Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavna tužba

'Mjere protiv Bandića su besmislene'

Milan Bandić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
17.01.2015.
u 21:33

Riječ je o ustavnoj tužbi koja se odnosi na pitanje lišavanja slobode pa se odluka očekuje u veljači

Odvjetnici zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prije mjesec dana podnijeli su ustavnu tužbu u kojoj osporavaju uvjete pod kojima mu je omogućeno da se brani sa slobode. Ključne točke koje se osporavaju odnose se na odluku Županijskog suda u Zagrebu da Bandić uvjetnu slobodu plati isključivo gotovinom te na njegovu suspenziju od obavljanja funkcije gradonačelnika Zagreba. Podsjetimo, odlučujući o uvjetnoj slobodi za optuženike u aferi Agram, zagrebački sud tražio je da se za Bandića uplati 15 milijuna kuna jamčevine. Da bi udovoljio tome uvjetu, Bandićev branitelj Marijan Hanžeković podigao je kratkoročni kredit vjerujući da će se gotovina zamijeniti vrijednošću u nekretninama. Prije toga svoj je šesterosobni stan u središtu Zagreba pod hipoteku dao drugi Bandićev branitelj Krešimir Krsnik, a nekretnine na Hvaru ponudio je i njegov prijatelj, poduzetnik Jozo Bogdan, vlasnik i direktor FEAL-a.

No, sud je odlučio priznati samo gotovinu kao zamjenu za istražni zatvor. U ustavnoj tužbi ta se odluka nastoji osporiti i to pozivanjem za zakon prema kojemu jamstvo treba biti sredstvo osiguranja, a ne kazna. Ističe se da je zakon propisao kako jamstvo treba biti novčana vrijednost, a to može biti umjetnička slika, neka druga pokretnina ili nekretnina. Inzistiranje na gotovu novcu Bandića dovodi u nepovoljan položaj.

U ustavnoj tužbi, kako doznajemo, problematizira se i sama svrha jamstva te se u prvom redu ističe da je ono osiguranje od bijega. U Bandićevu slučaju, smatraju odvjetnici, to je potpuno besmisleno jer njega kontrolira cijeli grad.

Na preispitivanje ustavnim sucima stavlja se i mjera opreza prema kojoj se Bandiću zabranjuje obavljanje dužnosti. Takva mjera opreza, navode branitelji, ima smisla ako se odnosi na rukovoditelja u nekom poduzeću kojega se želi onemogućiti u ponavljanju djela. No, u slučaju izvršne funkcije je promašena. U ustavnoj tužbi naglašava se da je Bandić izabran na neposrednim izborima i kako unatoč suspenziji i dalje ima odgovornost koja proizlazi iz funkcije. Sandra Švaljek ga samo zamjenjuje, a to radi po Bandićevoj punomoći i prema sudskoj odluci. Ona, dakle, rukovodi Gradom Zagrebom, ali je odgovornost za sve što čini i dalje na Bandiću – dio je argumentacije kojom su se njegovi odvjetnici obratili ustavnim sucima.

Budući da je posrijedi ustavna tužba koja se odnosi na pitanje lišavanja slobode, ona spada u red predmeta koji se moraju hitnije rješavati pa se branitelji nadaju da će već u veljači imati odluku.

Komentara 50

LE
leica2003
21:46 17.01.2015.

Hoćemo nazad svog gradonačelnika Bandića !

EL
EldersRealm
22:10 17.01.2015.

Nisam njegov obozavatelj, ali ovo sto mu rade je suludo. Ovo je cisti progon potpuno nalik na nekadasnje progone nepodobnih. Vrhunac licemjerja je optuzba za koristenje sluzbenog auta u privatne svrhe, a istovremeno Varga putuje na skijanje sluzbenim autom, Milanovic koristi avion u privatne svrhe, a Vesna Pusic narucuje si avion kao taksi da dodje na stranacku press konferenciju. Ova vlada pretvorila je Hrvatsku u nesto sto nije vidjeno jos od Rankovica. Nadam se da i njih cekaju istrage kad ih konacno maknemo s vlasti pa izgube moc koju imaju nad pravosudjem, a koju nikako ne bi smjeli imati.

BI
bigstar
21:55 17.01.2015.

Legenda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije