Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNIM ZRAKOPLOVIMA NA DISIDENTA

Otac uhićenog novinara: 'Mislim da su ga prisilili da snimi tu poruku. To nisu njegove riječi'

Foto: screenshot/REUTERS/PIXSELL
1/3
25.05.2021.
u 22:32

Mislim da su ga prisilili da snimi poruku u kojoj priznaje za što ga se tereti, kaže Romanov otac Dmitrij

Do ovoga tjedna sudbina nekoliko neovisnih novinara, blogera, građanskih aktivista i političkih zatvorenika ili politički progonjenih osoba u Bjelorusiji nije baš bila tema koja zaokuplja naslovnice svjetskih medija. Otmica Ryanairova zrakoplova tijekom preleta bjeloruskim zračnim prostorom s ciljem uhićenja jednog od njih, Romana Protaseviča, to je promijenila. Bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko izveo je čin koji mnogi u Europi i svijetu opisuju kao državno sponzorirani terorizam, aviopiratstvo i otmicu civilnog zrakoplova. Ono što radi unutar svojih granica političkim zatvorenicima, čiji je jedini grijeh uglavnom to što su digli glas protiv percipirane izborne krađe prošloga ljeta, podjednako je zastrašujuće kao metoda uhićenja Protaseviča.

Osuđeni novinari i aktivisti

Jučer je u Bjelorusiji sedmero novinara i aktivista osuđeno na zatvorske kazne od četiri do sedam godina zbog “organiziranja nereda”, kako režim klasificira prosvjede građana nakon predsjedničkih izbora u kolovozu prošle godine. Prošloga tjedna, politički i ekološki aktivist Vitold Ašurak, koji je ranije osuđen na pet godina zatvora, preminuo je u ćeliji zbog, kako je službeno rečeno, srčanog udara. Kad je prekjučer njegovoj obitelji predano mrtvo tijelo, vidjela su se samo usta, sve ostalo bilo je dobro zamotano: obitelji je rečeno da je tijelo slučajno palo pri vađenju iz hladnjaka mrtvačnice, opisuje Hanna Liubakova, bjeloruska novinarka, na Twitteru.

Od takve sudbine vjerojatno je strahovao Roman Protasevič kad je čuo kako pilot Ryanairova zrakoplova na letu Atena-Vilnius govori putnicima da je skrenuo prema Minsku, gdje mu je naređeno prinudno slijetanje.

– Ne činite to, ubit će me, ja sam politički izbjeglica – navodno je rekao Protasevič stjuardesi dok se zrakoplov spuštao prema Minsku. Ona mu je odgovorila da pilot i posada nemaju izbora. Takva su pravila u međunarodnoj avijaciji. Ako kontrola zračne plovidbe kaže da postoji opasnost od eksploziva u avionu i naloži skretanje i slijetanje, i još ako posljednji europski diktator digne u zrak Mig-29 da se pobrine da civilni zrakoplov slučajno ne pobjegne preko granice koja je bila udaljena samo dvije minute leta, onda zaista nema izbora.

Tko je, zapravo, Roman Protasevič, čije su hitno puštanje na slobodu, kao i puštanje njegove također uhićene djevojke, zatražili članovi Europskog vijeća, uvodeći dodatne oštre sankcije protiv Lukašenkova režima? Protasevič je 26-godišnjak koji je bio urednik nekoliko kanala na Telegramu, digitalnoj platformi za razmjenu enkriptiranih poruka koja je postala omiljeni kanal komunikacije i informiranja bjeloruskih prosvjednika protiv Lukašenkova režima. Iz egzila u Varšavi, gdje se sklonio 2019., radio je kao glavni urednik jednog takvog kanala, Nexta Live, koji je katkad bio i jedini neovisni izvor informacija o tome što se zapravo događa u Bjelorusiji. U listopadu je Nexta Live proglašen ekstremističkom informativnom organizacijom, a u studenom je Protasevič optužen za poticanje masovnih nereda u Bjelorusiji. Vlasti u Minsku tražile su njegovo izručenje od Poljske, što je Varšava odbila jer je tad već dobio azil. U studenom su novinari Nexta Live-a objavili dokument iz kojeg se vidi da bjeloruska tajna služba KGB traži Protaseviča kao osobu koja se bavi terorizmom.

Dobrovoljac u Ukrajini?

U međuvremenu Protasevič je iz Poljske preselio u Litvu, odakle je uređivao još jedan kanal na Telegramu, pod imenom Belamova. I taj je kanal prije mjesec dana uvršten na crnu listu bjeloruskog režima koji tvrdi da je riječ o ekstremističkom informativnom kanalu. Prema navodima uglednih svjetskih medija, Roman Protasevič sudjelovao je u prosvjedima još 2011. godine, kada je zbog toga izbačen sa sveučilišta u Minsku. Neki neugledni ruski kanali na društvenim mrežama na Internetu nastoje mu prišiti ničim potvrđenu poluinformaciju da je svojedobno bio aktivan u Ukrajini, u redovima desničarskih ukrajinskih dobrovoljaca okupljenih oko bataljuna Azov.

Njegov otac Dmitrij Protasevič jučer je komentirao video snimku, objavljenu preksinoć, na kojoj Roman Protasevič iz pritvora govori u kameru da je dobro, da surađuje s vlastima u priznanju djela koje mu se stavlja na teret i da se prema njemu svi ponašaju korektno.

– Mislim da su ga prisilili da snimi tu poruku. To nisu njegove riječi – rekao je otac u izjavi za agenciju AFP, dodavši kako se na licu njegova sina vide i ozljede.

Komentara 9

KR
Krotila
22:56 25.05.2021.

Red,mir i disciplina,ne anarhija.

Avatar macak Tomo
macak Tomo
09:10 26.05.2021.

„ROMAN Protasevič se već pojavio pred kamerama u Belorusiji i rekao da aktivno sarađuje sa istragom, da je sve u redu sa njegovim zdravljem i da je spreman da sve ispriča.On će to i učiniti. Otkriće: 1. Kako su poljskee specijalne službe organizovale pokušaj državnog udara u Belorusiji. 2. Ko sve unutar vlasti Belorusije sarađuje sa tajnim službama zemalja NATO. 3. Ko u ruskoj vlasti sarađuje sa političkim centrima zemalja NATO. 4. Kako se finansiraju politički resursi koji rade na izvođenju državnih udara u Rusiji i Belorusiji. 5. Kako su neonacisti iz Ukrajine povezani sa opozicijom u Rusiji i Belorusiji i kako se pripremaju za prebacivanje neonacističkih militanata u Moskvu i Minsk radi izazivanja nasilja. 6. Kakva je zajednička strategija tajnih službi zemalja NATO u pripremi državnih udara u Rusiji i Belorusiji. A da on sve ovo ne bi otkrio, iz zemalja NATO šalju mu pisma podrške. Sve mu obećavaju. Traže samo jedno – da ćuti. Ali, on će ih ofirati. Izdaće ih. Razlog je jednostavan: oni su za svoje operacije birali samo izdajnike.

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
07:11 26.05.2021.

Uporno radis protiv svoje drzave,udruzio si se sa stranim spijunima,teriristima,okupatorima,da rusis tekovine i da izdajes svoj narod i drzavu,da rusis njen poredak,i onda se cusdi ko pura dreku,sto si uhapsen i stoces nadajmo se biti likvidiran,za sve probleme u drzavii imaju izbori,zato bravo za Bjelorusku vladu i policiju,zna se sta se radi sa izdajnicima drzave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije