Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.03.2015. u 12:00

Ležeran završetak mandata Milanoviću je omogućio talijanski bankar Mario Draghi koji je eurozonu preplavio jeftinim eurima koji su našli put i do problematičnih perifernih država

Milanovićeva je vlada u drugoj polovici svog mandata imala više sreće nego pameti pa sada njezini ministri mogu svoj radni ritam, pa i poteze, prilagoditi izbornim potrebama: novca za plaće, mirovine i sve socijalne naknade ima, a Zoranu Milanoviću za ovu godinu više od toga i ne treba. Zato premijer može odustati od oporezivanja nekretnina, privatizacije autocesta ili uslužnih poslova u javnom sektoru. Ruku na srce, nijedan od ta tri poteza ne bi promijenio život na bolje, neki bi ga čak i pogoršali jer su to teški potezi koji se vuku kada voda dođe do grla. Ležeran završetak mandata Milanoviću je omogućio talijanski bankar Mario Draghi koji je eurozonu preplavio jeftinim eurima koji su našli put i do problematičnih perifernih država.

Cijena koju Hrvatska trenutačno plaća na svoj novi dug odgovara kamati koju su do prije četiri-pet godina plaćale najstabilnije europske države. Da nije bilo doštampavanja eura u Frankfurtu, Hrvatska bi se danas možda na jedvite jade zaduživala uz sedam-osam posto kamata, a umirovljenici bi strepili hoće li im idućeg desetog u mjesecu sjesti mirovine na račun. Ta je nagrada nezasluženo pala u Milanovićevo krilo jer u tri godine mandata nismo dobili jeftiniju državu, efikasnije bolnice i sudove, a ni kvalitetnije škole. Da je barem jednu jedinu stvar premijer izveo od početka do kraja – primjerice posložio zdravstvo da ne posluje s gubicima ili presložio lokalnu i javnu upravu tako da ne koče svaki investicijski pokušaj – Milanović bi sada s manje muke tražio i dobio novi mandat od građana.

Sada mu preostaje da eventualno poentira na gluposti glavne konkurentske stranke, čiji je reformski potencijal očito jednako slab kao i SDP-ov, pa u prvi plan guraju branitelje, nacionalne i povijesne teme. Hrvatska ja jedina u EU u sedam godina udvostručila javni dug i dovela ga preko granice održivosti. Nekoliko mjeseci da, ali ne postoji čarobnjak ili super Mario koji može osigurati da se i dulje od godine dana nastavi po starome.

>> MMF: Hrvatskoj najlošije ide zadržavanje talenata u zemlji

Komentara 5

OS
osica
12:42 16.03.2015.

ni jeftin euro, ni Draghi ... ni strai PP stručnjak , ništa ne može spasiti Milanovića. Narod mu nema Kunice u džepu a kamo Eurića . To će mu presuditi.

Avatar KAPELSKI
KAPELSKI
12:09 16.03.2015.

Ekonomski program komunističkog mentaliteta zasniva se na: "Nemo da brineš, život se stara dok je ljudi bit će i para". Pametnom dosta

J3
j38k32
13:53 16.03.2015.

od uvijek sam sanjao o ovakvom strucnjaku kao gospodja Gataric, uvijek je ona servirala vrhunske clanke - bilo to o nasim osudjenicima ili ekonomiji, svuda je ona kod kuce, i daje sve od sebe?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije