Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miro Kovač:

'Hrvatska je spremna pomoći Srbiji da usvoji i provede reforme'

Miro Kovač
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
25.03.2016.
u 18:39

U Srbiji je u tijeku kampanja pred parlamentarne izbore, a to bi trebalo potpuno odvojiti od političkog procesa pregovora s Europskom unijom, rekao je Kovač

Poštovanje ljudskih i manjinskih prava dio su identiteta Europske unije, a Hrvatska će Srbiji pomoći da se reformira i uklopi u te europske standarde, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u razgovoru za ljubljanski list Dnevnik objavljenom danas.

U razgovoru koji je vođen početkom tjedna prilikom ministrova službenog posjeta Ljubljani, Kovač je odgovarao uglavnom na pitanja o hrvatsko-slovenskim bilateralnim odnosima, ali je list zanimalo i to hoće li Hrvatska "blokirati" pristupne pregovore Srbije s Europskom unijom, u pregovaračkim poglavljima koja se odnose na ljudska i manjinska prava. Riječ je o pitanjima koja čine sam europski identitet, pa se ne može govoriti o blokadi jer Srbija nije spominjala blokadu kad su europske diplomacije, osobito Njemačka i Velika Britanija, inzistirala na suradnji i sporazumu Beograda i Prištine, kao uvjetu za početak pregovora EU-a s Beogradom od čega su prošle već dvije godine, te nije zbog tog stava na primjer kritizirala njemačku kancelarku Angelu Merkel, rekao je ministar Kovač.

"U Srbiji je u tijeku kampanja pred parlamentarne izbore, a to bi trebalo potpuno odvojiti od političkog procesa pregovora s Europskom unijom", rekao je.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova ranije je reklo kako Srbija za otvaranje poglavlja 23 pravosuđe i temeljna prava mora poštovati manjinska prava, surađivati s Haaškim sudom i reformirati pravosuđe, što podrazumijeva i ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina na području bivše Jugoslavije za što se Srbija proglasila nadležnom.

Kovač je rekao kako je Hrvatska spremna pomoći Srbiji da usvoji i provede reforme koje znaju biti bolne, ali su nužne za ulazak u europsku obitelj naroda, a kroz taj proces prošla je Hrvatska i pozna ga na vlastitom iskustvu.

>> Srbijanski ministar: Primjedbe iz Hrvatske su političke, a ne pravne

>> 'Hrvatska jedina nije dala suglasnost Srbiji za poglavlje 23'

Komentara 47

MO
mobitel20
20:58 25.03.2016.

Dakako ! Spremni smo pomoci. Da provedu reforme.Dakako! Hehehe...

DB
db123
20:51 25.03.2016.

3A 2OM.Nemoj da pomazes laznom komsiji ,nije uopce nuzno ,trebaju platiti ratnu ostetu i sve sto su nam uradili da priznaju sva svojo djela sto uradise.srba nema prijatelja.Oni imaju stalno u glavi svi hrvatski prostor da zauzmu jos misle da su u jugi.

Avatar Bruno
Bruno
11:20 26.03.2016.

Sigurno da cemo im pomoci, i oni su pomogli nama! Pomocemo im da Hrvati, Albanci i ostale manjine dobiju ista prava kao srbi u Hrvatskoj , moramo pomoci susjedima, pomocemo im da priznaju agresiju na Hrvatsku i BiH da molee za oprost ili nema u EU , pomoci cemo im da nam pokazu gdje su pokopani pobijeni Hrvati, Bosnjaci i Albanci, pomoci cemo im da uvedu ljudska prava kao i svi ostali u EU, moramo pomoci komsijama , Miro hvala za ironiju! P.S. Miro jos nesto , treba im pomoci da rade, zarade i plate ratnu odstetu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije