Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rovoski rat

Ministar Branko Vukelić napada obavještajce jer ga istražuju

vukelic
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
1/3
21.11.2010.
u 21:40

Ministar obrane Branko Vukelić kaže da je na meti zbog smanjenja plaća u VSOA-i.

"Jedan se djelatnik Vojne sigurnosno-obavještajne agencije 'ušuljao' na konferenciju za medije ministra obrane i glumio novinara. Nameće se zaključak da VSOA želi nadzirati novinare, što nije u funkciji njihova posla." Prethodne rečenice dio su poruke, kojom su nas iz kruga ministra obrane Branka Vukelića neslužbeno pokušali "upozoriti" na nepravilnosti u djelovanju VSOA-e, koja prema navedenom izlazi izvan svojih ovlasti.

Špijun na presici

Poruka je došla nekoliko dana nakon što su nas isti izvori uvjeravali da nema trzavice na relaciji MORH – VSOA. I sam Vukelić tvrdio je da sukoba nema, a onda je na istoj konferenciji za medije "opalio" po VSOA-i. Tema presice bila je vojni proračun za 2011., ali već sam način na koji je sazvana – novinari su obaviješteni tek 2-3 sata prije početka – upućivao je da je pravi razlog drugi.

To se i pokazalo kada je ministar počeo – a nitko ga nije ni pitao – govoriti o tome da ga se orkestrirano napada preko medija zato što je smanjen dodatak na plaću djelatnicima VSOA-e. Nije spominjao imena, ali bilo je jasno da aludira na ravnatelja VSOA-e generala Darka Grdića. Razlog ministrove nervoze je u tome što je VSOA Državnom odvjetništvu predala nekoliko izvješća vezanih uz mogući kriminal u MORH-u.

Djelatnici VSOA-e koji su kontaktirali medije, a koji ne smiju istupati u javnosti, smatraju da ih se smanjenjem dodatka na plaću pokušava spriječiti da dalje istražuju nezakonitosti. U obrazloženje o uštedama ne vjeruju jer su im prije godinu i pol plaće iz istog razloga već smanjene. Kad je riječ o kontaktiranju s DORH-om, u Ministarstvu obrane smatraju da je VSOA i tu prešla okvire ovlasti, jer da bi se ona trebala brinuti o teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i opstojnosti RH, a ne istraživati kaznena djela u ministarstvu.

No, temelj za svoje postupanje VSOA crpi iz Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu u kojem se kaže da obavještajne agencije izvješćuju DORH ako prikupe podatke koji upućuju na počinjenje kaznenog djela. To što je "špijun" nazočio ministrovoj presici ne bi trebalo biti neobično i ne mora ukazivati ni na kakvo protuzakonito postupanje prema novinarima, tvrdi izvor iz obavještajne zajednice.

"Mogao je biti tamo i zato što je jedna od zadaća VSOA-e 24-satna protuobavještajna zaštita ministra obrane, načelnika Glavnog stožera i ravnatelja VSOA-e, od kojih su prva dvojica bili na presici", objašnjava.

Predsjednik ne odgovara

Bez obzira na uzrok sukoba, ponašanje ministra i kruga ljudi oko njega ispod je razine dužnosnika jedne članice NATO-a. Ako smatra da su Grdić i VSOA prekoračili ovlasti, ispravno bi bilo upozoriti predsjednika i premijerku, koji će odlučiti o eventualnim sankcijama. A ako je Vukelićevo ponašanje motivirano saznanjem da je na VSOA-inim izvješćima koja su predana DORH-u njegovo ili ime nekih njegovih suradnika ili stranačkih kadrova iz ministarstva, situaciju bi hitnim smjenjivanjem ministra trebala riješiti premijerka i time pokazati da ozbiljno misli kada govori da u borbi protiv korupcije i kriminala nema nedodirljivih.

Grdić se već predsjedniku Ivi Josipoviću javno požalio i zatražio podršku u borbi protiv nezakonitosti u MORH-u. Javni odgovor, izuzev načelnog stava o borbi protiv korupcije, s Pantovčaka nije dobio.

Komentara 16

PR
Protivcenzure
23:08 21.11.2010.

sto su hdzovci u napadu zadnje vrijeme i naravno u sukobu sa pravosuđem.

OB
-obrisani-
21:53 21.11.2010.

Igre bez granica. Bang, bang, bang....zaspati cu.

SE
selomoje
08:45 22.11.2010.

22.11.2010. u 06:56h l,bebiic je napisao/la: Prokleta komunistička bando: Napadajte svoje,,,partizane i komuniste,,fujjjjj,,bljuje mi se Bebić =============================== MAMLAZE,pa i Vukelići je bio komunista?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije