Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAGIRANJE

Ministarstvo kulture i medija: Netočno je da onemogućavamo pristup literaturi ranjivim skupinama

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
10.05.2021.
u 14:38

Ukupno je Zakladi „Čujem, vjerujem, vidim“ u desetak godina uplaćeno za potporu za izdavanje knjiga 856.000,00 kn, a za otkup knjiga 171.410,00 kn, ističu iz ministarstva

Slijedom objavljivanja teksta „Zbog pogreške Ministarstva kulture slijepi ostaju bez zvučnih knjiga“, tražimo objavu demantija netočnih podataka. 

Netočno je da Ministarstvo kulture i medija svojim postupcima onemogućava pristup literaturi ranjivim skupinama. Ministarstvo kulture i medija prati, visoko vrednuje i podupire djelovanje Zaklade „Čujem, vjerujem, vidim", što se očituje  kontinuiranim financiranjem programa prijavljenih na javne pozive Ministarstva tijekom desetak godina. Ukupno je Zakladi „Čujem, vjerujem, vidim“ u desetak godina uplaćeno za potporu za izdavanje knjiga 856.000,00 kn, a za otkup knjiga 171.410,00 kn što ukupno iznosi 1.027.410,00 kn. Napominjemo i da ministarstvo redovito financira Hrvatsku knjižnicu za slijepe s više od 3 milijuna kuna svake godine.

Poziv za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj osmišljen je upravo s ciljem potpore programima kakve provodi Zaklada. Kriteriji su pomno razrađeni u suradnji sa stručnjacima, a kao i kod drugih natječaja Ministarstva, redovito se evoluiraju i u slučaju potrebe modificiraju. No, prilagođavati kriterije i uvjete natječaja koji je u tijeku potrebama pojedinačnih korisnika nije prihvatljivo jer bi to bilo neprihvatljivo pogodovanje.

Nije nadalje ni točno kako gospodin Pavičić citira dopis Zaklade, da je ministarstvo samoinicijativno odlučilo bez da obavijesti Zakladu, da se njihov program treba prijaviti na drugi natječaj. Riječ je naime o primjedbama Zaklade na financiranje troškova hladnog pogona, honorara i udjela u plaći suradnika. S obzirom da ta stavka nije i ne može biti u nadležnosti Ministarstva kulture i medija, više puta se iz ministarstva Zakladu uputilo da se prijave na natječaje Zaklade za razvoj civilnog društva,  Ureda za udruge i Zaklade Kultura nova ili na natječaje sufinancirane sredstvima Europskog socijalnog fonda koji su namijenjeni jačanju kapaciteta korisnika potpore i osiguravaju stabilno financiranje fiksnih troškova.

Zaklada je odbijena na Pozivu za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s poteškoćama u razvoju jer su u istoj godini 2020., prijavili identičan program za koji su već dobili sredstva ministarstva za tu godinu na potpori za izdavanje knjiga u iznosu od 100.000,00 kuna.

Kako bi se vrijedan program izdavanja zvučnih knjiga koji godinama uživa potporu Ministarstva kulture i medija uspješno nastavio i u budućnosti na dobrobit svih slijepih i slabovidnih korisnika specijalne knjižnice Zaklade, kao i osoba koje ne mogu čitati standardni tisak, Ministarstvo je sugeriralo Zakladi da umjesto na Program potpore izdavanju knjiga prijave na Poziv za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u natječajnom roku, zaključno s 20. svibnja 2021.

 

Zašto svatko drugačije reagira na cjepivo? Evo što kažu stručnjaci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije