Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar ostojić:

Ministar Ostojić: Novi zakon o MPO-u bolje štiti zametak

okrugli stol, oplodnja (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
26.04.2012.
u 19:54

Obećao sam da ću ga donijeti i eto trenutno je na javnoj raspravi zato što su nam svi prijedlozi i komentari važni i svakako će biti uvaženi – poručio je okupljenima ministar zdravlja Rajko Ostojić

Najveća zamjerka prijedloga Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, koji je ušao u saborsku proceduru, svakako je predviđanje kojim je oplodnja ograničena na najviše 12 jajnih stanica, unatoč tome što takvo ograničenje nema niti jedna europska država - poručili su brojni stručnjaci okupljeni na okruglom stolu.

– Prijedlogom ovog Zakona jasno je da je postignut napredak no ipak protivim se ograničenju na dvanaest jajnih stanica. Takva ograničenja se ne mogu samo tako grubo ugraditi u Zakon - poručio je doktor Erden Radončić, specijalist ginekologije i opstetricije. Da dobru “kliničku praksu” spomenuto ograničenje ne drži vodu poručila je i specijalistica ginekologije Romana Dmitrović.

– Odluka koju ću donijeti bit će teška ali siguran sam da ovaj zakon bolje štiti zametak od postojećeg. Obećao sam da ću ga donijeti i eto trenutno je na javnoj raspravi zato što su nam svi prijedlozi i komentari važni i svakako će biti uvaženi – poručio je okupljenima ministar zdravlja Rajko Ostojić. U sporne točke zakona svakako se ubraja i činjenica da donacije nisu anonimne, kao i uvedeno dobno ograničenje ali i ograničenje broja postupaka.

Na okruglom stolu sudjelovale su i žene koje su već imale iskustva, ili su na medicinski pomognutu oplodnju odlazile u klinike susjednih država. No, njihova pitanja uglavnom su ostala bez preciznih i konkretnih odgovora.

Komentara 10

IB
iva.begovic
20:53 26.04.2012.

Dijete nije ničije pravo nego mogućnost i bilo bi dobro da od toga podju u svojim neosnovanim kritikama i zahtjevima. I to je mogućnost u skladu s mogućnošću društva. Već za primjenu Milanovićevog zakona izdvojena financijska sredstva premašena su za oko 50 %. Ako prodje ovaj zakon predviđenih 40 milijuna kuna biti će daleko premalo. Ja sam za to da svi imaju sva prava i sve mogućnosti u skladu sa suvremenom tehnologijom, ali ne nauštrb tudjih prava i mogućnosti preventive i liječenja. Žalosno i primitivno.

IB
iva.begovic
20:58 26.04.2012.

Francuska i Italija zabranjuju samicama i lezbijskim parovima da začnu putem umjetne oplodnje. Austrija i Italija zabranjuju donaciju spermija i jajnih stanica. Njemačka i Norveška zabranjuju donaciju jajnih stanica. Zemlje poput Švedske zahtijevaju od parova da budu u stabilnom odnosu barem godinu dana kako bi ostvarili uvjete za umjetnu oplodnju. Švicarska, između ostaloga, zahtijeva da parovi budu oženjeni. U Americi, Australiji, Kanadi i drugdje i samci i homoseksualni parovi mogu pristupiti umjetnoj oplodnji. I naravno plaćena im je ukoliko to pokriva njihovo zdravstveno osiguranje. A ako ne pokriva, kao što znamo jer tamo ono nije na bazi solidarnosti, ne mogu ni prehladu liječiti. Ovaj zakon je razbacivanje zdravstvenog novca prikupljenog na bazi solidarnosti, a kakvo niti jedna europska zemlja ne poznaje. I to je puna i jedina istina o ovom zakonu.

IB
iva.begovic
20:49 26.04.2012.

Imati dijete nije ničije pravo koje mu je država dužna osigurati. Strašno je s koliko strasti i sebičnosti brojne udruge pristupaju ovome zakonu zanemarujući opći interes. Bila sam na ovom okruglom stolu i smučilo mi se od nekih gledišta organizatora skupa. Traže pokrivenosti troškova umjetne oplodnje za sve osobe kojima to padne na pamet: samce, homoseksualce, transeksualce, uglavnom sve. Na taj način umjetna oplodnja nije liječenje jer je liječenje za parove, a ovako kako to ove udruge zamišljaju to je trošenje zdravstvenog novca, kojeg ionako dovoljno, na marginalne skupine i daleko iznad standarda kojeg u tom smislu imaju građani EU. Jednostavno, nevjerojatno sebično i autistično ponašaju se ove udruge u odnosu na ostatak društva i njegove potrebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije