Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sabor o sukobu interesa

'Ministri u sukobu interesa kaznu platili u - 10 rata'

jasen mesić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
06.12.2013.
u 15:16

HDZ je danas u Saboru upozorio da u Hrvatskoj dio dužnosnika i dužnosnica uopće ne trpe nikakve posljedice zbog kazni Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Dok je u Njemačkoj predsjednik države morao odstupiti sa svoje dužnosti zbog sukoba interesa, u Hrvatskoj dio dužnosnika i dužnosnica uopće ne trpi nikakve posljedice zbog kazni Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, upozorili su danas HDZ-ovci na saborskoj raspravi o radu Povjerenstva u prošloj godini.

HDZ-ov Jasen Mesić podsjetio je da su jedan ministar i ministrica, za koje je utvrđeno da su u sukobu interesa, morali platiti novčanu kaznu na deset rata.

- I nakon toga – ništa. Prošla baba s kolačima, nikom ništa. I ravnatelj HRT-a ne priznaje nalaz Povjerenstva, koje ga je pozvalo na odgovornost jer je zaboravio prijaviti hotel. Još je zanimljiviji primjer da je jedna osoba istodobno članica Vijeća za elektroničke medije i sjedi u upravnom vijeću Hine, dakle u nezavisnom regulatoru i u nacionalnoj izvještajnoj agenciji. Nakon više mjeseci od odluke Povjerenstva, i dalje ima obje funkcije – komentirao je Mesić koji misli da se svim time šalje kriva poruka i uopće dovodi u pitanje smisao i uloga Povjerenstva.

'Izmislili ste Povjerenstvo zbog HDZ-a'

- Je li čitava priča riješena time da netko plati kaznu i da se nakon toga nastavi priča, ili da netko kaže - ne priznajem, jer nisam državni dužnosnik, jer kad sam dogovarao tu funkciju nitko mi nije rekao da sam dužnosnik. Ostaje pitanje zašto smo to i s kim dogovarali - nastavio je Mesić. Nije zaboravio ni na ljetovanje premijera kod privatnog poduzetnika, pa je paralelu povukao s ostavkom njemačkog predsjednika zbog sličnog "grijeha" iako u toj zemlji čak niti ne postoji Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Mesićev stranački kolega Josip Borić pak misli da su sukob interesa, kao i odgovornost za njega, izmišljeni samo zbog HDZ-a.

- Ovoj Vladi se po zakonima prirode uopće ne može utvrditi sukob interesa, a pogotovo odgovornost – kazao je Borić, te ironično dodao da bi se mogao utvrditi i nekakv popust na novčane kazne Povjerenstva, ako se primjerice plate "na licu mjesta ili u tri dana". Replicirao mu je SDP-ov Josip Kregar koji se ne slaže s tezom da je sukob interesa izmišljen zbog HDZ-a.

- Ja ne znam da su gospodin Radman ili Jakovina članovi HDZ-a, nekako mi se čini da to nije istina, dapače, oni su istaknuti članovi vladajuće većine, čak i Vlade – odgovorio mu je Kregar i tezom da je Radman istaknuti član vladajuće većine dao "materijal" oporbi za optužbe.

- Ja nisam znao da je glavni ravnatelj HRT-a član SDP-a, mada sam po programu HRT-a to mogao jasno zaključiti – rekao je Mesić, a pridružio mu se i kolega Ante Babić podsjetivši da premijer banalizira odluke Povjerenstva, a nedopustivo, je, dodao je, i da je istaknuti član SDP-a nije prijavio hotel.

Komentara 3

ST
stric7
15:48 06.12.2013.

...antešić....pomoćnik ministra ...u prošlosti gradonačelnik malog otočnog mjesta ...i saborski zastupnik socijal demokratske partije ...iskoristio je priliku.....i rezervirao si......povlaštenu saborsku mirovinu ...i onako ..... za stare dane ...prenamjenom zemljišta ...u mjestu gdje je bio gradonačelnik ( prije 3-4 godine )prije 3-4 godine ) ...zaradio 30 milijuna ...naravno ...prenamjenom zemljišta na istom otoku ...i njegova gospođa supruga je ..... u istom vremenu ....zaradila ....30 milijuna ...ali ...kažu.....sve je po zakonu

Avatar sidex
sidex
16:54 06.12.2013.

Taj skandal sa Antešićem je primjer kako po zakonu mozeš krasti, i sam sebi pogodovati ako si član SDP-a. Za vladajuću stranku ne vrijede zakoni, jer ako nisu dobri za krast, onda ih se modificira po hitnom postupku. Tako je je Antešić kao gradonačelnik odstupio sa dužnosti Gradonačelnika na nekoliko dana i prijavio se u mirovinu. No nakon toga je i dalje obavljao dužnost gradonačelnika Raba, iako je odstupio sa te dužnosti i postao penzioner. Pitam se kako to čovijek koji odstupi sa dužnosti gradonačelnika i dobije mirovinu, nakon 3 dana može sam sebe opet staviti na saru funkciju ?! Kako to može ili smije biti po zakonu?! Onda je taj isti Antešić svojoj tetki plaćao dom za umirovljenike iz gradskog proračuna Rab-a nekoliko godina, čak i nakon njene smrti se dom tetki i dalje plaćao!!! Nikada te novce nije vratio, i nikada za tu pronevjeru nije odgovarao. Zato jer je prijatelj Milanovića kažu u Rabu.Čak štoviše nagradjen je funkcijom Zamjenika ministra, jer je vjerojatno od onih silnih milijuna koje je nezakonito uzeo, sufinancirao Milanovićeve izbore.

Avatar gladnijura
gladnijura
15:54 06.12.2013.

Kak vas ne zaboli jezik od tolkog blebetanja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije