Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak

Ministarstvo iz Španjolske evakuira hrvatske studente

Koronavirus u Španjolskoj
Foto: Juan Medina/REUTERS/PIXSELL
1/8
24.03.2020.
u 16:43

Upozorenja, informacije o mogućnostima i ograničenjima za povratak objavljuju se i dnevno ažuriraju na web stranici Veleposlanstva, Twitteru i Facebook stranicama "Hrvati u Španjolskoj" i "Hrvati u Madridu"

Za povratak Hrvata iz Španjolske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osiguralo je 25 mjesta na večerašnjem letu iz Barcelone. Repatrijacija se odvija u suradnji s Austrijancima te će zrakoplov sletjeti u Beč. Na istom letu bit će i nekoliko Hrvata koje je veleposlanstvo u Madridu, koje nerezidencijalno pokriva i Kubu, već izvuklo iz te države. Već ranije je iz Španjolske u domovinu vraćeno 40-ak građana Hrvatske. 

Prema podacima veleposlanstva u Madridu, u toj je državi 200-tinjak Hrvata koji bi se željeli vratiti kući iz države u kojoj je zbog epidemije koronavirusa uvedena zabrana kretanja. Ta činjenica ujedno i otežava povratak, budući da mnogi od njih iz svojih mjesta diljem Španjolske ne mogu doći do Madrida jer je zaustavljen međugradski promet, a dio njih se predomišlja ili su pak odlučili da im je sigurnije ostati u samoizolaciji tamo gdje se nalaze nego krenuti na put i riskirati zarazu ili pak potencijalno zaraziti nekog kod kuće. 

FOTO Madrid: Trupla preminulih od koronavirusa smiještaju se u gradsko klizalište Palacio de Hielo

Koronavirus u Španjolskoj
1/2

U Španjolskoj se nalazi veliki broj hrvatskih studenata - prema evidenciji Veleposlanstva RH u Madridu trenutno se tamo nalazi njih 112, s tim da se lista iz sata u sat ažurira.

Veleposlanstvo je sa svima barem jednom, a s nekima i više puta stupilo u kontakt telefonom i mailom kako bi ih upozorili i, s obzirom na razvoj situacije u Španjolskoj, potaknuli na povratak u Hrvatsku. Informirali su ih, također, o dostupnim letovima te poslali i popis letova koji su u određenom trenutku još bili dostupni. Jedan dio studenata već se vratio u Hrvatsku.

Upozorenja, informacije o mogućnostima i ograničenjima za povratak objavljuju se i dnevno ažuriraju na web stranici Veleposlanstva, Twitteru i Facebook stranicama "Hrvati u Španjolskoj" i "Hrvati u Madridu".

Istovremeno, veleposlanstvo je u stalnom kontaktu s ostalim veleposlanstvima članica EU kako bi pokušali naše državljane koji su zatražili našu podršku smjestiti na letove koje organiziraju njihove nacionalne kompanije u suradnji s njihovim vladama, kažu iz MVEP-a.

VIDEO Zašto je važno ostati kod kuće?

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
17:06 24.03.2020.

Opet kretenarija na 5. potenciju. Treba poslati zrakoplov Trade Aira ili Croatie za Madrid i naplatiti 250€ kak su napravili Austrijanci. Pa ko voli, nek izvoli. Ak neće, sami su si skrivi! Austrijanci isto od svojih gradjana naplaćuju te povratne letove: iz Bangkoka je karta na specijalnom letu 600€.

PV
prcko.vita
17:58 24.03.2020.

Treba paziti na zaštitu i samoizolaciju zbog širenja virusa.

BA
Barbasmora
17:22 24.03.2020.

Izuzetna brzina! Juce su naše gradjane vozili Slovenci svojim zrakoplovom slovenske vojske....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije