Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT ZA SVETI GRAD JERUZALEM

Militanti Hamasa neprekidno raketiraju Izrael, raste broj mrtvih u krvavom sukobu

Israeli-Palestinian violence flares up
Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
12.05.2021.
u 20:08

Nema opravdanja za napade na civile, poručilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova

U Izraelu je počeo pravi rat: Hamas je sasuo više od 1500 dalekometnih projektila gađajući uz gradove Ashkdod i Ashkkelon, Haifu, Jaffu i Bershebu te Tel Aviv i međunarodnu zračnu luku Ben Gurion. Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva poginulo je 65 Palestinaca među kojima je 16 djece i pet žena. Ranjeno je 365 osoba. U Izraelu je poginulo šest osoba koje su stradale od raketa, a ranjenih je više od 100.

Hamas je lansiralo 15 raketa i u grad Dimona, na jugu Izraela, u čijoj se blizini nalazi nuklearni reaktor, čime je sukob ušao u opasnu fazu u kojoj ništa nije isključeno. Hamas je bombardirao i spremnik nafte koja se distribuira po cijelom teritoriju Izraela, na što je Izrael žestoko odgovorio bombardirajući položaja u Pojasu Gaze.

Ovo je “val terorizma”

Ono što predstavlja najveću opasnost jest sukob između Arapa koji su državljani Izraela i Izraelaca unutar Izraela. Ovo je prvi put da su se Arapi, odnosno Palestinci, solidarizirali s braćom u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali te Jeruzalemu. U utorak je zapaljena i sinagoga blizu izraelske zračne luke Ben Gurion u utorak usred sukoba između arapskih i židovskih stanovnika.

Arapski stanovnici oskvrnuli su sinagogu u gradu Lodu. Rat između Hamasa i Izraela počeo je zbog palestinskih prosvjeda nakon protjerivanja šest palestinskih obitelji iz četvrti Sheikh Jarrah u istočnom Jeruzalemu. Kako tvrdi izraelski sud, riječ je o kućama u kojima su živjeli Židovi koji su pobjegli u ratu prije nego što je Izrael osnovan 1948. godine.

Kad je teritorij okupirao Jordan, palestinske su se obitelji uselile u domove. Neki su i sami bili izbjeglice. Prema izraelskom zakonu, židovski vlasnici takvih kuća imaju pravo na povrat imovine. Suprotno tome, nijedno se takvo pravo ne odnosi na Palestince koji su izgubili domove 1948. godine. Četvrt Sheikh Jarrah nalazi se na brdu u istočnom Jeruzalemu, u čijem se susjedstvu nalazi i mjesto koje religiozni Židovi štuju kao grobnicu drevnog visokog svećenika Simeona Pravednika kojeg posjećuju ultraortodoksni Židovi.

Borba protiv deložacija oslikava bit izraelsko-palestinskog sukoba. Veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor smatra da Izrael trenutačno prolazi kroz val terorizma velikih razmjera koje predvode teroristička organizacija Hamas i Islamski džihad napadajući velika metropolitska područja diljem zemlje.

– Pod napadom smo – imamo pravo braniti svoje građane! Ni jedna država ne bi tolerirala takav ekstremni terorizam i agresiju protiv vlastitog suvereniteta i svojih građana – kazao je za Večernji list Ilan Mor ističući da je Hamas ubilačka teroristička organizacija koja je odgovorna za smrt i ozljede tisuća izraelskih i palestinskih građana.

– Hamasova povelja antisemitistički je dokument koji podržava ubojstvo Židova na temelju njihove religije. Prepoznata je kao teroristička organizacija u mnogim državama uključujući SAD i EU. Izrael djeluje protiv tih terorističkih aktivnosti i organizacija, kao i terorističkih infrastruktura. To je točna i precizna operacija. Teroristička organizacija djeluje radi preuzimanja kontrole nad Palestinskom samoupravom i palestinskim narativom te se predstavljaju kao “branitelji Jeruzalema i svetih mjesta” – kazao je Ilan Mor.

Veleposlanik podsjeća da je prije ovih “terorističkih napada na građane Izraela”, koji su također uključivali veliki val zapaljivih balona koji su uzrokovali požare i veliku štetu, Izrael poduzeo više koraka radi deeskalacije situacije i sprečavanja nemira kako bi osigurao slobodu štovanja groba svećenika u Jeruzalemu i na Brdu Hrama za Dan Jeruzalema.

– Ruta pohoda zastava bila je promijenjena, Vrhovni je sud odlučio odgoditi saslušanje o pitanju Sheikh Jarraha, zapovjednik policije odlučio je ograničiti Židovima ulaz na Brdo Hrama i još mnogo ustupaka – kazao je veleposlanik Izraela Ilan Mor.

Strah od Hezbollaha

S druge strane, dr. Adel Samara, palestinski politički analitičar koji je završio Oxford, kaže kako mnogi griješe kada kažu da je to rat između Hamasa i Izraela.

– To je danas rat između cijelog palestinskog naroda i cionističke okupatorske države. Hamas, kao i ostale palestinske skupine, stao je u obranu naše braće u Jeruzalemu. Ono što se dogodilo u Jeruzalemu mi tumačimo kao napad na tri naše svetinje. Napad na Jeruzalem, naš sveti grad, na džamiju Al-Aqsu i na Stari grad u kojem žive Palestinci – kazao je za Večernji list Adel Samara tvrdeći da je ono što je učinio Hamas potpuno opravdano jer nitko ne može biti ravnodušan na snimke koje svaki dan obilaze svijet i represiju nad Palestincima.

– Za nas je normalna stvar što je Hamas bombardirao izraelske gradove u osveti za Jeruzalem. Ono što svijet zabrinjava jest izjava glavnog tajnika libanonskog Hezbollaha Hassana Nasrallaha, koji je rekao da će, ako braća Palestinci od njih zatraže da se umiješaju u sukob, oni biti spremni. Bojim se, ako rat dulje potraje, da će mu se priključiti i libanonski Hezbollah, što će zasigurno dovesti do regionalnog rata. Jer mi znamo, osim Libanon, Hezbollah ima jako uporište i u Siriji. Izraelci jako dobro znaju da Nasrallah nije rekao ništa što nije mogao ili namjeravao učiniti – zaključio je dr. Adel Samara.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo je sve strane da se suzdrže od akcija koje vode k eskalaciji nasilja između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u kojima su dosad poginuli deseci ljudi, a među njima i civili.

“Nema opravdanja za napade na civile”, objavilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova. 

Ključne riječi

Komentara 123

Avatar Tombstone
Tombstone
21:22 12.05.2021.

Vrijeme je da se islamska posast napokon iskorijeni jednom zauvijek

Avatar Čepiga.
Čepiga.
21:15 12.05.2021.

Hasan arap i šijit nepristrano izvještava o stanju u Izraelu... možeš mislit.

LA
lajh1985
21:42 12.05.2021.

Vazno da su se cijepili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije