Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smanjuje se inflacija

Ministar financija najavio dodatna porezna rasterećenja: Potrebno je osigurati standard građana

Zagreb: Ministar Primorac o neoporezivim primicima
Matija Habljak/PIXSELL
27.12.2023.
u 10:20

Ministar financija Marko Primorac rekao je u emisiji 'a sada Vlada' kako je uvođenje eura po pitanju trenutka za to bilo najbolje moguće.

'Uvođenjem eura i ulaskom u europski stabilizacijski mehanizam Hrvatska je ostvarila korist. Osnažili smo ekonomiju i uklonili smo iz ekonomije valutni rizik', rekao je ministar Marko Primorac na HRT-u. Dodaje kako smo uvođenjem eura ostvarili uspjehe glede kreditnog rejtinga. 'Kada se povećava kreditni rejting, znači da se kreditni rizik države smanjuje, a u skladu s tim smanjuju se i troškovi zaduživanja'.

Inflacija je obilježila ovu godinu i mnogi se žale da im je pao standard unatoč tomu što Vlada naglašava da su plaće rasle. 'Plaće su realno rasle, a rasle su dominantno onima s najnižima. o je odraz politike Vlade. Potrebno je osigurati standard građana, ali istovremeno se truditi da imamo balans između povećanja realnog dohotka i kupovne moći građana kako bi se oni mogli nositi s izazovima inflacije i toga da porast ne bude prevelik kako ne bi dodatno podgrijavao inflaciju', objašnjava ministar te dodaje kako postepeno dolazi do smanjivanja inflatornih pritisaka.

Primorac naglašava kako je Vlada učinila korak glede poreznog rasterećenja. Dodaje kako u sljedećoj godine Vlada planira spustiti udio javnog duga u BDP-u ispod 60 posto, a u tom je smislu planiran i prostor za porezno rasterećenje.

VEZANI ČLANCI 

Demantirao je i tvrdnje da su u Hrvatskoj plaće najviše opterećene porezom u EU. 'Kada se govori o oporezivanju rada, analize govore kako je Hrvatska jedna od zemalja EU koje najmanje oporezuju rad', naglasio je.

No kada je u pitanju porez na dodanu vrijednost tu smo u vrhu EU, jer Hrvatska ima drugu najvišu stopu poreza na dodanu vrijednost. Ministar je najavio porezni portal na kojem će se vidjeti koliko poreza plaćamo i moći će se komparirati s drugim državama.

VIDEO Planković o Milanovićevim prozivkama: 'Bit će dana za komentare'

Komentara 3

DU
Deleted user
11:05 27.12.2023.

Malo sam proguglao na Trade Economics i zaključio kako dosta zemalja ima veću inflaciju od nas. (Podaci za studeni). Ako izuzmemo zemlje koje nisu u EU ostale su: Austrija, Bugarska, Češka, Mađarska, Norveška, Poljska, Rumunjska, Slovenija i Švedska.

GL
globalsolutions
10:01 28.12.2023.

Nije samo PDV najveći nego su i trošarine najviše i to ne samo u EU, dok Slovenci npr imaju trošarinu na aute 100€ kod nas je trošarina na taj isti auto 2000€!

AL
alkemičar
20:59 27.12.2023.

U cijelom tekstu nema ni slova o kakvom poreznom rasterecenju se radi ni na koga se ono odnosi ni o kolikim poreznim stopam se radi...dakle sam tekst clanka nema blage veze s bombasticnim naslovom! Jedina "vijest" je da ce se napraviti web stranica uz pomoc koje ce se moci usporedivati porezi i porezne stope u eu, mozete si misliti koliko nam je vazna ta "vijest" i koliko nam je to bitno u zivotu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije