Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! DONOSI:

Miralem Pjanić - dirigent Zmajeva sanja Rio i Real...

miralem pjanić (1)
Foto: Nigel French/Press Association/PIXSELL
1/4
11.07.2013.
u 19:39

Miralema Pjanića (23) javnost u BiH doživljava kao skromnog dečka, a da je takav potvrđuju i oni koji ga bolje poznaju. Prihvatio se uloge ambasadora Sportskih igara mladih, piše Max!

Reprezentativac BiH Miralem Pjanić novi je ambasador Sportskih igara mladih. Mali princ, kako ga vole zvati neki mediji u BiH, nedavno je boravio u Sarajevu gdje se susreo s mališanima Nogometne škole Valter, što smo iskoristili za intervju s tim sjajnim nogometašem za kojeg se već sada otimaju neki od najboljih europskih klubova, donosi sportski magazin Max!

Pjanić se u posljednje vrijeme spominje u kontekstu Borussije iz Dortmunda i engleskog Tottenhama, pa čak i velike Barcelone. Još nije sigurno hoće li u ovom prijelaznom roku možda napustiti Rim i okušati se u nekoj drugoj nogometnoj sredini.

Jeste li zadovoljni svojim statusom u Romi?

– U ovom trenutku ne bih razgovarao o Romi. Na odmoru sam i klub nam je zabranio da za medije govorimo o momčadi, što moram poštovati. Želim se odmoriti, a o Romi ću govoriti kada za to dođe vrijeme. Samo ću reći da mi je lijepo u Rimu.

Vratimo se onda na vašu ulogu ambasadora Sportskih igara mladih. Kako je došlo do te suradnje, kako se snalazite u toj ulozi?

- Velika mi je čast što sam ambasador Sportskih igara mladih. Imao sam dosta drugih ponuda, ali sam se odlučio upravo za ovu, jer se osjećam još mlad. To je lijep projekt i nadam se da ću moći prenijeti nešto dobro mladim ljudima o onome što sam prošao u životu. Velika mi je čast što su ljudi iz organizacije za tu ulogu izabrali upravo mene.

Sa 23 godine zaista i jeste mladi, a već dugo ste u nogometu. Iza sebe imate i 40 utakmica za reprezentaciju, a već godinama igrate na vrhunskoj razini za klubove kakvi su Metz ili pak Lyon, a sada i Roma. Koliko vam je nogomet pomogao u životu?

– Lopta mi i danas puno znači iako sam zbog nje i nos lomio. Loptu sam zavolio od malih nogu, a u cijeloj obitelji lopta i nogomet su bili velika priča. Otac mi je bio nogometaš, tako da sam i ja krenuo s time i da nije bilo lopte, ne bih danas ništa postigao. Nisam se odvajao od nje, provodio sam cijele dane igrajući nogomet s prijateljima, a danas mi je to posao i jako sam sretan zbog toga.

Imate li nekog igračkog uzora?

– Ima dosta igrača koje pratim, jedan od njih je Xavi. Pratim njegovu igru i poteze, ali moram jednog izdvojiti, a to je Zinedine Zidane. Uvijek mi je bio igrački uzor i uvijek sam pratio njegovu igru. Nisam gledao Maradonu, ali mislim da je Zidane bio veliki nogometaš, to o njemu najbolje svjedoči trag koji je ostavio u nogometu.

Koji vam je pogodak dosad najdraži?

– Teško mogu izdvojiti najdraži. Mnogo ih je, prvi u dresu reprezentacije BiH pa prvi u dresu Metza ili u Lyonu. Ali, jedan je najznačajniji, a to je onaj u dresu Lyona protiv Reala na Bernabeuu. Taj pogodak donio je Lyonu pobjedu protiv jednog od najboljih klubova svijeta.

Kažete da vam je najdraži pogodak onaj protiv Reala. Znači li to da više volite Barcelonu?

– Ne. Od malih nogu navijam za madridski Real i taj mi je klub najdraži.

>> Pjanić: Istina je, Barcelona me prati i želi me kupiti

Dosad samo jednom isključen

U medijima se spominjalo da ste jedna od “meta” Barcelone. Biste li odbili ponudu upućenu s Nou Campa?

– A tko ne bi volio igrati u tako velikom klubu? Svi oni koji se bave ovim sportom sanjaju da jednog dana igraju u katalonskom klubu, a među njima sam i ja.

U svim izjavama često ističete kako veliku zahvalnost dugujete roditeljima?

– Treba imati respekta prema ljudima koji su vas odgajali i učili. Ja sam ga uvijek imao, a to sam naučio od roditelja. Poštovanje prema roditeljima je važno. Imao sam veliku podršku obitelji, a samo s velikom voljom, radom i podrškom obitelji može se uspjeti.

Na terenu niste poznati kao prgav nogometaš, za razliku od nekih vaših suigrača iz Rome? Poznati ste kao nogometaš koji mnogo drži do fair-playa u igri?

– Naravno. Fair-play je jako važan u nogometu. Ja sam u karijeri dobio samo jedan crveni karton, i to nisam dobio izravni crveni, već dva puta žuti karton. Ponekad na terenu napravimo neke stvari koje nisu dopuštene i koje sudac ne vidi, ali sve to mora biti u duhu igre. Uostalom, ima dosta djece koja nas gledaju i čiji uzori jednostavno moramo biti, tako da se svi moramo ponašati u skladu s pravilima fair-playa.

Uz fair-play u nogometu važnu ulogu igra i novac. Je li on odredio vaš nogometni put?

– Meni se sve dogodilo jako brzo. Sa 17 godina potpisao sam prvi profesionalni ugovor i kasnije sam bio u sve boljim klubovima. Naravno, novac je nezaobilazan u vrhunskom nogometu, ali to nije neka stvar zbog koje volim nogomet. Volio sam uvijek nogomet, i želio sam da jednog dana budem nekomu uzor, da mogu igrati u što boljem klubu pred punim stadionima. Novac vam ne znači mnogo kada ste dobro odgojeni. Važno je da ostanete dobra osoba i dobar čovjek, to je važnije od novca. A ja sam takav ostao.

S Tottijem je lako raditi

U Rimu dijelite svlačionicu s legendarnim nogometašem Rome i talijanske reprezentacije Francescom Tottijem. Koliko vam to znači?

– Želim biti među najboljima. Velika je stvar igrati s velikim igračima poput Tottija. Osvojio je dosta prestižnih nagrada i velika mi je čast biti njegov suigrač. Želim biti kao on, a inače imam dosta respekta prema osobama kakav je baš Totti. To mi je kolega i mogu kazati da je lako raditi s osobama poput njega.

Imate 40 nastupa u dresu reprezentacije BiH, a tek su vam 23 godine. Koliko vam znači što igrate u reprezentativnom dresu?

– Reprezentacija je najveći uspjeh u mojoj karijeri. Uvijek sam sanjao taj dres i odlazak na veliko natjecanje. Imao sam ponude Francuske i Luksemburga da igram za njihove reprezentacije, ali ja sam Bosanac i ne znam zašto bih igrao za druge reprezentacije. Meni je to velika čast i san koji se ostvario. Nadam se da ćemo krenuti naprijed u svim segmentima u ovoj zemlji. Sjećam se da sam autobusom došao gledati susret protiv Danske i od tog trenutka sam sanjao da obučem dres reprezentacije, koju sada želim odvesti na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazil.

Može li BiH izboriti nastup na SP-u u Brazilu?

– Do kraja kvalifikacija ostale su još četiri utakmice. Dobro je što ćemo u kolovozu imati kvalitetnu provjeru forme protiv Sjedinjenih Američkih Država, ali mnogo važnije su rujanske utakmice kvalifikacija protiv Slovačke. Svjesni smo da bismo s dvije pobjede u tim dvobojima gotovo osigurali plasman na SP u Brazil, ali to nas ne bi trebalo zadovoljiti. Cilj nam je do kraja osvojiti 12 bodova i osigurati bez uzrujavanja prvi nastup Bosne i Hercegovine na velikom natjecanju od osamostaljenja, što je želja svih nas, igrača i navijača. I predano ćemo raditi na tome.

>> Djeca rata: Džeko drhtao zbog bombi, Ibišević zbog gangstera

BiH dobila veliko pojačanje

Dominirate u skupini. Edin Džeko prvi je strijelac kvalifikacija, Asmir Begović je primio samo tri pogotka, a BiH je postigla najviše pogodaka od svih reprezentacija u kvalifikacijskom ciklusu. Je li među igračima zavladala euforija?

– Istina je, dominantni smo u svim segmentima igre, ali ne trebamo se previše dizati. Moramo nastaviti raditi kao i do sada, jer vjerujem da možemo biti i bolji nego što smo sada. Igramo napadački, postižemo mnogo pogodaka i izazivamo poštovanje naših protivnika. Učinit ćemo sve da tako bude i u budućnosti, jer ova generacija reprezentativaca BiH ima mnogo potencijala.

Reprezentaciju će u budućnosti pojačati i Izet Hajrović koji je između Švicarske i BiH odabrao zmajeve, a u budućnosti bi njegovim stopama trebao krenuti i Sead Kolašinac, defenzivac Schalkea. Kakvo mišljenje imate o njima?

– Velika je stvar što će pojačati konkurenciju. Radi se o odličnim nogometašima i jedva čekam da postanu dio naše momčadi.

Kazali ste da imate i poruku za mališane koji žele živjeti od nogometa. Koju?

– Svatko vas poštuje kada ste korektni, kada se pristojno ponašate prema ljudima koji rade za vas i odvajaju vrijeme da vas nauče nešto u životu. Ono što mi uvijek govore jest da sam pošten i skroman. Naravno, ima i onih koji su uspjeli i bez toga, ali ja bih djeci poručio da slušaju roditelje, da slušaju osobe s kojima rade. To je potrebno u svakom sportu, ne samo u nogometu. Ja sam imao priliku početi u profesionalnoj nogometnoj školi, i za njih je vrlo važno da osim nogometa budu i uzorni u školi, tako da se ta dva pravca odvijaju zajedno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije