Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKAO DA JE PAO

Ministarstvo pravosuđa o pretučenom ubojici: 'Sigurnost zatvorenika prioritet je svih kaznenih tijela'

Zatvor Bilice u Splitu
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/4
29.02.2024.
u 11:08

Istražnom zatvoreniku pružena je medicinska pomoć te nisu utvrđene teže tjelesne ozlijede, potvrdilo je Ministarstvo

Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je za Večernji list da je u zatvoru u Splitu zabilježeno ozlijeđivanje istražnog zatvorenika, odnosno 31-godišnjeg muškarca koji je osumnjičen za ubojstvo 22-godišnjeg Luke Bančića. - Prema tvrdnjama zatvorenika riječ je o padu, međutim sve okolnosti navedenog događaja se utvrđuju. Istražnom zatvoreniku pružena je medicinska pomoć te nisu utvrđene teže tjelesne ozlijede. O navedenom su pravovremeno obaviještena sva nadležna tijela - kazali su nam u Ministarstvu pravosuđa i uprave. 

Nisu nam htjeli odgovoriti koliko je puta i na koje kazne dosad osuđivan ubojica mladog Splićanina s objašnjenjem da podaci o izvršavanju kazne zatvora predstavljaju službenu i profesionalnu tajnu. Pojašnjavaju i kako su podaci iz kaznene evidencije neklasificirani podaci u smislu posebnog zakona i smiju se koristiti samo u službene svrhe, a u odnosu na te podatke ne može se ostvariti pravo na pristup informaciji prema zakonu koji određuje to pravo.

VEZANI ČLANCI: 

- Budući da je riječ o istražnom zatvoreniku, sukladno Pravilniku o kućnom redu u zatvorima za izvršavanje istražnog zatvora, zatvorenika se prima u istražni zatvor na temelju rješenja nadležnog suda o određivanju istražnog zatvora koje je dostavljeno istražnom zatvoru najkasnije prilikom njegovog dovođenja. Člankom 13. navedenog Pravilnika propisano je da se zatvorenika u pravilu smješta u zasebnu prostoriju, a zajednički se mogu smjestiti zatvorenici koji neće međusobno štetno utjecati. Istražnog  zatvorenika, može se premjestiti u drugo kazneno tijelo, uz suglasnost nadležnog suda, a temeljem procjene nadležnih u kaznenom tijelu.

Sigurnost zatvorenika prioritet je svih kaznenih tijela, stoga će se i u ovom slučaju provesti sve mjere s ciljem osiguranja sigurnosti i minimiziranja potencijalnih rizika kako pojedinačnog zatvorenika, tako i ukupne zatvoreničke populacije i službenika te namještenika kaznenoga tijela - kazali su nam iz Ministarstva pravosuđa i uprave. 

GALERIJA Splićani održali prosvjed nakon šokantnog ubojstva Luke (22)

Zatvor Bilice u Splitu
1/30

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije