Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Školske knjige pojeftinit će čak do 50 posto

Ministarstvo: Realno udžbenik stoji 30 kuna

udžbenici
Arhiva VL
16.11.2009.
u 19:24

To je bolji zakon od sadašnjeg, no na njegovu prijedlogu vidjet će se koliki je utjecaj najmoćnijih izdavača na Sabor - kaže Željko Stipić iz Preporoda.

Udžbenici s nižom cijenom neće biti manje kvalitetni od skupljih koji pristignu na javni natječaj, a pogotovo ne od udžbenika koji su sada u uporabi, poručuju iz Ministarstva obrazovanja. Objašnjavaju da će nastavnici, pošto udžbenici dobiju mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje o usklađenosti s kurikulom, birati one po kojima žele raditi.

Izdavači će imati zaradu
Udžbenike zastupljenije od 10 posto (kao i sada) nakladnici će, uz istaknutu cijenu, moći prijaviti na javni natječaj. Ministarstvo će izabrati dva najjeftinija, a na razini škola odlučivat će se po kojem će se raditi. Iako ne žele precizirati koliko niže cijene očekuju, po nekim izračunima ministarstva, udžbenici bi mogli pojeftiniti od 30 do čak 50 posto.

I toliko niže cijene nakladnicima bi donosile zaradu jer prema jednom prijašnjem izračunu ministarstva, udžbenik u nakladi od pet tisuća primjeraka realno stoji tridesetak kuna, a ne dva ili tri puta više.

Budući da će se broj udžbenika i drugih nastavnih sredstava smanjiti, iznosi koje će roditelji u knjižarama ostavljati za komplete knjiga mogli bi se više nego prepoloviti.

Tko koga kontrolira?
– To je bolji zakon od sadašnjeg i najkvalitetnije što je u posljednjih nekoliko godina izišlo iz Ministarstva obrazovanja. Na žalost to ne jamči da će se u predloženu obliku donijeti. Na ovom prijedlogu zakona vidjet će se koliki je utjecaj najmoćnijih izdavača na Sabor, odnosno kontroliraju li izdavači vlast ili vlast izdavače – zaključuje Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, koji je godinama upozoravao na visoku cijenu udžbenika.

Komentara 4

RA
rackizel
08:29 17.11.2009.

Citat:Ministarstvo: Realno udžbenik stoji 30 kuna Kraj citata. Pitanje - Zašto onda ne upregnete DORH i ne kaznite pljačkaše koji zarađuju na obrazovanju budućih generacija? Odgovor - Jer i sami imamo koristi od nepismenog naroda.

ID
in_da_banana
20:10 16.11.2009.

ma kakav udžbenik...treba ih 3 puta na godinu mijenjati...naši nakladnici trebaju profit...a juncima koji sve te njihove bedastoće plaćaju tako i treba...zar nije poštenije kad te netko popljačka pištoljem sa sentencom: \"daj pare\"...nego ovako, pa se osjećaš i opljačkano i magarac?

MM
Mladen Miletić
22:16 16.11.2009.

Ministarstvo: Realno udžbenik stoji 30 kuna, gle ovo i oni znaju jednu stvar zaista dobro izračunati. Čestitka bravo Ministri Hrvatine jake !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije