Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Ministar Mornar popustio, Sveučilište ide na državne jasle

Zeljeznjak
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
04.11.2014.
u 10:00

Premijer Milanović danas stiže na rođendansku sjednicu Gradskog vijeća, a nakon govora, najavljeno je, posjetit će Sveučilište Sjever

Neočekivani dolazak premijera Zorana Milanovića na današnju svečanu sjednicu koprivničkoga Gradskog vijeća u povodu 658. rođendana “podravske metropole” otvorio je nagađanja da u Koprivnicu, u kojoj su na vlasti “njegovi SDP-ovci”, stiže s velikim “darom”.

Preokret

Ipak, iz službenih izvora jučer je bilo nemoguće dobiti potvrdu informacije koju je objavio tjednik Podravski list - da će Milanović danas obznaniti kako Sveučilište Sjever od iduće godine prelazi na državne jasle.

- Premijer će posjetiti Sveučilište Sjever, neka si to javnost protumači. Ako kaže da će ga preuzeti država, to će nam biti dar do neba - rekla je gradonačelnica Vesna Želježnjak.

Rektor Marin Milković bio je određeniji: - Poznate su mi najave da bi u skoro vrijeme trebala biti obznanjena odluka o preoblikovanju Sveučilišta Sjever u javno, međutim nisam upoznat s konkretnim namjerama predsjednika Vlade za sutrašnji Dan grada. Ukoliko već sutra obznani odluku, to pretpostavlja da su dovršene sve potrebne radnje i pripremljeni svi potrebi akti kako bi se preoblikovanje provelo.

Sam premijer, pak, propustio je najaviti da je odluku o preoblikovanju koprivničko-varaždinskog sveučilišta u javnu instituciju donio, iako je imao savršenu prigodu. U jučer promoviranom Koprivničkom godišnjaku, publikaciji koju izdaje gradska vlast kako bi se hvalila svojim uspjesima, i njegov je tekst. Pobrojao sve i sva, ali sveučilište nije spomenuo. Neslužbeni izvori govore da to i nije mogao, jer tekst je za štampu pripremljen prije no što je politička odluka o “podržavljenju” Sveučilišta Sjever donijeta, navodno prošli tjedan, kada je “slomljen otpor” ministra znanosti i obrazovanja Vedrana Mornara.

Procedura

On se preoblikovanju navodno protivio jer je kao negdašnji šef Agencije za znanost i visoko obrazovanje bio upućen u kontroverze koje su pratile početak rada Medijskog sveučilišta, prethodnice Sveučilišta Sjever, kao i zbog toga što smjerovi u Koprivnici nisu u skladu sa Strategijom razvoja visokog obrazovanja, u kojoj piše da je u zemlji previše studija iz područja društvenih znanosti.

Mornar se mjesecima nikako nije htio oglasiti na naše upite podržava li preoblikovanje Sveučilišta Sjever. Isto se ponovilo i jučer.

Ako se pokaže točnim da je Milanović donio političku odluku, ona bi se trebala realizirati tako da Mornarovo ministarstvo izradi prijedlog Zakona o Sveučilištu Sjever, kao i preinake nekih drugih zakona, da sve to Vlada prihvati i pošalje u Sabor, a onda narodni zastupnici donose konačnu odluku.

Komentara 2

SB
Sinisa_Bosanac
11:12 04.11.2014.

Financiranje sveucilista koje ni po kojem kriteriju ne bi trebalo postati javno pokazatelj je na koji klijentelisticki nacin ova drzava funkcionira. No kako se prica pitanje popustanja grada pred zahtejvima da se pokrene projekt Piskornica u uskoj je vezi s preuzimanjem obaveze financiranja sveucilista.

GL
glaskc
13:17 05.11.2014.

Bez obzira kako smo došli do javnog visokog školstva to je uspjeh ove gradske vlasti i značajan iskorak za Koprivnicu. U Sveučilištu Sjever treba razvijati usmjerenja koja traži tržište rada, a posebno iz područja prehrambene tehnologije. Po pitanju Piškornice, Gradd treba ostati principijelan, treba se uključiti u taj projekt ali kao jedan od vodećih aktera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije