Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kotoriba

Mjesec dana zatvora jer je uzgojio “krivu” konoplju

Mladen Goričanec
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
03.05.2012.
u 12:00

Jedan ukrao jer nije dobio plaću, drugi sadio kako su mu rekli, ali sud ih proglasio 
krivima

Mladena Goričanca (60) svaki put štrecne kad začuje lavež. Ide poštar, pomisli, nosi poziv da se javim u zatvor. Taj poljoprivredni proizvođač iz Kotoribe osuđen je još 2008. zbog uzgoja – konoplje. Planirao je industrijskom konopljom dohranjivati ribe u svom ribnjaku pa je kupio u prodavaonici sjeme i posijao ga na otprilike 9000 četvornih metara oranice. Gledao je biljke kako rastu, no umjesto da usjev pokupi kombajnom, morao ga je pod paskom policajaca zaorati. Svih 269.100 stabljika. I javiti se na Općinski sud u Prelogu.

Kupio je u trgovini

– Napravio sam pogrešku jer nisam znao da za uzgoj industrijske konoplje trebam tražiti dozvolu Ministarstva poljoprivrede! Netko me prijavio i došla je policija s optužbom da sam uzgojio konoplju koja je, kako se pokazalo, imala više od 0,3 THC-a (tetrahydrocannabinol), pa se od nje može dobiti marihuana. Sud je presudio da sam prekršio Zakon o suzbijanju zloporabe opojnih droga i kaznio me sa 9000 kuna. Toliko novca nemam pa su mi kaznu pretvorili u 30 dana zatvora. Dva puta sam uspio odgoditi odsluženje, ali bojim se da treći put neću uspjeti – kaže Mladen, koji se brine o majci oboljeloj od Alzheimerove bolesti. Kad je lani u listopadu dobio poziv da se javi u zatvor u Varaždinu, napisao je žalbu u kojoj moli odgodu dok ne pokupi krumpir i kukuruz s oranica. Pozvao se i na bolesnu majku o kojoj se, ode li u zatvor, neće imati tko brinuti. Ovih dana čeka treći poziv.

– Ne bježim od kazne, odslužit ću je. No, kako je moguće da se sjeme s većim postotkom tog THC-a može uvesti u Hrvatsku i legalno kupiti pomiješano sa sjemenjem industrijske konoplje? – ogorčen je. Na sjetvu konoplje odlučio se zbog dohrane šarana jer se ribe hranjenje njezinim sjemenkama brže i lakše mrijeste. Ostatak je planirao prodati ribičima. U Poljoprivredno-savjetodavnoj službi kopirali su mu 470 stranica knjige “Uzgoj i prerada konoplje”, ali, dodaje, kako ga nitko nije upozorio na to da bi trebao tražiti dozvolu u ministarstvu. Sudu je predočio i račun za 40 kilograma sjemenja koje je u prodavaonici u Ludbregu platio 786,60 kuna.

Upozorenje ostalima

– Nisu u trgovini krivi. Prodavali su ono što je uredno uvezeno. Netko je to sjeme trebao prekontrolirati – smatra Mladen. Osnovna je razlika između industrijske i indijske konoplje (marihuane) u količini THC-a. Mladen se boji se da bi i drugi mogli imati slične probleme pa ih upozorava da prijave uzgoj konoplje.

Komentara 19

TI
tirkizna
12:26 03.05.2012.

Koja smo mi budalasta zemlja sa budalastom državnom administracijom!

TR
trofaznijudeomasonskikomunjara
12:30 03.05.2012.

Za njega nema nagodbe s tužilaštvom i uvjetne kazne.

MA
master
21:37 03.05.2012.

Jadan covijek,najebao ni kriv ni duzan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije