Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dalmatia Tower

'Ministarstvo je grubo prekršilo struku i propise'

Split: Gradonačelnik Ivica Puljak na konferenciji povodom početka pripreme gradskog projekta Kopilica
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/5
31.03.2023.
u 21:10

Ministarstvo graditeljstva ocijenilo je odstupanje od 17 kvadrata kao zanemarivo, a urbanist Teo Vojković upozorava da je svako odstupanje – odstupanje

Kako to da je Grad Split izdao dokument kojim je omogućio izdavanje dozvole za Dalmatia Tower nakon nebrojenih izjava gradonačelnika Ivice Puljka i njegova zamjenika Bojana Ivoševića da objekt ne može dobiti dozvolu jer nije usklađen sa splitskim GUP-om?

Poništeno rješenje

Odgovor nam je dao Teo Vojković, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju. Naime, 31. listopada 2022. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine poništilo je rješenje Grada Splita o odbijanju izdavanja izmjene i dopune građevinske dozvole.

– U svom rješenju Upravni odjel Grada Splita ocijenilo je odstupanje u projektnom rješenju krovne etaže Westgate Towera kao odstupanje koje je, sukladno odredbi iz čl. 81 GUP-a Grada Splita, potrebno odobriti zaključkom gradonačelnika. Ministarstvo je ovo odstupanje, povećanje od 17 m2, ocijenilo kao nebitno te donijelo uputu da se u ponovnom postupku, nakon provedbe zakonom propisane procedure, dozvola treba izdati – objasnio je Vojković i dodao da je on i prije u više navrata naglasio da je rješenje Ministarstva obvezujuće te da će se postupak nastaviti poštujući uputu.

Split: Gradonačelnik Ivica Puljak na konferenciji povodom početka pripreme gradskog projekta Kopilica
1/5

Pitali smo ga znači li izdavanje zabilješke u spisu o usklađenosti glavnog projekta s planom da Dalmatia Tower može dobiti dozvolu i krši li Grad zakon izdavanjem dokumenta, kao što su to izjavljivali čelni ljudi Splita.

– Zabilježba je upravo jedna od zakonom propisanih procesnih radnji koju je potrebno provesti kako bi se ovaj proces nastavio i završio. Postupanje Upravnog odjela Grada Splita, u kojem će se ovaj postupak završiti na temelju uputa iz drugostupanjskog rješenja i u zakonom propisanoj proceduri, nikako ne može biti ocijenjeno kao kršenje zakona. Dapače, radi se o zakonitom postupanju na koje smo kao javni službenici obvezni – odgovorio je Vojković. Kaže da zanimanje USKOK-a za neke aspekte ovog projekta nije važno za vođenje postupka izdavanja izmjena i dopuna građevinske dozvole.

Nadležnost Grada

– Međutim, slobodan sam iznijeti svoje dodatno mišljenje i stav da je odstupanje od 10 m2 ili odstupanje od 8000 m2 uvijek odstupanje i tu činjenicu nitko ne može zanemariti. Kako GUP, kao podzakonski akt Grada Splita, nije propisao veličinu odstupanja kao uvjet za provedbu procedure odobrenja odstupanja od natječajnog rješenja zaključkom gradonačelnika, držim da je ovakvo postupanje Ministarstva grubo kršenje pravila upravnog postupka, struke, ali i prava i nadležnosti Grada nad upravljanjem prostornim planiranjem na svom području. Ipak, kao legalist i čelnik nadležnog upravnog tijela dužan sam osigurati uvjete da službena osoba koja vodi predmet neovisno ocijeni sve okolnosti i donese konačno rješenje poštujući upute drugostupanjskog rješenja.

VIDEO: Srušio se mali avion prilikom polijetanja u Puli, ima poginulih, otkazani svi letovi iz zračne luke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije