Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne djeluju

Milanovićeva vlada prepisala strategiju vlade J. Kosor

'16.02.2012., Zagreb - U Banskim dvorima danas je odrzana redovita sjednica Vlade RH. Zoran Milanovic, Slavko Linic, Radimir Cacic.   Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
14.07.2012.
u 09:00

Je li moguće da Vlada nema svoju vlastitu strategiju i svoje vlastite ciljeve, zašto smo uopće imali izbore?

Milanovićeva vlada prepisala je HDZ-ovu strategiju Vladinih programa iz 2010. godine i predstavila ju je u četvrtak kao svoju strategiju za iduće tri godine.

– Strategija ima gotovo 400 stranica i nisam mogla to pročitati u jednoj noći. Šokirana sam što su prvi strateški cilj države te dvanaest općih ciljeva iz Strategije za 2013.-2015. identični sa strategijom prijašnje vlade. Od riječi do riječi sve je isto – kazala je Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije, na raspravi u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert i zapitala se je li moguće da nova Vlada nema svoju strategiju i ciljeve.

– Zašto smo uopće imali izbore – kaže Ott.

Zadovoljena forma

Inače, prema zakonima iz prijašnjeg razdoblja, spomenuta je Strategija trebala biti donesena do sredine svibnja, a smjernice za fiskalnu politiku, kojih još nema, do sredine lipnja, jer su ta dva dokumenta preduvjet za izradu novog proračuna. Slično kao što je to naveo i HDZ i Milanovićeva vlada kaže da joj je strateški cilj rast i zapošljavanje, koje će postići jačanjem stabilnosti, konkurentnosti, regionalnim razvojem, jačanjem socijalne pravednosti i slično. HDZ je, na primjer, 2010. socijalnu pravednost stavio na šesto mjesto, a Kukuriku koalicija sada je stavlja na četvrto. Strategija postoji, ali nema ni rasta ni zapošljavanja.

Jedan od autora stare Strategije, koja se očito samo sitno dorađuje, ekonomist Željko Lovrinčević kaže da je taj dokument sukus svega što bi Vlada trebala činiti, uz program gospodarskog oporavka koji je grupa ekonomista pripremila za Jadranku Kosor.

– Identificirana su ključna područja na kojima treba raditi, sadržaj je dobar, ali njime je samo zadovoljena forma. Nažalost, nije to jedini dokument u državi koji se donosi da bi zadovoljio formalne uvjete koje nalaže EU. Da se postupalo prema njemu, danas bismo bili konkurentna zemlja – ističe Lovrinčević koji čak i ne zamjera vladajućoj ekipi što prepisuje od prethodnika.

– Nije problem u Strategiji, već u tome što je politika napravila s njom. I to je dokaz da znamo što treba učiniti, ali problemi nastupaju u provedbi – dodao je Lovrinčević koji vjeruje da se Vlada odlučila na “copy paste” varijantu zbog kratkoće vremena, budući da mora poštovati rokove i niz dokumenata dostaviti Bruxellesu, ali se nitko ne osvrće na njihov sadržaj.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić kaže da se okolnosti i procesi na osnovi kojih su izrađene smjernice nisu promijenili.

Opća mjesta

– Moguće je da ima istih elemenata. To su opća mjesta, pa ne čudi što se neki ciljevi ponavljaju – kaže Grčić.

Inače, dokument je izrađen u Ministarstvu financija, koje navodi da iz godine u godinu poboljšava metodologiju strateškog planiranja, a u prvi plan ističe da je naglasak na revidiranju pokazatelja uspješnosti, a po potrebi i na načinu ostvarenja ciljeva. No, Katarina Ott uočava da ni Linićeva strategija, kao i Šukerova prije, nema makroekonomski okvir, iako u prvoj rečenici kažu da ga imaju. – Moramo čekati smjernice da vidimo što Vlada planira u sljedeće tri godine glede osnovnih makroekonomskih fiskalnih pokazatelja, kakva su očekivanja učinaka globalnih događaja na Hrvatsku, kakva su očekivanja rizika te kako će se Vlada nositi s tim rizicima ako se i kada se pojave – dodaje Ott.

Prva strategija za trogodišnje razdoblje objavljena je 2010. i otad se dorađuje, uglavnom prepisuje, svake godine.

Komentara 183

OB
-obrisani-
10:46 14.07.2012.

šarlatani, mjesto vam je za krampom !

CR
cro@rmy
09:06 15.07.2012.

Plan 21 21 mjesec varati svoje birače Dati ostavku

OB
-obrisani-
10:37 14.07.2012.

kaj nam nisu genijalni?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije