.03.2020.

Neka ti lovu daju Rusi i Kinezi koji te podupiru. Gdje su sada ti takozvani moćni Kinezi i Rusi što ne pomognu saveznici. Komunisti oduzeli Amerima privatne firme unutar Venecuele i dali ih Rusima a sada bi htjeli da im Ameri pomognu ha ha.

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
07:30 20.03.2020.

Ta pljacsko- fasisticka tvorevina MMF,je jedna smrdljiva udruga,koja unistava finacijske sisteme svake drzave i direktno je pod zapovjednistvom cionista i fasista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije