Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASILI SE

Ministarstvo odgovorilo hoće li građani plaćati kaznu ako ne dostave podatke o vjeri i jeziku

Od 1. siječnja euro postaje službena valuta u Hrvatskoj i nakon 29 godina zamijenit će kunu
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/3
04.03.2024.
u 14:22

Napomenuli su i da će se svi zaprimljeni komentari na savjetovanju razmotriti te će se tada utvrditi tekst prijedloga Zakona koji će se uputiti u daljnju proceduru

Ministarstvo financija objavilo je u ponedjeljak da prijedlogom Zakona o središnjem registru stanovništva za građane nije propisana obaveza dostave podataka, već to mogu učiniti dobrovoljno, pa da im se tako u slučaju nedostavljanja podataka o vjeri i materinskom jeziku neće naplaćivati kazna. Ministarstvo je tako reagiralo na medijske natpise o toj temi, o kojoj je pisao i Večernji list.

Kako bi "izbjegli pogrešno informiranje javnosti", iz Ministarstva financija su izvijestili da je prijedlog Zakona o središnjem registru stanovništva bio na javnom savjetovanju, a da se tim prijedlogom predlaže ustroj registra na način da se podaci preuzimaju iz drugih službenih evidencija, a samo iznimno građani mogu dobrovoljno prijaviti određene podatke izjavom. "Dakle, za te podatke nije propisana obaveza dostave izjavom već građani to mogu učiniti ukoliko žele. Stoga, napominjemo kako se u slučaju nedostave podataka o vjeri i materinskom jeziku neće naplaćivati nikakva kazna", poručili su iz Ministarstva financija.
 
Napomenuli su i da će se svi zaprimljeni komentari na savjetovanju razmotriti te će se tada utvrditi tekst prijedloga Zakona koji će se uputiti u daljnju proceduru. "S obzirom na netočne interpretacije pojedinih odredbi koje su se pojavile u medijskom prostoru, ako postoji bilo kakva pravna dilema ili nesigurnost u odnosu na bilo koju odredbu teksta zakona koji je upućen u javno savjetovanje, ističemo kako će takve dileme biti otklonjene i jasnije (eksplicitnije) precizirane u prijedlogu Zakona koji će biti utvrđen na sjednici Vlade i upućen u saborsku proceduru", naveli su iz Ministarstva.

"Osoba će se kazniti za prekršaj ako u slučaju nastanka promjene..."

Inače, kako stoji u samom prijedlogu zakona, u posebni dio Središnjeg registra upisuju se podaci o stanovništvu na temelju izjave osobe na koju se ti podaci odnose i to podaci o izvanbračnoj zajednici ili podaci o neformalnom životnom partnerstvu, podaci o vjeri i materinskom jeziku, o nacionalnosti te kontaktni podaci. Izjava osobe može se podnijeti korištenjem sustava e-Građani, Jedinstvenog portala Porezne uprave ili osobnim dolaskom u nadležnu ispostavu Porezne uprave.

POVEZANI ČLANCI:

"U slučaju nastanka promjene u odnosu na podatke upisane na temelju izjave, osoba na koju se promjena odnosi dužna je promjenu podataka izjaviti u Središnji registar u roku od deset radnih dana od nastanka promjene", stoji u prijedlogu zakona. U članku 39. prijedloga zakona tako stoji da će se novčanom kaznom od 660 do 2650 eura kazniti za prekršaj osoba ako u slučaju nastanka promjene u odnosu na podatke upisane na temelju izjave u Središnji registar ne dostavi ili ne dostavi pravovremeno promjenu podataka.

Također, novčana kazna je prijedlogom propisana i ako se osoba ne odazove ili to ne učini pravovremeno na poziv Porezne uprave, kao i ako po njenom pozivu ne dostavi tražene podatke. Iz Ministarstva se pritom referiraju na stavke članka 14. prijedloga zakona.

"Radi upisa podataka u Središnji registar, Porezna uprava je ovlaštena pozvati osobu da dostavi podatke potrebne za vođenje Središnjeg registra. Na temelju poziva Porezne uprave osoba je dužna dostaviti tražene podatke. Iznimno, Porezna uprava može po potrebi jednokratno preuzeti podatke o nacionalnosti iz članka 9. stavka 4. točke 3. ovoga Zakona za maloljetne osobe iz matice rođenih, a za punoljetne osobe iz Registra birača", navodi se.

>> VIDEO Zgrada u kojoj uhićeni Hrvoje Vojković ima stan

Komentara 1

CH
chemica
14:39 04.03.2024.

Podatke Porezna preuzima iz državnih baza podataka, ali ako ih u njima nema, moraš ih sam dostaviti pod prijetnjom ovrhe ako ne platiš platiš nakon što te oglobe zbog nesuradnje. Kakve to podatke o nama država još nema? Katastar, gruntovnica, porezna kartica, uvid u sve bankovne račune, što li to još državi nedostaje da ne zna ama baš sve o nama? Obično birokratsko iživljavanje kako bi se građane držalo u strahu, da ih se podsjeti tko je glavni. Njegovo veličanstvo, potkapacitirani uhljebljenik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije