Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRISTUPAČNOST

Ministarstvo financija: Nitko nam nije rekao da trebamo imati rampu za invalide

Anka Slonjšak
Sanjin Strukić/PIXSELL
11.03.2014.
u 15:59

Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom Anku Slonjšak žalosti da joj je Ministarstvo financija nedostupno za bilo kakve dogovore

Savjet za nacionalne manjine te svi uredi pravobraniteljica nisu zadovoljni rezovima zbog rebalansa proračuna zbog kojih će, najavljuju, ove godine otežano raditi. Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine Furio Radin rekao je da ovi rezovi nacionalne manjine vraćaju osam godina unatrag budući od 2009. godine država stalno smanjuje sredstva za njih.

- Svjedoci smo osiromašenja nacionalnih manjina. Ovo je velika regresija, a sigurno ćemo već ove godine biti svjedokom još regresije nakon novih rebalansa proračuna – primijetio je Radin te dodao kako nacionalne manjine dobivaju premalo novac da bi im se toliko stalno rezalo.

- Sve to dokazuje slabu osjetljivost prema nacionalnim manjinama – uvjeren je Radin.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović rekla je da je njen ured pojačan novim mandatima i ovlastima, a nije dobio dodatna sredstva za to.

- Ove godine s trendom povećanja pritužbi mi nismo u mogućnosti odgovoriti na očekivanja. Riječ je o apsolutnom slabljenju ureda i onemogućavanju bavljenja našim poslom – kazala je Vidović te dodala kako ovi rezovi nisu financijske odluke nego političke.

- Mi nismo neovisne institucije za zaštitu ljudskih prava jer o našem proračunu odlučuje netko u Vladi. Mi direktno ovisimo o Vladi, dakle, nismo neovisni – žali se Vidović.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić objasnila je da je njenom uredu koji ima proračun manji od pet milijuna kuna, a sad im je odrezano 336 tisuća kuna, što je za njih veliki novac. Podsjetila je da 31. ožujka ističe njezin mandat i Vlada je već imenovala njezinu zamjenu.

- Ja imam pravo još godinu dana primati plaću, a ta sredstva nisu planirana, pa se očekuje da bi uredu moglo nedostajati 207 tisuća kuna – najavila je Jelavić.

Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom Anku Slonjšak žalosti da joj je Ministarstvo financija nedostupno za bilo kakve dogovore, no i fizički, budući nema rampu za osobe s invaliditetom.

- Ja ne mogu doći tamo na sastanak, moram prosjačiti termine za sastanak jer svi drugi mogu doći i spavati kod vas, a ja to ne mogu jer nemam pristup vašem objektu – požalila se Slonjšak.

HNS-ov Boris Blažeković tada je pitao zašto ministarstvo nema rampu.

- Jer nam nitko to dosad nije rekao – odgovorio je pomoćnik ministra financija i glavni državni rizničar Miljenko Fičor.

U zadnjoj rečenici piše jednoglasno - nije točno. Stavite odbor je podržao rebalans proračuna, jedino je Furio Radin bio suzdržan.

Komentara 1

KA
kafka
19:26 11.03.2014.

Primjer dugogodišnje nebrige i nedostatak osjećaja za sve građane od strane vlasti koja se ponekad na izborima mijenja, ali prije svega primjer je to bešćutnosti i bahatosti administracije i birokracije koju samo viša sila mijenja. . .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije