Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU i poticaju

Mimica: Moramo smanjiti regulativu za poljoprivrednike

'12.01.2012., Zadar - Gradjani Zadra imali su priliku poslusati predavanje o Europskoj uniji na kojem su izlagali Neven Mimica, Ingrid Anticevic Marinovic i Nikola Turcinov. Photo: Filip Brala/PIXSELL
'Filip Brala/PIXSELL'
27.05.2012.
u 11:20

Bit će više novca, a na nama da to iskoristimo. Proizvođača ima, potencijala ima, a onda ima i nade da ćemo europska sredstva za poticanje i iskoristiti na najbolji način - naglasio je potpredsjednik Vlade

Jedan od većih problema naše poljoprivrede je taj što je ona orijentirana na tradicionalne kulture i velike proizvodnje. Tu u pravilu nema velike zarade, pogotovo unutar tržišta EU. Zato treba promjena strukture proizvodnje i treba ići u smjeru ekološke proizvodnje i proizvodnje zdrave hrane. To je sigurna perspektiva za hrvatsku poljoprivredu, kazao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica na 5. Varaždinskom sajmu zdrave i izvorne hrane.

Mimica je objasnio kako Europska unija donosi sa sobom i cijeli sustav poticanja poljoprivrednih proizvođača i to upravo proizvođača zdrave, ekološke hrane. - Okvir postoji, bit će više novca, a na nama da to iskoristimo. Proizvođača ima, potencijala ima, a onda ima i nade da ćemo europska sredstva za poticanje u poljoprivredi, u proizvodnji zdrave hrane moći i iskoristiti na najbolji način - rekao je potpredsjednik Vlade na varaždinskoj tržnici.

Napomenuo je i kako je drugi problem hrvatske poljoprivrede državna administracija, odnosno previše regulative koja onemogućava privatnu inicijativu i proizvodnju malih proizvođača.

- Pred nama je da smanjimo regulativu i to je ono što će ova Vlada i Ministarstvo poljoprivrede sigurno raditi. U Europsku uniju moramo ući kao zemlja koja je očistila svoju regulativu od dodatnih prepreka koje ljudi teško preskaču - najavio je Mimica.

Komentara 8

BS
bstrabi2
12:37 27.05.2012.

Ovaj Mimica.Dali je kad uzo motiku ili štihaču?Ja mislim nikad.I svakavi se sada brinu za poljoprivredu.Pogotovo Mimica kamenjar.On je jedino mogao biti klesar,a zemljo radnik nikad....

ZA
zaja1
14:16 27.05.2012.

ajde mimica ne gnoji. naše koliko toliko zdrave kulture se nalaze na policama po cijelom svijetu, a uvozi se smeće. zašto ne smanjite dozvoljeni rok trajanja za meso na 6 mjeseci kao u eu, a ne kad u eu prođee rok trajanja meso se prodaje u hr. uvozimo takvo smeće da pojedine države više ne dozvoljavaju tranzit kroz njihovo područje. smrznuto smeće se iz njemačke uvozi kroz bugarsku jer kroz austriju i sloveniju ne smije. mlijeko hrvatskih krava je na policama u njemačkoj, a u hr uvozimo iz bosne. danas svaka budala može biti poljoprovrednik.

BA
BandaZG
08:19 28.05.2012.

Stranci će pokupovati poljoprivredna zemljišta i na njima zapošljavati jeftinu radnu snagu iz istočnih zemalja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije