Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Član Predsjedništva BiH

Burne reakcije u BiH na Dodikov dolazak u Zagreb, oglasio se i Plenković: To je radni susret bez drame

Banja Luka: Milorad Dodik s maskom na licu glasovao na parlamentarnim izborima
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.09.2020.
u 16:23

"Bez obzira na to kako će u Zagrebu ta (Dodikova) poruka biti primljena, s odobravanjem ili ne, mi u Bosni i Hercegovini znamo što nam je činiti, a u Zagrebu, kako im je volja. Nikad neće biti ostvareno ono što su Milošević i Tuđman u Karađorđevu zamislili", izjavio je Komšić

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dolazi danas u Zagreb gdje će održati sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem.

– Na poziv predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, u Zagrebu će danas boraviti Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Sastanak predsjednika Milanovića i člana Predsjedništva BiH Dodika predviđen je za danas poslijepodne u Uredu predsjednika Republike Hrvatske – priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Posjet Republici Hrvatskoj započet će sastankom s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem u 14 sati u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji “Kantakuzina-Katarina Branković”. Po završetku susreta, srpski član Predsjedništva BiH sastat će se u vili Prekrižje na Pantovčaku s predsjednikom Milanovićem u 16 sati, a nakon toga planiran je sastanak s premijerom Plenkovićem u 17.30 sati, u zgradi Vlade Republike Hrvatske, izvijestili su iz Dodikova kabineta.

Druga dvojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić kritizirali su odluku najviših hrvatskih dužnosnika da se u srijedu sastanu u Zagrebu s njihovim kolegom Dodikom.

Džaferović, koji je ujedno i predsjedatelj Predsjedništva BiH, na društvenim je mrežama objavio kako se ti susreti ne mogu povezivati s Predsjedništvom BiH niti bi njihov ishod mogao imati obvezujući karakter za bilo koga u njegovoj zemlji, ali da bi mogao imati negativne posljedice.

"Riječ je o privatnom posjetu koji je prihvatio službeni Zagreb ignorirajući institucije Bosne i Hercegovine. To je njihov izbor, kao što su njihov izbor i posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti", napisao je Džaferović.

Uz slične ocjene u srijedu mu se pridružio i Komšić, istaknuvši kako je posebice problematično to što će Milanović i Plenković Dodika primiti samo dan nakon što je on u Banjoj Luci održao još jedan zapaljivi govor u kojemu je doveo u pitanje opstanak BiH.

Dodik je u utorak u Banjoj Luci, obilježavajući 15. rujna kao novoutemeljeni praznik pod nazivom "Dan srpskog jedinstva", izjavio kako je ujedinjenje Republike Srpske i Srbije cilj kojega se Srbi nikada neće odreći. “Danas imamo dvije države, Srbiju i RS, a težnja je da budemo jedna država", kazao je tom prigodom Dodik. 

Komšić je u srijedu upozorio kako je Dodik ovime još jednom potvrdio krajnji cilj svoje politike, sugerirajući kako bi se o tome moralo voditi računa i u Zagrebu.

"Bez obzira na to kako će u Zagrebu ta (Dodikova) poruka biti primljena, s odobravanjem ili ne, mi u Bosni i Hercegovini znamo što nam je činiti, a u Zagrebu, kako im je volja. Nikad neće biti ostvareno ono što su Milošević i Tuđman u Karađorđevu zamislili", izjavio je Komšić aludirajući na sastanak dvojice tadašnjih čelnika posvećen situaciji na prostoru bivše Jugoslavije. 

Točne teme tih razgovora nikada nisu do kraja obznanjene u javnosti, a srpski političari i većina hrvatskih političara tvrde kako nije postojao nikakav čvrsti dogovor. Bošnjački političari uglavnom tvrde da su se dvojica čelnika dogovarala o podjeli BiH. 

Pantovčak odgovorio na kritike

Na Dodikov dolazak osvrnuo se i Ured hrvatskog predsjednika iz kojeg je objavljeno kako vođa bosanskih Srba stiže u Zagreb kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog predsjedništva BiH. 

Dva glavna cilja su nam stabilnost susjedne države i zaštita prava Hrvata, rekao je izvor s Pantovčaka.

Sugovornici su nam svi o kojima ovisi dogovor, a "Dodik nekoga predstavlja", dodao je izvor.

Plenković ublažava kritike

Premijer Andrej Plenković nastojao je ublažiti kritike iz BiH zbog dolaska vođe bosanskih Srba Milorada Dodika u Zagreb, rekavši da u tome nema "nikakve tajne" i da će će s njime razgovarati o infrastrukturnim projektima.

Plenković kaže da ga je Milanović izvijestio o dolasku Dodika koji je izrazio želju da se tijekom boravka u Zagrebu sastane i s predsjednikom vlade.

"Nema nikakave tajne...Dogovorili smo da dok je tu da dođe u vladu da vidimo kakva je situacija...mostovi, ceste, niz pitanja o kojima moramo voditi računa. I to je sve", izjavio je Plenković novinarima. Razgovor s Dodikom opisao je kao "radni susret bez velike drame".

"Ako ima situacija u kojima netko unutar teritorija BiH, netko u okviru RS-a ide s trasom autoceste koja treba srušiti kuće Hrvata koji tamo žive, onda je moja zadaća kao hrvatskog premijera da nazovem g. Dodika i kažem može li trasa ići nekim drugim putem", rekao je Plenković.

Upitan može li Dodik s obzirom na svoje stavove biti partner Hrvatskoj, premijer kaže da je njegova pozicija o BiH jasna. "To je naša prijateljska, susjedna zemlja koju podupiremo u procesu unutarnjih reformi i na putu prema EU-u i NATO-u", istaknuo je.

"Ja sam bio u Sarajevu, održao sjednicu vijeća ministara i hrvatske vlade, imao niz susreta i imat ću ih u budućnosti i s drugim akterima u BiH", rekao je Plenković.

Ključne riječi

Komentara 240

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
10:53 16.09.2020.

Bolje da na kakve-takve razgovore dođe i pripadnik srpskog naroda, nego tamo neki Sejda Bajramović, koji ne zna ni tko ga bira ni koga predstavlja.

Avatar U_hljeb U gsg vg
U_hljeb U gsg vg
11:11 16.09.2020.

Pa zar nisu Dodik i Čović legitimni predstavnici dva konstitutivna naroda? I treba biti primljen. Za hrvate u BiH Dodik je napravio više od nekih naših političara. Hvala mu... a ovi vazali ..sikter!

Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
11:01 16.09.2020.

Sejdo Bajramović je zadnja osoba koja se ima pravo javiti u ovome slučaju. Još šiti Izmetbegovićeve laži o dogovoru u Karađorđevu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije