Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOORDINACIJA ŽUPANA, GRADONAČELNIKA...

Ministrica Vučković: Hrvatski poljoprivrednici nemaju razloga za prosvjede

Zagreb: Ministrica Marija Vučković dala je izjavu nakon sjednice Vlade
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
09.02.2024.
u 14:52

Ministrica je u Vinkovcima govorila i o projekti, koji se provodi s Veterinarskim fakultetom, o izgradnji tipskih objekata farmi određenih kapaciteta

Ministra poljoprivrede Marija Vučković danas je prisustvovala Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko – srijemske županije na kojoj je bilo riječi i tome što se i koliko napravilo tijekom suzbijanja afričke svinjske kuge. Prema podacima Vučković od pojave bolesti pa do zaključno s 31. siječnjem na području Hrvatske usmrćeno je 37.154 komada svinja od kojih je njih najveći dio, čak 35.065, s područja Vukovarsko – srijemske županije. U Osječko – baranjskoj županiji usmrćeno je 1.374 komada svinja, a na području Brodsko – posavske županije njih 715.  

- Do danas je posjednicima isplaćen ukupan iznos od 17.108.782,05 eura i to u 2023 godini 16.352.469,85 eura, a u 2024. godini 756.312,20  eura. Planirana vrijednost mjera je značajno veća jer tu imamo isplate direktnih šteta, dodatne mjere kao i mjere za mikro, male i srednje svinjogojce čija će isplata krenuti danas ili u ponedjeljak – rekla je Vučković.

Kada je riječ o tome kada će poljoprivrednici u čijim objektima je potvrđena afrička svinjska kuga ponovno moći napuniti svoje svinjce iz Ministarstva poljoprivrede navode kako na objektima koji su prije stupanja na snagu Naredbe o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj bili kategorizirani u kategoriju 0, 1 i 2 i koji su ispražnjeni zbog sumnje ili potvrde afričke svinjske kuge ili zbog neudovoljavanja uvjetima, nije dozvoljeno ponovo uvoditi svinje najmanje 12 mjeseci od uklanjanja ili usmrćivanja svinja.

Međutim, za objekte koji su u međuvremenu unaprijeđeni, a koji su bili ispražnjeni zbog sumnje ili potvrde afričke svinjske kuge na kojima je provedeno završno čišćenje i dezinfekcija ili koji su ispražnjeni zbog neudovoljavanja uvjetima, subjekti mogu nadležnoj veterinarskoj inspekciji podnijeti zahtjev za repopulaciju najranije po isteku 6 mjeseci od preliminarnog čišćenja i dezinfekcije odnosno od uklanjanja svinja. Po provedenom inspekcijskom nadzoru kojim se utvrdi da objekt u potpunosti udovoljava svim uvjetima biosigurnosti i drugim propisanim uvjetima za držanje svinja te ukoliko u istoj zoni zaštite ili nadziranja u posljednjih 30 dana nije bilo novih izbijanja afričke svinjske kuge, nadležna veterinarska inspekcija donosi rješenje za repopulaciju. Ako se objekt nalazi u zoni ograničenja III, onda dozvola za repopulaciju ovisi i o pojavi afričke svinjske kuge u području polumjera 10 km od predmetnog objekta u posljednjih 30 dana.

Na objektima koji su prije stupanja na snagu Naredbe bili kategorizirani u kategoriju 3 ili 4, neovisno o zoni ograničenja, koji su ispražnjeni zbog sumnje ili potvrde afričke svinjske kuge i na kojima je provedeno završno čišćenje i dezinfekcija, repopulaciju rješenjem dozvoljava nadležna veterinarska inspekcija nakon inspekcijskog nadzora kojim je utvrđeno da objekt u potpunosti udovoljava svim uvjetima biosigurnosti i drugim propisanim uvjetima za držanje svinja te ukoliko u posljednjih 30 dana nije bilo novih izbijanja afričke svinjske kuge u području polumjera od 10 km od predmetnog objekta s napomenom da za takve objekte nije naveden minimalni rok od 6 mjeseci već se repopulacija može dozvoliti odmah nakon provedenog završnog čišćenja i dezinfekcije uz ispunjavanje prethodno navedenih uvjeta.

Ministrica je u Vinkovcima govorila i o projekti, koji se provodi s Veterinarskim fakultetom, o izgradnji tipskih objekata farmi određenih kapaciteta.

Na upit o mogućim prosvjedima poljoprivrednika u Hrvatskoj Vučković je rekla kako su oni legitimni ali i da ne vidi razloga za održavanje prosvjeda jer, kako je rekla, osim onih redovitih mjera Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede provode i niz dodatnih mjera. Napomenula je i kako se unatoč svemu uvijek može bolje i više kao i da su prosvjedi legitiman čin iskazivanja nezadovoljstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije