Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvanredna situacija

Primorac: 'Postoji više scenarija. Ne trebate brinuti ništa, mjere su spremne'

Izjava Marka Primorca nakon sjednice Vlade
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
18.08.2022.
u 13:52

'Vlada je pokazala da se zna nositi s krizama. Smanjenje PDV-a nije izazvalo baš sve željene efekte', rekao je ministar financija Marko Primorac.

'Ovo je izvanredna situacija, pratimo sve i poduzet ćemo sve što trebamo. Reagirat ćemo adekvatno. Situacija je teška i nije uobičajena, ali spremni smo. Postoje različiti načini i mjere', rekao je ministar financija Marko Primorac

'Vlada je do sada pokazala da se zna nositi s krizama. Jasno nam je da smanjenje PDV-a nije izazvalo baš sve željene efekte, negdje to građani na kraju nisu osjetili, ali negdje i jesu. To je u tom trenutku bila jedina mjera kojom smo mogli reagirati. I najbolja. Postoje i drugi mehanizmi, i druge mjere i otvoreni smo prema brojnim opcijama', istaknuo je ministar. 

Potvrdio je da Vlada i dalje razmišlja o raspodjeli viška proračunskih prihoda poduzetnicima i građanima koji su suočeni s rastućim troškovima zbog rekordne inflacije, što će napraviti na optimalan način. Podsjetio je pritom da je Vlada svojim intervencijama već dosad pokazala da se zna nositi s krizama.

"Smanjivanja PDV-a na niz proizvoda bila su korak u dobrom smjeru, odnosno jedini mogući mehanizam Vlade da pokuša utjecati na smanjivanje cijena. Činjenica je isto tako da efekt smanjivanja PDV-a nije u potpunosti utjecao na smanjenje cijena. To isto tako nije nešto neuobičajeno, nepoznato ili izvanredno. Pitanje je samo u kojoj mjeri će do tog efekta doista i doći, i na koji će način svi dionici prepoznati i snositi društvenu odgovornost u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo", naveo je ministar. 

Kako ističe, Vlada ima ograničen prostor u tome da osigura da se snižavanje PDV-a prelije u niže cijene proizvoda, ali pritom ipak nije nemoćna. "Stav je Vlade da svatko mora preuzeti odgovornost i dio tereta krize, a Vlada, vjerujte, ima mehanizama. Postoje porezi na ekstraprofite. Dakle, ako netko ostvaruje povećane marže i ako uočimo da je ta pojava postala pravilnost, mi ćemo to tretirati. Upozorio bih sve one koji će kalkulantski ulaziti u tu priču, da to ne čine, jer Vlada ima mehanizme kako tome stati na kraj", napomenuo je Primorac. 

'Postoji više scenarija, ne morate brinuti ništa, mjere će biti na vrijeme, imamo niz opcija i svakako ćemo donijeti mjere koje će biti zadovoljavajuće.'

'Smatram da će doći do smanjenja inflacije. Postoje pozitivne najave da su snižene cijene sirovina i to bi se u roku od nekoliko mjeseci trebalo već osjetiti na inflaciji i cijenama. Nitko ne zna hoće li bit recesija, ali ako naši glavni vanjsko-trgovinski partneri dođu u takvu situaciju prelit će se i na nas. Povećanje kamatnih stopa utječe na smanjenje gospodarskog rasta. Vrlo je tanka linija i treba jako pametno balansirati između zaustavljanja inflacije i ne ulaska u recesiju, iako ja za sada izbjegavam tu riječ. Već sam više puta rekao da ćemo hladne glave razmatrati sve opcije', zaključio je ministar financija. 

Govoreći o višku prihoda o državnom proračunu, ministar je kazao da ga je spreman usmjeriti na pomoć socijano najugroženijim skupinama stanovništva, podsjetivši da Vlada ima i obveze poput indeksacije mirovina, otvorena je i za razgovore oko potencijalnog porasta plaća u državnom i javnom sektoru zbog inflacije, a  da će eventualne viškove poreznih prihoda distribuirati na optimalan način. Izvijestio je i da je vrijednost fiskaliziranih računa porasla od početka godine do danas za otpriike 20-30 posto u odnosu na godinu ranije, no i da su prihodi od PDV-a pritom rasli nižom dinamikom uslijed snižavanja poreznih stopa, odnosno za 15-ak posto, dok su ukupni proračunski prihodi porasli za 5 posto.

"Što se tiče fiskalnog prostora koji će država imati, ona će intervenirati na optimalan način, prije svega imajući u vidu socijalno ugrožene skupine", poručio je Primorac.

Video: Inflacija u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
11:44 19.08.2022.

Primorac: 'Postoji više scenarija. Ne trebaju domoljubno odabrani iz 200 bogatih balkanskih obitelji brinuti ništa, mjere su spremne da domoljubna balkanska raja to plati i pati dok ne pobjegne u spas za Irsku'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije