Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Idući tjedan

Ministar najavio vladine preporuke za štednju energije: 'Neće biti revolucionarne'

Ministar Filipovi? dao izjavu nakon održane 134. sjednice Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
21.07.2022.
u 14:05

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je u četvrtak da će Vlada idući tjedan predstaviti smjernice i preporuke građanima o tome kako smanjiti potrošnju energije.

Dio mjera koje sugerira Europska komisija već ugrađen u hrvatske planove, primjerice popunjavanje podzemnog skladišta plina koje je na 45 posto zapunjenosti, rekao je ministar Davor Filipović.

"Ranije smo proglasili rano upozorenje kako bismo krenuli s tim zapunjavanjem, jako puno onoga što je sugerirano već postoji u našim planovima", istaknuo je.

Filipović je rekao da će vlada sljedeći tjedan, vjerojatno na redovnoj sjednici, izaći s preporukama štednje, ali da neće biti "revolucionarne" jer, kako je rekao, "naši ljudi znaju što raditi kada treba uštedjeti energiju".

Preporuke će, naveo je, biti usmjerene i prema javnom sektoru, a pratit će ih medijska kampanja.

Filipović misli kako nitko ne može garantirati da će svi prihvatiti preporuke, no kaže kako će Vlada učiniti sve da se Hrvatska uklopi u europski plan

Upitan što bi se prvo moglo reducirati ako dođe do velike nestašice električne energije, Filipović je naglasio je da u mjerama Vlade postoji plan koji se odnosi na zaštitu sigurnosti opskrbe, koji predviđa što činiti u bilo kojem trenutku, ali i da je eventualna redukcija najcrnji i krajnji scenarij.

Kazao je i kako Vlada intenzivno radi na projektu putem kojeg bi se krenulo u udvostručenje kapaciteta LNG terminala na Krku

Zamoljen za komentar povećanje cijena struje za 400 posto za poduzetnike, odnosno da odgovori na pitanje hoće li Vlada pronaći način pomoći poduzetnicima da se prebrodi to veliko povećanje cijena, izvijestio je da vlada radi na sveobuhvatnom paketu mjera koji će predstaviti na jesen, cilj kojega je pomoć građanima i gospodarstvu. 

Rekao je, međutim, da nisu svi poduzetnici u istim problemima budući da su neki na vrijeme sklopili dugoročne ugovore.

Komentara 3

Avatar Urbani
Urbani
14:49 21.07.2022.

Oporba sigurno protiv.

DU
Deleted user
17:15 21.07.2022.

Hrvatska ima dovoljno svoga plina da skladišta mogu uvijek biti puna ali direktive EU se moraju poštovati primjer hrvatska pšenica visoke kvalitete se izvozi po niskoj cijeni također i hrvatske šume se sijeku bez ikakvih ograničenja

Avatar Seugushi Kolkopushi
Seugushi Kolkopushi
14:31 21.07.2022.

Bitno se je uklopiti. Očito je manje bitno prestati sankcionirati i maltretirati vlastite građane .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije