Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inauguracija novog rektora

Milanović zahvalio Borasu, osvrnuo se na rejting Sveučilišta: 'Ne može, s novcem kojeg imamo, biti bitno bolji'

Zagreb: Svečana inauguracija rektora Sveučilišta u Zagrebu Stjepana Lakušića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/15
18.10.2022.
u 15:06

- Ovdje se i dalje i nadalje uči dobro, temeljna se znanja stječu dobro. Držimo do sebe, cijenimo se, nismo uopće tako loši - istaknuo je predsjednik

Na inauguraciji novog rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića, predsjednik Zoran Milanović ustvrdio je kako je "jedino nama stvarno stalo do ovog Sveučilišta". 

- Kada kažem nama, ne dijelim po boji, običajima, vjeri i etičkoj pripadnosti, nego mislim onima koji dijele hrvatsku sudbinu i žele dobro ovoj zemlji. A bit će joj dobro ako budemo složni, ako budemo znali što je naš interes. A taj interes se brani najjačim instrumentom i sredstvom koji je naš narod i naša nacija ikada do sada stekla – a to je hrvatska država - rekao je Milanović, prenosi njegov Ured. Govoreći o Sveučilištu u Zagrebu, istaknuo je kako to nije privatno sveučilište niti fundacija te da je, uz svu autonomiju i neovisnost koju ima, jedan od instrumenata hrvatske države. 

- To sam morao naglasiti jer u to duboko vjerujem. S obzirom da te instrumente ja nemam u rukama i da ne mogu učiniti ni dobro ni zlo, dajem svu podršku onima koji će to još više osvijestiti i koji će se tim instrumentima koristiti - tvrdi.

- Ovo Sveučilište je hrvatsko srce i hrvatski mišić. I zato usprkos ili neovisno o svim kontroverzama, međuljudskim odnosima, želim zahvaliti dosadašnjem rektoru Borasu jer sam siguran da ga je cijelo vrijeme vodio onaj primarni instinkt, a to je hrvatski boljitak. Njegovom nasljedniku, novom rektoru želim da zagrebačko Sveučilište, centralno hrvatsko sveučilište, dakle, naše srce - jer to je identitet, i naš mišić - jer to je znanje, novac, utjecaj, tehnologija - da bude uspješno, da se vodi kriterijima rang lista, ali te rang liste su dvojbena stvar - rekao je osvrnuvši se na objavljenju ljestvicu najboljih sveučilišta na svijetu.

Zagreb: Svečana inauguracija rektora Sveučilišta u Zagrebu Stjepana Lakušića
1/15

- Vama želim da taj rejting bude dobar. On ne može, s ovim novcem kojeg imamo, biti bitno bolji, ali kada gledate te rang liste onda ćete vidjeti da je iza Zagreba dosta sveučilišta u Njemačkoj, a Njemačka je velika zemlja s puno sveučilišta. Ovdje se i dalje i nadalje uči dobro, temeljna se znanja stječu dobro. Držimo do sebe, cijenimo se, nismo uopće tako loši - istaknuo je predsjednik.

Poručio je da ulaskom Hrvatske u Europsku uniju nije prestala povijest te da se i dalje moramo boriti za sebe.

- Ovo Sveučilište odgojilo je generacije, sve ono što je značajno u hrvatskom javnom, političkom, znanstvenom životu, ali ne oduvijek i ne otpočetka. Bez novaca i ogromnih ulaganja kritičkih znanja nema. Ovo Sveučilište ima veliki zadatak i ne mogu prenaglasiti njegov značaj. Uzmimo iz Europske unije ono što možemo, to je naš novac. Pet milijardi kuna, što je naš godišnji prosječni saldo, odnosno plus u nekakvim financijskim interakcijama s Europskom unijom je zastrašujuće premalo i nije kritika ove vlade niti bilo koje prije nje, niti nekoj budućoj jer to su realni okviri. To neće promijeniti Hrvatsku i povijest ne počinje s tim - zaključio je.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti inauguracije novog rektora Sveučilišta u Zagrebu govorili su potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Davor Miličić, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, ministar znanosti, obrazovanja i sporta te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Radovan Fuchs i zastupnica Hrvatskoga sabora i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković.

VIDEO Objavljena lista najboljih sveučilišta u svijetu: Zagrebačko ostvarilo najgori rezultat dosad

 

Komentara 2

G4
gabi_41
06:45 19.10.2022.

Veliki dio novca koje država daje Sveučilištu na razne se načine legalno otuđi uz ispriku "akademske slobode". Boras je osobno dodao veliki doprinos padu ugleda Sveučilišta. I dalje postoje mnoga izvrsna mjesta i izvrsni profesori na Sveučilištu ali to je usprkos naporima Borasa i Senata Sveučilišta da kao prioritet sebi osiguraju novac i privilegije.

TM
trade_mark
15:20 18.10.2022.

čuj ti ovog podbuhlog: s novcem kojeg imamo ne možemo biti bitno bolji. boras je kriminalčina u klasi bandića i hadezea, a ovaj mu podilazi i opravdava njegovu nesposobnost. gadljivo da gadljivije ne može biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije