Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DSHV

Ministar Žigmanov: Prestalo negativno stigmatiziranje Hrvata u Srbiji

Zagreb: Nakon sastanka s premijerom Plenkovićem, Grlić Radman i Žigmanov obratili se medijima
Marko Prpic/PIXSELL
27.04.2023.
u 10:25

„Negativno stigmatiziranje gotovo je prestalo, smanjio se broj administrativnih zaprječavanja u ostvarivanju prava, sve češće smo objekti pozitivnog uvažavanja, odluke tijela vlasti pridonose poboljšanju našeg društvenog položaja, važnim razlogom smo i konstruktivnim čimbenikom nastavka normalizacije odnosa između Srbije i Hrvatske, povećan je dodatno interes i podrška vlasti Republike Hrvatske našim inicijativama…“, istaknuo je Žigmanov.

Predsjednik Demokratskog Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov pozitivnim je ocijenio šestomjesečno razdoblje na čelu ministarstva za ljudska i manjinska prava ističući kako je negativno stigmatiziranje Hrvata u Srbiji „gotovo prestalo“, objavio je u četvrtak vojvođanski tjednik „Hrvatska riječ“.

Čelnik stranke je izjavio da je njegov izbor za ministra u Vladi Srbije prije šest mjeseci najveći iskorak u novijoj povijesti političke reprezentacije DSHV-a. „Kao ministar u Vladi Srbije sam dobro prihvaćen, djelujem autonomno i bez pritisaka. Odgovorno, posvećeno i predano obnašanje ove dužnosti u cjelini se pozitivno vrednuje“, naveo je on.

Dodao je kako takve ocjene stižu od „onih koji su me izabrali i pretpostavljenih, tako i od onih koji su mi u neposrednoj nadležnosti: organizacija civilnog društva, institucija nacionalnih manjina, predstavnika marginaliziranih društvenih grupa, građana i međunarodnih organizacija“.

Po njegovu mišljenju pozitivne pomake osjećaju i Hrvati u Srbiji. „Negativno stigmatiziranje gotovo je prestalo, smanjio se broj administrativnih zaprječavanja u ostvarivanju prava, sve češće smo objekti pozitivnog uvažavanja, odluke tijela vlasti pridonose poboljšanju našeg društvenog položaja, važnim razlogom smo i konstruktivnim čimbenikom nastavka normalizacije odnosa između Srbije i Hrvatske, povećan je dodatno interes i podrška vlasti Republike Hrvatske našim inicijativama…“, istaknuo je Žigmanov.

Dodao je kako su u DSHV-u svjesni da ima još izazova na putu za osiguranje ravnopravnog položaja Hrvata u Srbiji.Čelnik DSHV-a imenovan je na prijedlog predsjednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića koncem listopada 2022. za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.Prvi je politički predstavnik hrvatske manjine koji je dobio tako visoku državnu dužnost u srbijanskoj vladi.

Komentara 3

LL
lijepa_li si
17:32 27.04.2023.

majke ti mile, koji je ovo hlebinac. ovako nešto milorad ne bi izjavio ni da je predsjednik vlade rh!

PR
predragbabic1
14:58 27.04.2023.

ja kao Hrvat iz Beograda ni prije nisam bio posebno stigmitizirana iako već desetljećima navodim da je Miloševićeva pogubna politika izazvala rat i razbila Jugoslaviju, a nikakav Zapad, da su na tisuće Hrvata pobijeni u Srijemu i Slavoniji od srbokomunistaa u vrijeme Sremskog fronta, da su Hrvati bili najveći borci za Jugoslaviju, ne za Srboslaviju te su dali dva generala srpskoj vojsci, osnovali su Jugoslavensku akademiju nauka, ne hrvatsku, da su Srbi jedan od najglupljih političkih naroda jer su imali nepotrebni Kosovski boj i bili skoro petsto godina pod Turcima, nepotrebno ubili Ferninanda i izazvali prvi rat u kojem je trećina Srba pobijeno, nepotrebno se pobunili protiv Trojnog pakta i proizveli formiranje NDH gdje je pobijeno na stotine tisuća Srba, da su mlađi narod od nas Hrvata jer u desetom stoljeću niko nije ni znao za pojam Srbin, a mi smo imali kraljevinju (mada su Srbi stariji od ameba) odnosno da nije bilo Sv. Save Srbi ne bi ni postojali jer bi bili izdeljeni izemeđu Grka i Bugara. Ali se slažem sa njima da u Srebrenici nije učinjen genocid jer nisu pobijeni žene i djeca, a genocid to podrazumjeva, već je učinjen jezivo velik zločin. Zbog tih svojih stavova nisu mi prijetili, nisam maltetiran, samo me smatraju glupim Hrvatom

DU
Deleted user
05:02 29.04.2023.

Sve je reciprocitet, jer i srpski Hrvati trebaju imati ista prava kao i hrvatski Srbi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije