Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETO U PRIBISLAVCU

Mještani najavljuju osnivanje seoske straže

pribislavec
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
05.08.2014.
u 11:00

Predstavnici romske zajednice najoštrije osuđuju ovu inicijativu i najavljuju prosvjede

Atmosfera u međimurskom selu Pribislavec vrije. Mještani su ogorčeni zbog svakodnevnih krađa, provala i oštećivanja objekata. Tvrde da policija ne radi svoj posao i zato najavljuju osnivanje “udruge za zaštitu imovine”.

Noćima ne spavaju

-  Ne  znam  koliko  puta su me opljačkali. Da to brojim i vodim evidenciju vjerojatno  bih  poludio  –  rekao  nam  je  Ivan Pintarić iz Pribislavca i vlasnik  obrta  u Poduzetničkoj zoni Pribislavec gdje i živi posljednjih 30 godina.

-  Noćima  ne  spavamo  zbog  dežuranja  na dvorištu. Zato trebamo osnovati udrugu i  sami se zaštititi ako nas policija neće. Kažu mi na policiji da sam već dosadan kada dolazim prijavljivati krađe – kaže Ivan Pintarić, koji se  nada  da bi udruga dobila ovlasti da organizira patrole po selu koje bi čuvale  imovinu,  ali i da bi pružala pravnu pomoć opljačkanim mještanima i slično.

Načelnica  Općine  Pribislavec  Višnja  Ivačić  također misli da bi trebalo uvesti neku vrstu 24-satnog redarstva.

- Još 2010. godine prema Ministarstvu socijalne skrbi i Uredu za nacionalne manjine   podnijeli   smo   zahtjev  za  sufinanciranje  službe  komunalnog redarstva,  no  za  to nije bilo sluha. Zaista se treba nešto poduzeti, jer smo svi napeti, bojimo se i nije ugodno tako živjeti - kazala je načelnica koja smatra da i da netko tko sedam ili osam puta učini isto kazneno djelo ne može biti na slobodi i još primati socijalnu pomoć.

Sve  u  svemu, najavljeno osnivanje “udruge za zaštitu imovine” otvorilo je kompleksnu  temu  pitanja  suživota  većinskog  i manjinskog stanovništva u Pribislavcu i izazvalo je ogorčenje kod pripadnika romske zajednice.

Najoštrije osuđuju

-  To  je  nedopustivo  i  ja  osnivanje  takve udruge najoštrije osuđujem. Ukoliko  se  nešto  takvo  omogući, to će samo pogoršati ionako loše odnose većinskog  i  manjinskog  stanovništva.  Ja  ne  podržavam  nikoga tko radi kaznena djela, ali problem treba rješavati na drugi način, edukacijom, a ne represijom – kazao je zamjenik načelnice Pribislavca Željko Balog, koji nam se javio s edukativnog skupa za pripadnike romske zajednice u Rumunjskoj.

Balog  se  boji  i  najgoreg, a to je da se s odnosi većinskog i manjinskog stanovništva  toliko  zaoštre  da  eskaliraju  u pravi fizički sukob. I dok načelnica  o  tome  ne  želi razmišljati Balog poručuje: “Osnujete li takvu udrugu  Romi  će  se dići na noge. I to ne samo u Pribislavcu već u cijeloj zemlji.”

-  Mi  smo  isto  pripadnici  ove zemlje i imamo pravo tu živjeti. Mi nismo retardirani i nepismeni - zaključio je Balog.

Komentara 6

VU
vuxi
11:27 05.08.2014.

Samo se vi dignite!Digli su se i oni 1990,i zna se kako se zavrsilo!Krasti tude i pozivat se na ugrozenost neprolazi!U Americi gazda ima pravo pucati na svom zemljistu!

AA
Aartur
19:04 08.08.2014.

Zanimljiva ideja g. Baloga, kaznena djela bi riješavao edukacijom. Valjda misli da se ono "kaznena" ne odnosi na manjine?

JA
jaskoni
12:50 05.08.2014.

Bas zato sto nisu retardirani i nepismeni nek se prime posla i postanu ravnopravni gradani ove zemlje!! Umjesto krađe u pola noci nek se za promjenu probaju dici u 5 ujutro i spremit se za posao i zaraditi svoju placu!!! Podrske ljudima iz Pribislavca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije