Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema novca

Ministarstvo: Ina i MOL još nisu odlučili o gradnji novog kokinga

Ina rafinerija nafte Sisak
Nikola Čutuk/PIXSELL
30.03.2011.
u 10:22

Sisačka ekoakcija tvrdi da se do sada uglavnom ulagalo u postrojenja za bolju kvalitetu goriva i da se nakon tek četvrtine investicije ne smije stati

I lanjski nadzor kvalitete zraka u Sisku potvrdio je da je riješen problem zagađenja benzenom i sumporovim dioksidom, no da i dalje ostaje prekomjerno onečišćenje zraka sumporovodikom, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša.

Čak 78 prekoračenja

Problem prekomjerno onečišćenog zraka sumporovodikom, koji je izravna posljedica rada sisačke Rafinerije, trajno će se riješiti gradnjom i puštanjem u rad novog koking-postrojenja, ističe ministarstvo, no zaključuje stratešku odluku o tome MOL i Ina još nisu donijeli. Dokle god Ina ne izgradi novi koking i time zamjeni postojeći iz 1967. godine, u Sisku će se i dalje osjećati miris trulih jaja. Protekle je godine u devet mjeseci sumporovodik probio satne tolerantne vrijednosti 78 puta, a 2009. godine u cijeloj se godini to dogodilo 88 puta.

SEA: Raspišite natječaj

Sisačka ekoakcija (SEA) jučer je priopćila kako je ministarstvo na još jedno probijanje rokova za dovršetak modernizacije Rafinerije nafte u Sisku trebalo reagirati najmanje godinu, dvije ranije kada se vidjelo da se ni ovaj put rokovi neće ispoštovati. SEA smatra da je Inino i MOL-ovo nedonošenje strateške odluke o gradnji novog kokinga pokazatelj da nemaju sluha za ekologiju i zdrav život Siščana. Tu tvrdnju, kažu, temelje na činjenicama da je cijela prva faza modernizacije stajala 118 milijuna eura, od čega se jedino claus-postrojenje od 25 milijuna eura može smatrati ekološkim projektom.

– Ostali radovi bili su nužni kako bi Ina dosegnula europske standarde za svoja goriva. I sada, kada su to ostvarili, ne žele ulagati 140 milijuna eura u novo koking-postrojenje čiji je cilj isključivo poboljšanje života Siščana. Uz koking, druga faza modernizacije obuhvaća i MHC-kompleks koji stoji 200 milijuna eura pa je jasno da je do sada u Sisku odrađeno tek manje od četvrtine planiranih investicija modernizacije Rafinerije, tj. utrošeno je 118 milijuna od planiranih 458 milijuna eura – ističe Sisačka ekoakcija koja od Ine i MOL-a zahtijeva da hitno raspišu natječaj za gradnju novog koking-postrojenja u Sisku koje će spriječiti da Siščani i dalje dišu zrak najgore, treće kategorije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije