Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prof. Ana Stavljenić Rukavina

Ministrica kojoj su ‘zavrtali ruku’ da dâ moralnu ostavku

Ana Stavljenić Rukavina
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
01.07.2021.
u 19:07

Stavljenić Rukavina odigrala je 2019. ključnu ulogu u smjenjivanju doc. Bore Nogala

Zbog zloupotrebe položaja i ovlasti jučer je uhićena i prof. Ana Stavljenić Rukavina (81), predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak. Uhićena je pod sumnjom da je na poticaj pokojnog Milana Bandića namjestila natječaj za ravnatelja te gradske bolnice. Pod jednakim je sumnjama uhićena i Andrea Šulentić, članica istog Upravnog vijeća.

Jučer su djelatnici USKOK-a iz DB-a Srebrnjak navodno odnijeli neke dokumente, a od djelatnika Bolnice doznajemo da su ih mjesecima ranije temeljito ispitivali.

Iznenadna smjena ravnatelja

Ravnatelj Srebrnjaka dr. Ivo Dumić Čule na vijest o uhićenjima vratio se iz Rovinja gdje je bio na sastanku u tamošnjoj suradnoj bolnici.

Prof. Stavljenić Rukavina bila je HSLS-ova ministrica zdravstva u Vladi Ivice Račana i bila je poznata po ostavci koju je dala nakon smrti 23 pacijenata zbog neispravnih uređaja za hemodijalizu. Ta ostavka godinama je slovila kao svijetao primjer moralnog čina, međutim, onovremeni akteri pričaju kako Stavljenić sama nipošto nije htjela dati ostavku, već su joj u Vladi “zavrtali ruku” da to mora učiniti zbog loše reakcije Ministarstva zdravstva na smrti tih pacijenata te je na kraju popustila, a zauzvrat dobila mogućnost da to prezentira kao osobnu odluku.

U međuvremenu je Stavljenić Rukavina postala bliska Bandićeva suradnica i obnašala iznimno velik broj raznih funkcija u gradskim institucijama i tijelima. Pod reflektorima javnosti ponovno se našla u dramatičnoj smjeni dugogodišnjeg ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak dr. Bore Nogala. U toj je smjeni odigrala ključnu ulogu, na čuđenje mnogih kolega liječnika koji su se pitali što joj to treba.

U prosincu 2019. Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak iznenada je smijenilo doc. Boru Nogala s dužnosti ravnatelja, koju je obnašao 23 godine. Kao razlog naveli su proceduralne nepravilnosti u zapošljavanju liječnika u zadnjih sedam godina. Međutim, kao stvarni razlog njegovoj smjeni, Nogalo i njegov tim naveli su želju za preuzimanjem i kontrolom nad projektom Dječjeg translacijskog centra (CCTM), najvećeg infrastrukturnog projekta u zdravstvu i znanosti u Hrvatskoj financiranog novcem iz strukturnih fondova Europske unije. Uprava DB-a Srebrnjak taj je projekt osmislila, godinama gurala, prikupila sve potrebne suglasnosti i prošla rigorozne europske kriterije te u srpnju 2019. napokon potpisala ugovor za taj projekt. Ni pet mjeseci kasnije uslijedila je dramatična smjena na Srebrnjaku.

– Pokrenuli smo raspravu o nalazu Gradskog kontrolnog ureda – rekla nam je Stavljenić Rukavina prije te sjednice, da bi se nakon nje prestala javljati na telefon.

A prema dokumentu koji smo tada dobili, razlozi smjenjivanja su postupanje ravnatelja mimo odluka UV-a u postupcima zapošljavanja. Nogala su teretili da za nekoliko zapošljavanja između 2012. i 2016. nije imao odgovarajuće odluke UV-a, nego je, da bi dobio suglasnost Ministarstva zdravstva, priložio neke prijašnje odluke za zapošljavanje. Umjesto pedijatara zaposlio je liječnika školske medicine, doktore medicine bez specijalizacije i specijalista hitne medicine, a dječjeg kirurga najprije je zaposlio pa tek potom ishodio odluku. Zaposlio je otorinolaringologa 2016. na temelju odluke od godinu dana prije toga kojom je UV odobrilo zapošljavanje doktora bez specijalizacije. Nogalo je, međutim, bio uvjeren da to nisu bili stvarni razlozi, uostalom, na njih bi UV bilo dužno reagirati odmah, a ne nakon sedam godina.

VIDEO Uhićenja u Zagrebu: USKOK istražuje i neke suradnike pokojnog Milana Bandića te glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića

– Pravi razlog je zlatna koka teška 60 milijuna eura plus 80 tisuća četvornih metara zemljišta Brestovac na Sljemenu – kazao nam je tada Nogalo, otkrivši da je vrijedno zemljište sa zapuštenim sanatorijem od prije Drugoga svjetskog rata vlasništvo bolnice. Za v.d. ravnatelja predložena je prim. Lana Tambić Bukovac, voditeljica Odjela za reumatologiju, što je ona odbila solidarizirajući se uz Nogala, kao i velik dio zaposlenih u bolnici koji su svojim masovnim izlaskom na dvorište dali podršku smijenjenom ravnatelju dok se obraćao medijima.

Kvalitetna ekipa

Nogalo je tada izrazio i sumnju da interes za ovaj posao možda ima i predsjednica UV-a. Stavljenić Rukavina 2019. je doista osnovala Diagnosis centar, obrt za usluge. Prethodno je ugasila 2005. osnovani istoimeni d.o.o. za savjetovanje u povezivanju pacijenata i liječnika. Objašnjavajući svoj angažman i u Centru za promicanje europskih standarda u zdravstvu EUSUZ, Stavljenić Rukavina tada nam je objasnila: “U Centru pomažem savjetodavno na projektu gerontodomaćica, kao što savjetujem u četiri-pet udruga volonterski”.

– Ovo je satisfakcija mene i mog tima koji je ostao na okupu usprkos reketu i mobingu. Drago mi je što su institucije proradile i što je na čelo Zagreba došla kvalitetna ekipa – rekao je jučer Nogalo.

Komentara 4

MK
MKinkognito60
20:19 01.07.2021.

Sve skupa sa ovim aferama me podsjeća na onu izreku Pazi što želiš može ti se i ostvarit pa ćeš biti nesretan. Ovo je sve po mjeri želja "gopodina" Tomaševića ali nije računao baš na sve osumnjičene, sad je vjerovatno već panika i kod njega jer neki od osumnjičenih su i njegovi ljudi.

Avatar Nomi
Nomi
19:20 01.07.2021.

Od svih zloćki tamo, ova je jedna od najgorih. Muljatorica čak i ovih dana... naglo pogoršanje zdravlja kao i svim kriminalcima u HR. Uz poštovanje prema godinama - nemam ni zrna poštovanja prema svom zlu koje je u služenju Bossuu posijala. Neka ide u zatvorsku bolnicu, a ne doma.

GO
goran2hr
08:36 02.07.2021.

Nije mi jasno, 2019. imala je ~ 79 godina i kako to, umjesto da bude beznačajna umirovljenica, ona predstavlja neku silu koja je u stanju smjenjivati ravnatelja u bolnici?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije