Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE POTRESA

Ministar Horvat otkrio: Potpisano je 88 odluka za obnovu, čekaju se "povratnice"

Zagreb: Ministar Darko Horvat obratio se medijima nakon sjednice Vlade
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
22.03.2021.
u 13:34

Ustvrdio je da je suradnja s Vanđelićem i Fondom odlična te dodao da mu je jasno nestrpljenje vezano uz početak obnove kuća

Ministar  prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je u ponedjeljak da je do sada potpisano 88 odluka o obnovi privatnih kuća stradalih u zagrebačkom potresu prije godinu dana, te da se čekaju povratnice kako bi te odluke bile proslijeđene Fondu za obnovu.

Objasnio je da je procedura takva da se te odluke šalju podnositeljima zahtjeva nakon čega se, kad se od njih dobiju "povratnice", prosljeđuju Fondu za obnovu koji tada može započeti proceduru obnove.

"Odgovorno tvrdim da je 88 odluka potpisano i poslane su vlasnicima i kad dobijemo povratnicu od vlasnika, odluke će biti dostavljene Fondu", rekao je Horvat, koji sudjeluje na prvoj hrvatskoj konferenciji o potresnom inženjerstvu u organizaciji Građevinskog fakulteta na prvu godišnjicu potresa u Zagrebu i okolici. 

Time je ujedno komentirao tvrdnju čelnika Fonda Damira Vanđelića kako u Fond još uvijek nije došla nit jedna odluka o obnovi.

Ustvrdio je da je suradnja s Vanđelićem i Fondom odlična te dodao da mu je jasno nestrpljenje vezano uz početak obnove kuća.

Naveo je da je do sada stiglo 870 zahtjeva za obnovom te da je njihovo "pretvaranje" u odluku o obnovi kuće jedan proces, no da je sama procedura maksimalno pojednostavljena.

"Uvijek se može brže, ali odgovorno tvrdim da za potrese nismo administrativno bili spremni i da bismo si olakšali procedure i metodologiju pribavljanja dokumentacije napravljena su određena informatička rješenja i temeljem njih, s obzirom da smo preuzeli ingerenciju prikupljanja gotovo sve potrebne dokumentacije, taj proces je počeo i pokrenut i sve procedure bit će maksimalno skraćene", rekao je Horvat.

Složio se da problema ima no, kaže, "s njima se nosimo i korak po korak rješavamo".

Upitan je li se moglo brže, naglasio je da se uvijek moglo brže no i da država administrativno nije bila  spremna za potrese.

VIDEO: Pogledajte kako je Zagreb izgledao na dan potresa, a kako izgleda danas

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije