Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastup u un-u

Milanović u New Yorku: Moja se Vlada zalaže za vladavinu prava

zoran milanović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.09.2012.
u 20:27

Premijer Milanović poručio je da Hrvatska ostaje u potpunosti posvećena načelima međunarodnog pravosuđa i rješavanje sporova mirnim sredstvima i u skladu s međunarodnim pravom.

U New Yorku je počelo godišnje zasjedanje Opće skupštine koje će trajati do 1. listopada, a na kojem uz 192 predstavnika država iz svijeta sudjeluju i hrvatski predsjednik Vlade Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Pogoršanje stanja u Siriji i prosvjedi muslimana zbog uvredljivog američkog filma "Nevinost Muslimana" te iranski nuklearni program i svjetska gospodarska kriza teme su koje će dominirati sastancima u Ujedinjenim narodima.

Prvi nastup na East Riveru, hrvatskom je premijeru Milanoviću bio današnji govor na sastanku na visokoj razini o vladavini prava. Tema je bila "Mirno rješavanje sukoba i uloga Međunarodnog suda pravde i Stalnog arbitražnog suda".

Građani imaju pravo na pravednosti

– Vladavina prava predstavlja samu bit društvenog ugovora između pojedinaca i vlasti. Građani imaju pravo na transparentnosti, nediskriminacije, pravednosti i jednakosti u njihovom položaju pred zakonom i svojim društvenim odnosima. Vladavina prava treba pokriti svaki kutak u svakodnevnom političkom i društvenom životu svih građana diljem svijeta. Moja Vlada čvrsto se zalaže za učinkovitu i pravičnu isporuku javnih usluga, na njihovu transparentnost i odgovornosti, uključujući i marginalizirane skupina ili pojedince. Te obveze odgovaraju načelima građanske odgovornosti, socijalne solidarnosti i nulte tolerancije na korupciju, zlostavljanje ili loše upravljanje – rekao je Milanović na početku govora.

Naglasio je da "za jačanje vladavine zakona trebamo uspješnu suradnju među državama, posebice u okviru Ujedinjenih naroda, od glavnih tijela UN-a, Vijeća sigurnosti do Generalne skupštine."

Premijer Milanović poručio je da Hrvatska ostaje u potpunosti posvećena načelima međunarodnog pravosuđa i rješavanje sporova mirnim sredstvima i u skladu s međunarodnim pravom.

>>Milanović u New Yorku ponovno u društvu s Obamom

– Mi visoko cijenimo doprinos međunarodnih sudova i tribunala u promicanju vladavine prava na međunarodnoj i nacionalnoj razini, a posebno važnu ulogu Međunarodnog suda pravde. Hrvatska će i dalje u potpunosti surađivati ​ ​s Haaškim sudom i pažljivo pratiti presude i njihove praktične posljedice – naglasio je hrvatski premijer.

Pusić sa srbijanskim kolegom

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić razgovarala je u New Yorku sa srbijanskim šefom diplomacije Ivanom Mrkićem.  

– Na današnjem sastanku identificirali smo tri skupine tema za koje obje strane smatraju da su zanimljive i važne. Prva se skupina tako tiče tema zaostalih iz prošlosti, odnosno otvorenih pitanja koja postoje između dvije zemlje temeljem ratova iz devedesetih, Drugo je gospodarska suradnja u trenutku kada Hrvatska prvog srpnja 2013. godine uđe u Europsku uniju i istodobno izađe iz CEFTA-e, odnosno Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini. I u Srbiji i u Hrvatskoj je u interesu što liberalniji režim i što lakša gospodarska suradnja. Treća se skupina tema tiče zajedničke europske budućnosti i potrebe preuzimanja odgovornosti za stabiliziranje regije, a tu postoji i mogućnost suradnje u prekograničnim projektima koji pridonose poboljšanju kvalitete života s obje strane granice – komentirala je Pusić nakon sastanka.

Ivan Mrkić je rekao da "postoje otvorena pitanja iz prošlosti, ali imamo i puno toga što nas čeka u budućnosti pa ćemo zbog toga redovito surađivati". Upitana je li bilo riječi o međusobnom povlačenju tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom Pusić je odgovorila da se o tome danas nije razgovaralo. Srbijanski je ministar Ivan Mrkić rekao "da ima vremena za razgovor o tužbama".

– Gledat ćemo da interesi obiju država budu ravnopravno zastupljeni i onako kako to dolikuje problemu – dodao je Mrkić.

Komentara 60

SS
..smijmo se.
10:06 25.09.2012.

O la la, gospodin je preuzeo moj čarobni smijeh, pa neka je i treba se ovakvim smijati. . ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,

AN
ankicascreiber
10:16 25.09.2012.

Zoki znamo da se svi vi jako zalažete. Samo ništa koristi od tvog zalaganja. Možda ti tata pomogne, tata ti je našao posao, tata te je spasio da nisi morao ići domovinski rat, tata te je smejstio u Bruxelles (pa si sada kako kažeš bruxellesac), tata te je postavio za kandidata u SDPu. Kada nema tate da te štiti i vodi, čačić izigrava tatu.

ZA
zaark
10:05 25.09.2012.

Dosao je na pozornicu, cijeli svijet se trese i konacno vijest koju su svi ocekivali sa strepnjom; "Moja vlada se bori za vladavinu prava". Konacno. Bravo, Aplauz. od Vesne u praznoj dvorani. Jedina drzava u Evropi, koja stiti teror ir i zlocine komunizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije