Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politička smjena ili

Milinović: Bartolomejska noć u zdravstvu, takva je smjena Bušića

milinović
Nikola Capar/VLM
20.07.2010.
u 13:10

Sjetimo se 2003., kad je u jednoj noći smijenjeno više od 1200 članova upravnih vijeća – bila je to Bartolomejska noć u zdravstvu. Evo, takva je i smjena g. Bušića, kojeg držim jednim od dobrih ravnatelja, rekao je Milinović.

Za današnjeg posjeta Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović odgovarao je na pitanja novinara.

– Oni koji nemaju hrabrosti ući u odlučne poteze daju politikantske izjave, kao što je to napravio Šprem. Nema hrabrosti ići u odlučne poteze, kao što nema hrabrosti priznati svoj poraz u Varšavskoj pa bi htio to prebaciti na zdravstvo. Neće ići – prokomentirao je ministar Milinović Špremovu izjavu da je spajanje bolnica protuustavno.

Na molbu za ocjenu smjene Mladena Bušića i na pitanje je li on prva žrtva spajanja bolnica ili je to politička smjena, ili je, kao što kaže Šprem, smijenjen radi manjka više stotina milijuna kuna, ministar je odgovorio:

– Opet se vraćamo na Šprema. Dakle, ako ste ravnatelj koji je uzdigao bolnicu od opće do kliničke ustanove, ako ste ravnatelj koji ima najmanje lista čekanja, ako ste ravnatelj koji ima najbolju informatizaciju, ako ste ravnatelj koji je financijski konsolidirao jednu bolnicu i ako niste od '71. u Savezu komunista, odnosno SDP-u, ne smijete biti ravnatelj. E, to je špranca kako će se i kako bi se SDP ponašao. A sjetimo se 2003. godine, kad je za jednu noć smijenjeno više od 1200 članova upravnih vijeća – bila je to Bartolomejska noć u zdravstvu. Evo, takva je i smjena g. Bušića, kojeg držim jednim od dobrih ravnatelja.

Danas u razgovoru dva nestranačka ravnatelja rekla su da je bolnički zdravstveni sustav sada u najboljoj poziciji otkako je hrvatske države. Mi smo svjedočili na ovom sastanku da zdravstvo doista moramo istrgnuti iz uskih stranačkih interesa. Ministar je kazao da je apsolutno sve spremno za spajanje bolnica te misli da će Trgovački sud danas ili sutra odraditi svoj dio posao da od 17 bolnica u Gradu Zagrebu dobijemo samo šest.

– Osnovno je pitanje – da je zagrebački zdravstveni sustav moje privatno vlasništvo, bi li imao 17 ravnatelja, 17 zamjenika, 34 pomoćnika, 162 člana upravnih vijeća? Da je moj, imao bi samo jednu upravu. To vam je na godišnjoj razini, ne 200.000 kako spominju, to je na godišnjoj razini 318 milijuna kuna, što bi značilo 10 godina financiranja kninske bolnice. Ja ću i dalje nastojati taj proces provoditi u što većem konsenzusu. Ako ga ne bude, onda netko mora presjeći, a to je Vlada RH. Reforma ide dalje – zaključio je ministar Milinović.

Komentara 20

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
16:15 20.07.2010.

ne voli ga niti ...splićanin.

WA
ware1966
17:48 20.07.2010.

kad ti se ne svidja necije misljenje – prozoves ga komunjarom... ta sintagma \"komunjara\" lijeci sve komplekse. ali nikad nece jedan: da drugi ima pravo na misljenje i da skrivajuci se iza nickova u komentarima, mozes nazvati svakog komunjarom. ali to vise govori o onome tko pise komentar nego o \"prozvanom\" iz teksta.

Avatar Crozona forum
Crozona forum
14:42 20.07.2010.

Nemam ništa protiv racionalizacije i restruktuiranja, ali ovo je katastrofa. Ministar i ministarstvo je pokrenulo proces spajanja bez detaljnih planova, probleme riješavaju u hodu i na kraju će nas to koštati više nego što nas sada košta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije