Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljepša strana zanata

Mirjana se, uz bok kolegama, bori onako kako zna - kreacijama

salon
MATIJA TOPOLOVEC/PIXSELL
11.03.2010.
u 19:13

Mirjana Stupnišek preselila je šivaonicu vjenčanica prije 15 godina iz Zagreba u Krapinu, a bila je i prva koja je u Hrvatskoj šila kostime za ples.

Ova godina, prema odluci Hrvatske obrtničke komore, posvećena je ženama u obrtništvu. U Krapinsko-zagorskoj županiji, prema podacima koji se zbog situacije u gospodarstvu mijenjanju iz dana u dan, 2223 su obrtnika te samo 875 obrtnica.

Svaki dan iz Zagreba

Među ženama koje se u ovim teškim vremenima hrabro bore za opstanak na tržištu i Zagrepčanka je Mirjana Stupnišek. Svoj je obrt za šivanje vjenčanica i svečanih haljina iz Zagreba prije 15 godina preselila u Krapinu. Uključila se i u rad Obrtničke komore, u kojoj je i članica Skupštine, a među 23 skupštinara samo tri su žene. Usto, od osam odbora i devet cehova samo njih tri vode žene.

Mirjana Stupnišek među rijetkim je obrtnicama koje su aktivne i u radu zagorske komore. Mirjana je sudjelovala i u organizaciji modne revije održane u Krapini u povodu 15 godina Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije. A bila je to prilika da javnost vidi što se kroji i šije u radionicama zagorskih obrtnika. Svečana muška odijela, haljine, vjenčanice, unikate zagorskih obrtnika, nosili su profesionalni manekeni. Mirjana, inače, svaki dan putuje iz Zagreba u svoj salon MS u Krapini, ondje pomno bira saten, svilu i čipku, sjeda za šivaći stroj i stvara lijepu, kvalitetnu i elegantnu žensku odjeću.

Radi i za inozemstvo

– Sve do najsitnijih detalja može se napraviti prema željama mladenke. No naši ljudi još radije odlaze u Zagreb po svečanu odjeću. Iako je skupo plate, ne dobiju ono što su očekivali pa onda često obilaze naše krojače i mole ih da to poprave – kaže Mirjana. Vjenčanice se u Krapini mogu i unajmiti, a mogu se i sašiti prema mjerama mladenke koja je prva nosi i poslije vrati u salon.

– Svaka je vjenčanica posebna, baš kao i mladenka – kaže Mirjana, u čiji salon rado dolaze i Zagrepčanke, a vjenčanice su otišle i u Sloveniju i Švicarsku. A već je svima poznato da da razvikane modne marke nisu ništa bolje od našeg, domaćeg odjevnog proizvoda – objašnjava Mirjana.

Obitelj Stupnišek prva je u Hrvatskoj radila i kostime za standardne i latinoameričke plesove, za akrobatski rock’n’roll te za sinkronizirano plivanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije