Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar ostojić:
Povratak na članak

Ministar Ostojić: Novi zakon o MPO-u bolje štiti zametak

Obećao sam da ću ga donijeti i eto trenutno je na javnoj raspravi zato što su nam svi prijedlozi i komentari važni i svakako će biti uvaženi – poručio je okupljenima ministar zdravlja Rajko Ostojić

Komentari 10

IB
iva.begovic
20:49 26.04.2012.

Imati dijete nije ničije pravo koje mu je država dužna osigurati. Strašno je s koliko strasti i sebičnosti brojne udruge pristupaju ovome zakonu zanemarujući opći interes. Bila sam na ovom okruglom stolu i smučilo mi se od nekih gledišta organizatora skupa. Traže pokrivenosti troškova umjetne oplodnje za sve osobe kojima to padne na pamet: samce, homoseksualce, transeksualce, uglavnom sve. Na taj način umjetna oplodnja nije liječenje jer je liječenje za parove, a ovako kako to ove udruge zamišljaju to je trošenje zdravstvenog novca, kojeg ionako dovoljno, na marginalne skupine i daleko iznad standarda kojeg u tom smislu imaju građani EU. Jednostavno, nevjerojatno sebično i autistično ponašaju se ove udruge u odnosu na ostatak društva i njegove potrebe.

VL
IB
iva.begovic
20:53 26.04.2012.

Dijete nije ničije pravo nego mogućnost i bilo bi dobro da od toga podju u svojim neosnovanim kritikama i zahtjevima. I to je mogućnost u skladu s mogućnošću društva. Već za primjenu Milanovićevog zakona izdvojena financijska sredstva premašena su za oko 50 %. Ako prodje ovaj zakon predviđenih 40 milijuna kuna biti će daleko premalo. Ja sam za to da svi imaju sva prava i sve mogućnosti u skladu sa suvremenom tehnologijom, ali ne nauštrb tudjih prava i mogućnosti preventive i liječenja. Žalosno i primitivno.

VL
IB
iva.begovic
20:58 26.04.2012.

Francuska i Italija zabranjuju samicama i lezbijskim parovima da začnu putem umjetne oplodnje. Austrija i Italija zabranjuju donaciju spermija i jajnih stanica. Njemačka i Norveška zabranjuju donaciju jajnih stanica. Zemlje poput Švedske zahtijevaju od parova da budu u stabilnom odnosu barem godinu dana kako bi ostvarili uvjete za umjetnu oplodnju. Švicarska, između ostaloga, zahtijeva da parovi budu oženjeni. U Americi, Australiji, Kanadi i drugdje i samci i homoseksualni parovi mogu pristupiti umjetnoj oplodnji. I naravno plaćena im je ukoliko to pokriva njihovo zdravstveno osiguranje. A ako ne pokriva, kao što znamo jer tamo ono nije na bazi solidarnosti, ne mogu ni prehladu liječiti. Ovaj zakon je razbacivanje zdravstvenog novca prikupljenog na bazi solidarnosti, a kakvo niti jedna europska zemlja ne poznaje. I to je puna i jedina istina o ovom zakonu.

VL
IB
iva.begovic
21:03 26.04.2012.

Ginekolozi pokraj ministra zadovoljno se smješkaju jer će njihove privatne klinike više zarditi. Nebitno im je pri tome što zbog opće besparice tisuće građana jedva ostvaruje osnovna prava iz zdrvstvene zaštite. Nečiji osobni i parcijalni interesi opet su pobijedili opći interes društva.

VL
IB
iva.begovic
21:36 26.04.2012.

U bliskoj budućnosti očekujem da će te udruge tražiti da HZZO počne plaćati i troškove oplodnje njihovih kućnih ljubimaca. Zanimljivo bi bilo znati što oni, uključujući ministricu Pusić koja se tako zdužno zalaže za njihova prava, misle o nedavnom stradanjuanju onog sirotog dijeteta koje se ugušilo jer nije pravovremeno dobilo zdravstvenu skrb. A nije ju dobilo zato što nam je razina zdravstvene skrbi takva kakva jest, iz godine u godinu sve niža. Nadam se da ne odmahuju rukom u stilu nekog modnog mačka: \"who cares\". Dragi ljudi shvatite već jednom, vaše pravo prestaje tamo gdje počinje pravo drugoga.

VL
PI
piper
22:06 26.04.2012.

@Iva Begović, Na koji je način povezana smrt djeteta i zahtjevi za liječenjem neplodnosti? Na koji način optimalno liječenje neplodnosti ugrožava život neke druge djece? O čemu ti lupetaš?! (\"Čega se pametan stidi\"... Iva piše) Iz čega si zaključila daa će zahtjevi za optimalnim liječenjem povećati troškove? Naprotiv, smanjuju se, jer će ljudima uspjeti dobiti dijete iz manjeg broja pokušaja. Informiraj se malo kad pišeš, u Švedskoj potpomognutu oplodnju može proći i žena bez partnera, samo što to ne ide na trošak države jer ne želi poticati samohrano majčinstvo. Ali im zakon to ne zabranjuje. Da ne navodim dalje

VL
IB
iva.begovic
22:49 26.04.2012.

Mislim da liječenje neplodnosti treba ograničiti na neplodne parove u fertilnoj dobi i to nakon najmanje godine dana liječenja. Kao što je bilo u prošlom zakonu. A ne proširiti na samice i homoseksualne partnere, kao što se predlaže, jer njihovo životno opredjeljenje i nije bolest pa niti ne iziskuje liječenje. Smeta me kada se neke udruge za to zalažu.

VL
MA
maraosta
08:19 27.04.2012.

dijete ima pravo na oca i majku i to pravo mu se mora poštovati. ne smije se dozvoliti da žene bez muškog partnera, rode djecu.

VL
CH
Chinny
20:57 27.04.2012.

\"Nečiji osobni i parcijalni interesi opet su pobijedili opći interes društva. \" Draga moja, svaki 6. par u Hrvatskoj je neplodan. To više nisu osobni interesi, to je interes svakoga, jer nitko nezna da li će biti neplodan ili ne, ili njegovo dijete, unuk... To je zbilja, naša sadašnjost!

VL
PA
paper2cuts
08:57 28.04.2012.

moze li mi netko potvrditi da li meni po novom zakonu drzava moze platiti dijete ? zdravstveno sam osiguran, neozenjen, musko, mislio sam zamoliti prijateljicu da bude surogat majka, tj. da nju oplode. Preostalu moju djecu tj, \'zametke\' kako kaze nas vrli dr mengele bih drzao u frizideru tih pet godina koliko mi drzava placa tekuci dusik, a onda bih vidio, mozda jos jedno da ubace u priju (ili neku drugu zenu), a ostale bih poklonio(uz naknadu) nekom istrazivackom institutu, nek se oni malo zaigraju s maticnim stanicama..ili bih poklonio nekom paru kojem se ne da lijeciti nego bi odmah dijete

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.