Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOMBAŠKI NAPAD U AFGANISTANU

Militantni napali veleposlanstvo Njemačke, poginulo šestero ljudi, a 115 je ozlijeđeno. Među stradalima nema hrvatskih vojnika

afganistan napad
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
11.11.2016.
u 11:45

Bombaš samoubojica kamionom punim eksploziva zaletio u njemački konzulat

U noćašnjem napadu talibana na njemački konzulat u gradu na sjeveru Afganistana, Mazar-e-Sharifu poginula su dvojica napadača, a ima još 6 žrtava, javljaju njemački mediji. S obzirom na to da već godinama na tom području vojnici hrvatskog vojnog kontingenta djeluju zajedno s njemačkim vojnicima,  postavilo se pitanje jesu li bili ugroženi i naši vojnici.

Prema neslužbenim informacijama iz MORH-a, nitko od naših vojnika nije stradao u tom napadu. Dio od stotinjak hrvatskih vojnika, koliko ih je trenutačno u Afganistanu u sastavu su njemačkog kontingenta koji broji 938 vojnika i smješteni su u istom vojnom kampu.

Najmanje 115 ozlijeđenih

Prema zadnjim informacijama, ozlijeđeno je još 115 osoba. Napad se dogodio kada se bombaš samoubojica kamionom punim eksploziva zaletio u njemački konzulat u Mazar-e-Sharifu Odgovornost za ovaj napad preuzeli su talibani, rekli su dužnosnici.  

Prema policiji, jedan je napadač poginuo u eksploziji pred konzulatom. Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je njihovo osoblje sigurno i neozlijeđeno te dodao da afganistanske sigurnosne snage i njemački specijalci "odbili teško naoružane napadače".

U znak osvete

Afganistanski dužnosnici rekli su da je bombaš samoubojica bio jedini napadač. Odgovornost za napad preuzeli su talibanski militanti u znak osvete  za civile ubijene u zračnim napadima na Kunduz na sjeveru zemlje.

Početkom studenoga u američkim zračnim napadima na Kunduz ubijeno je više od 30 civila, a 19 je ranjeno. Mali kontingent njemačkih snaga bio je smješten  u Kunduzu od ožujka radi obuke i pomoći lokalnoj vojsci, no vlada u Berlinu kaže da Njemačka nije sudjelovala u zračnim napadima u studenome.

– Zašto ne bismo trebali napadati Nijemce? – rekao je glasnogovornik talibanskih snaga Zabidula Midžahid za Dpa. – Američki zračni napadi temelje se na obavještajnim podacima koje su dobili od njemačkih snaga. Oni još uvijek imaju kamp na sjeveru Afganistana. Ondje su još uvijek njemački vojnici.

Oko 1000 njemačkih vojnika smješteno je u kampu Marmal, oko 10 kilometara od konzulata te su nakon napada na mjesto eksplozije odmah poslani vojnici.

Komentara 5

FI
Fisherman
11:52 11.11.2016.

To im je zahvalnica sto su primili preko milijun muslimana...

Avatar Vuglec
Vuglec
12:02 11.11.2016.

Umjerena oporba?

DU
Deleted user
12:25 11.11.2016.

Plodovi dosadašnje američke politike i njihovih europskih trabanata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije