Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijer vs. hdz

Milanović: Tuđman nije bio ishlapjeli starac, ne želite istinu

'19.07.2012., Zagreb - u Banski dvorima odrzana je 41. redovita sjednica Vlade RH. Premijer Zoran Milanovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/5
18.09.2012.
u 10:23

U više navrata je premijer oporbu pozivao da mu postavlja konkretna pitanja.

Premijer Zoran Milanović došao je i više nego spreman na treće po redu Aktualno prijepodne u mandatu ove vlade, a HDZ-ovi zastupnici izgledali su nemoćni pored njega. Oporba je i ovaj put najviše pitanja uputila upravo njemu, dok su zastupnici iz redova vladajućih odgovore tražili od ministara. U više navrata je premijer oporbu pozivao da mu postavlja konkretna pitanja.

Elektronsko evidentiranje zastupnika

Jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora započelo je jednim novitetom, elektronskim evidentiranjem zastupnika pri ulasku u zgradu. Iako su se tome proljetos oštro protivili gotovo svi zastupnici, i iz redova vladajućih i oporbe, izmjenom Poslovnika to je postala obveza, tako da su se jutros svi morali registrirati elektroničkom karticom, uz više ili manje poteškoća, a kasnije to i komentirati po saborskim hodnicima. Ipak, ta vrsta evidencije umjesto dosadašnjeg upisivanja u Knjigu dolazaka ne znači ništa konkretno, jer sankcija za one koji nisu redoviti u dolascima na sjednice nema. U zgradu su došli i predstavnici Vlade, budući je na redu treće aktualno prijepodne otkad je Kukuriku koalicija preuzela vlast.

Nakon utvrđivanja dnevnog reda, potpredsjednik Sabora Josip Leko kazao je zastupnicima da je od početka ovog mandata vladajućima upućeno 801 pisano zastupničko pitanje, od čega su samo Hrvatski laburisti postavili 706 pitanja, odnosno 664 za vrijeme ljetne stanke.

- Vlada nije odgovorila samo na 52 pitanja. A da podsjetim, u cijelom prošlom mandatu postavljeno je ukupno 900 pitanja – objasnio je Leko.

Nakon toga Davorin Mlakar je zatražio stanku u ime Kluba HDZ-a zbog njima spornih detalja u Strategiji zdravstva uvrštenoj u dnevni red, a Dinko Burić u ime HDSSB-a.

- Na naše iznenađenje u utvrđenom dnevnom redu nema niti govora o vrlo važnoj temi, odluci Vlade o novoj administrativnoj podjeli Hrvatske na dvije statističke regije – zamjerio je Burić.

10.15 sati Peta sjednica Sabora je nastavljena i riječ je odmah zatražio Darko Milinović koji je u ime HDZ-a zatražio da premijer svojim autoritetom predloži povlačenje s dnevnog reda ukloni točku nacionalne strategij razvoja zdravstva za narednih osam godine jer, eto, to je ipak osam godina. - Nacrt strategije dobili smo 15.7. i izvrsno je vrijeme za javnu raspravu kada su godišnji i nigdje nismo čuli da se bilo kako i na bilo koji način raspravljalo o strategiji. Nismo za vrijeme ljeta htjeli imati presicu za kolaps zdravstvenog sustava koji je evidentan. Za vrijeme turističke sezone bolnice u turističkim destinacijama nisu imale lijekove. Nismo htjeli za sezone govoriti da u bolnicama nema lijekove jer bi to odvratilo turiste. Rekli smo da će doći do kolapasa sustava- ministar zdravstva izgubio 2.5 mlrd kuna, vratili smo se 5 godina unazad. Liste čekanje su povećane za 30 do 50 posto. Čudi me da je prošlo 10 mjeseci da se niste sastali s ravnateljima zdravstvenih ustanova, a smanjili im linearno proračun. Linearno smanjenje govori da nema vizije razvoja zdravstvenog sustava – rekao je Milinović.

Nakon njega je za sabornicu stao HDSSB-ovac Dinko Burić koji je Vladu prozivao za "zatiranje" Slavonije i Baranje podjelom Hrvatske na dvije statističke regije, a HDSSB-u posebno smeta što se u Saboru o tome neće raspravljati. te je optužio Vladu da je nastavila politiku daljnjeg siromašenja najsiromašnijih regija. - Za Slavoniju i Baranju su veliko razočarenje zastupnici i sam prermijer. I Sotona citira Bibliju kada mu odgovara - rekao je Burić.

>>Tako je govorio Milanović: Ovršni zakon teži je od Biblije

- Ovo je politika kojom će bogati biti još bogatiji, a siromašni još siromašniji. Gazite istim stopama kao HDZ-ovci, niste ništa drugačiji od njih. Još je veće razočaranje premijer Zoran Milanović, slatkoljubljivih izjava, koji koristi citate iz Biblije kada mu trebaju. Ali podsjetio bih na jednu zapovijed, ne spomeni Boga svoga uzalud. A o bahatim istupima prvog potpredsjednika Čačića neću ni govoriti. Poruka da manje plaču, a pokažu više sposobnosti, u Slavoniji je prihvaćena, pa se na kirvajima već pjeva "Školovao otac sina, potrošio čopor svinja, a za uzvrat njemu škola vratila je bahatog vola – rekao je Burić te zatražio da se uvrsti na dnevni red podjela Hrvatske na dvije regije.

10.40 sati Branka Bačića iz HDZ-a, koji je odlučio svoje pitanje uputiti premijeru, zanima zašto je ministarstvo mora odlučilo drastično smanjiti povezanost otoka s kopnom zbog čega će se zaustaviti gospodarski rast hrvatskih otoka koji će, između ostalog, doći i do depopulacije otoka. - Što ćete kao predsjednik Vlade učiniti da se ne provede ovakva odluka koja na snagu stupa završetkom sezone - pitao je Bačić.

- Ukidati nećemo ništa, a hoće li otoci biti tvornice novca ovisi o ljudima koji tamo žive, o njihovom trudu i radu - kazao je Zoran Milanović, a ostatak svog vremena iskoristio je za obraćanje HDSSB-ovcu Buriću da je Vlada podijelila Hrvatsku na dvije administrativne regije, a ne statističke. HDSSB ovi zastupnici nisu bili oduševljeni s time što im se premijer obraća, pokušali su mu proturječiti, ali ti nije omelo Milanovića da im se obrati.

HDSSB-ovci su prijavili povredu poslovnika. Iako se za riječ prvo javio Zoran Vinković, HDSSB-ovac Burić preuzeo je riječ jer je Vinković "odustao" pa je Burić odlučio poručiti potpredsjedniku Sabora kako je sam on povrijedio poslovnik, a zatim prozvao premijera za kukavičluk jer mu je "trebalo 10 minuta da smisli odgovor" na ranije Burićevo izlaganje.

10.50 sati Hoćete li se držati zakona kako ste prisegnuli u Sabora, pitao je laburist Nikola Vuljanić? Premijer Milinović kazao je kako je dobro držati se zakona i kako im to odgovara jer se onda neće morati brinuti za zapošljavanje nečijih supruga, tetki ili strina. - Bit svih odluka Vlade je da se donose odluke jer se posljednje dvije i pol godine nisu donosile nikakve odluke, ni o ragiji, ni ogranicama, o ničemu. Viši interesi vodit će nas u poštivanju zakona - odgovorio je Milanović.

11.00 sati Milorada Pupovca zanimalo je što će se napraviti po pitanju naplata prekršajnih postupaka u prometu koji bi hrvatskom proračunu donijeli 630 milijuna kuna, a ministar pravosuđa Orsat Miljenić kako će upravo izmjene zakona o ovrhama pridonijeti tome jer će se svi pravomoćni prekršaji, ako ih prekršitelj ne bude platio, ovrhom naplatiti, a i uveo bi se sustav koji bi "sinkronizirao" evidenciju pa tako prekršitelji koji ne budu platili svoje dugovanje državi neće moći dobiti važeće dokumente. - Planiramo uvesti i mogućnost za one koji plate kaznu ubrzo nakon utvrđivanja prekršaja plate znatno manji iznos od onih koji budu plaćanje kazne odgađali - najavio je Miljenić.

11.10 sati Zašto niste razgovarali s onima koje se to tiče kada se ishitreno odlučili podijeliti Hrvatsku na dvije statističke regije?, pitao je premijera HDZ-ovac Zvonko Milas. Premijer mu je odgovorio kako se s njegovom Vladom može razgovarati što je u Saboru izazvalo buru podrugljivih reakcija HDSSB-a.

- S vama se može razgovarati, za razliku od onih koji ne razlikuju administrativnu od statističke podjele. Zabrinjava me što vi vjerujete u ono što govorite. O podjeli se raspravlja godinama. Tko stoji na putu Osijeku, Đakovu i Vinkovcima da i dalje budu uspješni u privlačenju sredstava. Zna se da je Zagreb bio najnezainteresiraniji. Nitko vam ne stoji na putu. Ako se Hrvatska bude raspala toliko da u sedam godina Slavonija prebaci 75 posto BDP-a onda će to biti super, ali ja u to ne vjerujem. Drago mi je vi vjerujete - rekao je premijer - odgovorio je premijer.

11.25 sati Taj most je veći od života, odgovorio je premijer Milanović stranačkom kolegi Mladenu Mareliću koji ga je pitao o Pelješkom mostu i iskoristivost europskih fondova za izgradnju mosta.

- Mi ne otvaramo gradilišta po pet puta, ne statiramo bez potreba nego pokušavamo realizirati projekt koji je već nekoliko puta obustavljan. Posljednji put obustavljen je prije parlamentarnih izbora jer nije bilo sredstava za njegovu realizaciju, a obveze prema građevinskim firmama su ostale. Ministar graditeljstva morao je, oslanjajući se na razum građevinara raskinuti te ugovore, a istovremeno se s EU pregovaralo o financiranju mosta. Mi ne započinjemo projekte za koje nemamo sredstava - objasnio je šef Vlade.

HDZ-ov Ivan Šantek pitao je što je s posebnim timom koji bi vodio brigu o željezari Sisak.

- Unatoč ukidanju nameta u Sisačkoj željezari, radnike novi vlasnik šalje u Meksiko. I neće ih sve zaposliti. Radit će cijevi u Meksiku, ali ne u Sisku, Siščani se boje da je ovo kraj hrvatske crne metalurgije i Sisačke željezare. Što je prvi potpredsjendik Čačić učinio po tom pitanu, a što će Vlada još učiniti – zanima Šanteka, a premijer je rekao kako je to pitanje trebalo postaviti Čačiću. 

- Kad netko kupi postrojenje onda će valjda raditi, a kako će raditi, mi to ne možem uvjetovati. Kada sam mogao nešto učiniti - učinio sam to da se ukine namet u siječnju ove godine, a prije to nisam mogao. U roku od nekoliko tjedana Vijeće je donijelo takvu odluku – nažalost prekasno. Ne znam zašto to ranije nije učinjeno, ali predsjednik EK nije imao pojma za to kad sam razgovarao s njim, nisu to nikad čuli, nisu znali za taj problem. Da je bar netko s njime ranije razgovarao. To se neće zatvoriti, raditi će, ali toliki veliki broj radnika kao prije ne može biti zaposlen… Ne mogu rješavati probleme koji su nepopravljivi i nametnuti. Morate imati granice kod pitanja, znate što smo mi radili, a što je bilo prije. Nema čuda, ljudima u Sisku je teško, dali su nam poršku na izborima, ali od nas ne očekuju čuda nego rad – odgovorio je Milanović.

11.45 sati Damir Kajin upitao je kakve su šanse da se 305 bivših zaposlenika Purisa, tvrtke s 50-godišnjom tradicijom koja je otišla u stečaj i koja je, kako je rekao Kajin, pretrpjela neprijateljsko preuzimanje Gavrilovića i Walter Wolfa, vrati na posao. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina složio se da je velika šteta što se Puris našao u ovakvoj situaciji.

- Ministarstvo poljoprivrede sve je ove mjesece promatralo situaciju o kojoj se našla ova nekad renomirana tvrtka. Nažalost, nismo mogli reagirati jer je to privatna tvrtka - objasnio je, dodavši kako postoje zainteresirani da se ovaj važan brend pokuša staviti na zdrave noge i restrukturiranjem "vrati na stare grane".

Kajin je rekao kako pozdravlja napore Vlade, napomenuvši kako "ova Vlada nije ni luk jela ni luk mirisala" i nije kriva za krizu Purisa.

11.50 sati Sunčica Glavak upozorila je premijera Milanovića na ilegalno odlagalište kod Varaždina.

- Prvi potpredsjednik Vlade jako dobro zna o čemu je riječ - poručila je Glavak Milanoviću pozvavši ga da se i sam posjeti odlagalište.

- Kada ćete zaustaviti protuzakonito, nemoralno, štetno i opasno baliranje i gomilanje otpada? Kada ćete prestati honorirati ovakve nezakonitosti? - pitala je Glavak Milanovića.

- Osam godina je bio nered, i sad bi to trebalo riješiti u pola godine? Probat ćemo u godinu dana. Bit će grešaka, ali bitno je da nema intencionalne korupcije, podmićivanja - odgovorio je Milanović.

- Vi ste predsjednik Vlade, niste analitičar dnevnih zbivanja. Molim vas da tako i odgovarate - odvratila je Milanoviću Glavak.

11.58 sati SDP-ovka Tatjana Šimac Bonačić pitala je Milanovića koji je motiv Vlade da upravo sada ide u ratifikaciju sporazuma Tuđman-Izetbegović. Milanović joj se zahvalio na pitanju, objasnivši kako je Ustav neprecizan kad je u pitanju potrebna saborska većina za promjenu granica.

- Razmišljali smo dosta o tome, inicijativa je naša, Bruxelles i BiH s tim veze nemaju - rekao je Milanović, naglasivši kako će tražiti da za ratifikaciju bude potrebna dvotrećinska većina iako to, rekao je, u ovom slučaju možda nije potrebno s obzirom da je riječ o inicijativi hrvatske Vlade.

- Grozno je slušati sada kako karakterizirate pokojnog predsjednika. Ne želite čuti istinu. Granična komisija RH je u nekoliko navrata preporučila rafitikaciju, zadnji put 2010. godine, na čelu joj je bio državni tajnik Božinović - objasnio je Milanović.

- Od vas, dični zastupnici HDZ-a, očekujem da postavite isto pitanje da bih na njega mogao odgovoriti. Ako ga ne postavite, zaključit ću da se bojite istine - zaključio je.

12.05 sati Zoran Vinković napomenuo je kako neki tvrde da u sporazumu ima i falsifikata, a dotaknuo je i pitanje podjele na statističke regije. Pitao je bi li Milanović i Čačića nazvao probisvijetom jer je kao župan raspisao referendum o istom pitanju zbog kojeg su ga raspisali Slavonci.

- Da li znate da u Slavoniji, a važi jedna poslovica "Tko tebe kamenom, ti njega kruhom", nažalost mi nemamo kruha da bacimo - rekao je Vinković.

- Imate vi puno više od kruha u Slavoniji. Nitko Slavoniji neće uzeti ni kune. To je obična neistina - odgovorio mu je Milanović, napomenuvši kako nije riječ o administrativnim već statističkim regijima.

- Potpisano se mora poštivati. To nije paraf, to nije potpis. Poštujmo sebe, poštujmo državni kontinuitet, poštujmo svoje obaveze - rekao je govoreći o ratifikaciji sporazuma Tuđman-Izetbegović.

Vinković je rekao kako nije zadovoljan odgovorima te je zatražio pismene odgovore.

- Nemojte sipati lažna obećanja, pomozite Slavoniji jer tamo ne živi polusvijet već Hrvatice i Hrvati koji su danas gladni - rekao je.

12.15 sati Gordana Sobol upitala je Milanku Opačić o odluci da se zatvori Dom za psihički bolesne odrasle osobe Breznica Đakovačka, čiji su štićenici, rekla je, živjeli u teškim uvjetima koji graniče s ropstvom.

- Što će se u budućnosti dešavati, hoće li u budućnosti biti realizirane one kaznene prijave koje su bile donošene protiv odgovornih osoba? Koje su to osobe imale moć da ignoriraju nalaze vlastitih inspekcija? - upitala je Sobol.

Milanka Opačić odgovorila je kako je inspekcija čekala političku volju, rekavši kako zatvaranje domova nije u nadležnosti inspekcije već politike.

- Sustavno se očito išlo na ruku privatnoj osobi koja je bila vlasnik tog doma - rekla je Opačić.

12.20 sati Domagoj Hajduković iz SDP-a upitao je ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića o podjeli na dvije statističke regije i koliko će novca biti dostupno Hrvatskoj. Grčić je rekao kako smatra da je riječ o tehničkom pitanju koje je dignuto na razinu par exellence političkog pitanja, te da su, kada su regije u pitanu, jedan ozbiljan posao odradili u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, u dva mjeseca. Napomenuo je kako je u igri bilo više podjela na različit broj regija, te da Zagreb nije dosegao potreban broj stanovnika da bi postao posebna regija.

- Zato je otpala varijanta s pet regija, kao i varijanta s četiri u kojoj bi Zagreb bio izvučen iz sjeverozapadne regije - rekao je, dodavši kako podjela na dvije regije ne ugrožava Slavoniju.

- Slavonija neće biti zaboravljena u onom dijelu u kojem treba sufinancirati projekte, kao niti jedan drugi dio Hrvatske - dodao je Grčić.

12.30 sati Sandra Petrović iz SDP-a postavila je pitanje Orsatu Miljaniću o tome što njegovo Ministarstvo pravosuđa radi u pogledu sređivajna zemljišnih knjiga, "mračnoj točki hrvatskog pravosuđa".

- Mi radimo na tri razine, jedna su konkretne akcije, druga su izmjene zakona, a treća je informatizacija koja to sve prati - rekao je Miljenić, dodavši kako do kraja godine neće biti zaostataka zahvaljujući posebnoj ekipi referenata za zemljišne knjige.

12.35 sati Frano Matušić (HDZ) podsjetio je kako je Hrvatska još 2007. godine napravila studiju o granji pelješkog mosta, da bi sada dobila 200 tisuća eura za novu studiju. I Matušić je napomenuo kako je studija koju su izradili članovi HNS-a, odnosno SDP-a pokazala da je sporazum Tuđman-Izetbegović utemeljen na falsifikatu iz 1974. godine.

- Dakle nema veze s politikom, ima veze s istinom - rekao je Matušić, koji je Milanovića upitao i o projektu Gornji horizonti.

- Ako će dovesti do zaslanjenja Neretve, onda ga nećemo graditi - odgovorio je Milanović. Govoreći o ratifikaciji sporazuma Tuđman-Izetbegović, Milanović je Matušića podsjetio na preporuku Komisije za utvrđivanje granica iz travnja 2009. godine, dodajući kako je "pola tog tima danas u Saboru".

12.45 sati Ivica Mandić (HNS) rekao je kako su ga teško pogodile riječi Dinka Burića kako zastupnici iz Slavonije i Baranje u Saboru ne zastupaju svoj kraj. Ministra Ivana Vrdoljaka, koji dolazi iz iste regije, upitao je što dvije statističke regije donose i odnose Slavoniji. Vrdoljak je rekao kako Čačićeva primjedba Slavoncima da prestanu plakati i počnu raditi nije bila upućena građanima Slavonije, već tamošnjim dužnosnicima, pročelnicima, načelnicima...

- Dajte mi konkretne projekte koji su ugroženi novom statističkom podjelom. Nemojte paušalno, populistički nastupati. Ako ne dođete s tom listom, niste vjerodostojni, gospodine Burić - poručio je Vrdoljak, dodavši kako će Slavonija i Baranja iskoristiti šanse.

13.20 sati Registar hrvatskih branitelja bit će objavljen do konca godine, eventualno samim početkom sljedeće godine, odgovorio je ministar branitelja Predrag Matić na pitanje SDP-ovca Željka Mirkovića.

13.25 sati - Kada će vaša Vlada napokon prestati funkcionirati kao loša verzija Račanove vlade iz 2000. godine - pitao je Milanovića HDZ-ovac Željko Reiner, zamjerajući Vladi smjene i imenovanja po strančkoj liniji i rasprodaju državnih tvrtki i nedovoljno ulaganja.

- Od investicijske oluje koju ste najavljivali, nema ni lahora. Jedina smo europska zemlja koja izvozi manje nego 2007. godine - dodao je.

- Ako vas tjeraju da takve stvari čitajte prestanite sa mnom razgovarati kuloarski. Nemojte da vam pišu ovakva pitanja, vi ste ipak akademik - rekao je pomalo ljutito Milanović.

13.38 sati Gordan Jandroković (HDZ), govoreći o ratifikaciji sporazuma Tuđman-Izetbegović, Vladi je zamjerio puštanje povjerljivih dodataka u medije, a Milanoviću prijetnje upućene HDZ-ovcima i način obraćanja Reineru. Rekao je kako je Milanović tada "svježeg" ministra Sinišu Hajdaša Dončića poslao u BiH gdje je on "hodao bos po trnju" i gdje mu je bosanski kolega održao lekciju.

- Onda niste znali kud bi pa ste brže-bolje počeli s pričom o rafitikaciji. Pritom vas ne brine mišljenje struke. Zašto želite ratificirati sporazum sada? - pitao je Jandroković.

Milanović je rekao da su svi podaci poznati i objavljeni na stranici Ministarstva vanjskih poslova.

- Dajte se skoncentrirajte. Dva sata o tome razgovaramo, a vi niste pohvatali osnovne stvari - odgovorio mu je Milanović, ponovno napomenuvši kako je ratifikaciju preporučila komisija u vrijeme HDZ-ove vladavine.

- Politika donosi odluke a ne državne komisije, a naša je odluka bila da se ne ratificira. Vrijeme će pokazati tko je u pravu, vi ili ja - rekao je Jandroković.

13.50 sati Marin Jurjević (SDP) upitao je ministra obrazovanja, znanosti i športa Željka Jovanovića o "skandaloznom" ponašanju župana splitsko-dalmatinskog Ante Sanadera u pogledu srednje škole u Kaštel Štafiliću, koja je upisala prevelik broj učenika.

- Napao vas je jer inzistirate na zakonu, to smatra vašim najvećim grijehom i javno se založio za poželjno ponašanje, kršenje zakona - rekao je Jurjević.

- Nije me iznenadila reakcija gospodina o kojem govorite, on živi u jednom miljeu u kojem takve izjave nisu neuobičajene - odgovorio je Jovanović, naglasivši kako pritom žrtve ne smiju biti djeca, a upravo se to dogodilo u ovom slučaju.

Kao suprotan primjer odgovornog ponašanja naveo je međimurskog župana Ivana Perhoča koji je pomogao riješiti problem romske djece kojoj su neki roditelji pokušali spriječiti upisivanje u školu u Gornjem Hrašćanu.

14.00 sati  Do sada smo sklopili oko 150 tisuća ugovora na određeno vrijeme, a samo 10 tisuća ugovora na neodređeno vrijeme - rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić odgovarajući na pitanje Ivane Posavec Krivec o izmjenama Zakona o radu.

- U svakom slučaju ići ćemo time da se lakše zapošljava - rekao je Mrsić.

14.05 sati Ana Lovrin (HDZ) zamolila je Milanovića da komentira svoju izjavu o tome da bi sportsku dvoranu na Višnjiku u Zadru trebalo razmontirati i prenamijeniti zbog nerealno visoke cijene. Pitala ga je li riječ o početku kampanje SDP-a protiv lokalne HDZ-ove vlasti uoči lokalnih izbora.

- Što da vam kažem? Da vam odgovorim da to uopće nisam rekao? To nisam rekao. Rekao sam da se u Londonu to radi, ali da mi to nećemo napraviti. Što nije jasno? Stvarno me tjerate da budem neugodan - poručio je Milanović, dodavši kako se je to suludo jer se ta dvorana ionako ne može razmontirati. Usput je rekao kako nijedno pitanje koje je danas došlo od opozicije nije bilo o gospodarstvu, a oporbi je zamjerio i nazivanje ministra Hajdaša Dončića "svježim".

Lovrin je Milanoviću zamjerila što ne odgovara na zadana pitanja, a Leki spočitnula što ministrima dopušta da na pitanja, suprotno Poslovniku, odgovaraju četiri umjesto dvije minute, na što je Leko rekao kako je uveden standard od četiri minute.

14.15 sati Igor Češek (HDSSB) upitao je Čačića "što je s pompozno najavljenim investicijama u Slavoniju i Baranju".

- Slavonija zaslužuje i treba investicije - rekao je Čačić, otkrivši kako je ukupni investicijski kolač za slavonske županije 2.251 milijuna kuna. Rekao je kako su sredstva za financiranje škola dostupna, ali lokalni dužnosnici, načelnici općina i župani nisu prijavili škole.

- Izvolite početi raditi - poručio im je Čačić.

- Stanovnici Slavonije i Baranje ne vide ništa od tih investicija - odvratio mu je Češek.

14.25 sati - Za iduću godinu se pripremaju porezi na nekretnine koje će biti izvorni prihod jedinica lokalne samouprave i služit će upravo njima da bi mogle financirati svoje potrebe - rekao je ministar financija Slavko Linić, dodavši kako žele prestatiti oporezivati građane po kvadratu i lokalitetu i početi oporezivati po vrijednosti.

- Vjerujemo da ćemo za mjesec dana izaći s potpuno jasnim porukama i prijedlozima - rekao je, dodavši kako građani neće plaćati puno više nego što plaćaju po dosadašnjem sustavu.

14.37 sati Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista upitala je Milanovića što mu znači izjava da će lokalne vlasti u Labinu, vezano za izgradnju TE Plomin C, "donijeti odluku kakvu donesu".

- Poštujem te ljude, otišli smo dolje, mi smo na taj način Labinštini dali neku vrstu političkom identiteta koju ona nema - rekao je Milanović, naglasivši da je pitanje termoelektrane, koja je ondje već desetljećima, šire pitanje koje se tiče šireg područja od Labinštine. Naglasio je da su lokalni čelnici svjesni financijske koristi i čišće tehnologije nove termoelektrane, te dodao kako su ih u Labinu dočekale samo dvije, tri osobe s transparentom.

- Razgovarali smo, razgovarat ćemo. Znamo što smo govorili u kampanji. Tamo je ugljen već desetljećima, sada bi trebao noći novi korak, čišća tehnologija i veća korist za lokalnu zajednicu - rekao je Milanović.

14.55 sati Ante Babić (HDZ), inače rođen u Njemačkoj, koji je rekao kako su članovi Vlade danas više puta vrijeđali pripadnike oporbe, upitao je Milanovića hoće li pri skorom posjetu Njemačkoj tamošnjim Hrvatima reći da oni ne razumiju Hrvatsku pa je ne mogu ni voljeti, kao što je poručio HDZ-ovom zastupniku Stieru.

- Vi stvarno mislite da ovakvi trikovi još uvijek pale? Usuđujem se reći da on ne razumije Hrvatsku. To nije nikakva uvreda, to je naprosto politička činjenica. Ali je kao hrvatski državljanin izabran, ima pravo sjediti ovdje u Saboru i govoriti što hoće - odgovorio je Milanović, dodavši kako o optužnicama i tjeralicama zbog ubojstava koje su pripadnici UDB-e počinili u Njemačkoj neće razgovarati s njemačkom kancelarkom.

- Koji su to ljudi? Ne znam, nisam bio član, nisam se bavio tim stvarima. Čini se da je osoba na koju aludirate, neću je ovdje spominjati, upravo oslobođena progona - rekao je Milanović.

15.08 sati Milanović je posljednje njemu upućeno pitanje iskoristio za ispriku.

- Ako sam pretjerao u nečemu, ispričavam se, ali vjerujte da ste i vi - rekao je.

15.50 sati SDP-ovac Franko Vidović upitao je ministra financija Slavka Linića kakve programe Ministarstvo ima za spašavanje tvrtki poput šibenskog Autotransporta koji imaju veliki utjecaj na kvalitetu života lokalne zajednice, ali s druge strane imaju potencijal za profitabilno poslovanje. Linić je rekao kako je evidentno da će ili vjerovnici upravljati tvrkom, ili će to raditi sud, ali je to jedini način da se maknu neuspješne uprave.

Leko je pozvao da se ubuduće sva aktualna prijepodneva održavaju pod sloganom "Dajmo da čuju", a ne pod "Ajmo zakucati".

- To neće pomoći građanima - zaključio je.

Komentara 546

Avatar tkoznahdz
tkoznahdz
13:09 18.09.2012.

koliko bahatosti, arogancije i uvreda Sve od ljudi koje je bivša stranka odbacila kao nemoralne i pohlepne dokazani "ljenćine", "demagozi i lažovi" Fascinira da slavonci šute i slušaju te "cirkusante" iz hdssba jer ništa konkretno ne rade niti su ikadaa radili nego svima prigovaraju i svima pametuju samo da im se pošalje hrpetina novaca kako bi imali šta trošiti kao i do sada, a slavonija od njih i sa njima nikada nije imala koristi, samo velike štete. U slavoniji ljudi rade i bore se da im bude bolje a ovi "cirkusanti" izvode svoje predstave i nićim ne pomažu da što prije krenu sa projektima, kako bi zapoćelo financiranje i izgradnja prijeko potrebne infrastrukture. Njihovo ponašanje vodi još gorem stanju u slavoniji i oni to stalno žele postići, a cilj im je onda za to kriviti druge, umjesto da se primu posla za boljitak slavonije na koju se pozivaju i u ćije ime govore, a rade protiv nje ili ništa ne rade nego plaču, vređaju i ogovaraju. Ćinjenica je da će "lopovi i barabe" još neko vrijeme naveliko se otimati dok ih ne pospreme na robiju.

MR
mravac8
13:12 18.09.2012.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Kakav narod takav i Sabor. Saborske zastupnike birali smo na demokratskim izborima prema vlasitim afinitetima je sabor naša slika i prilika. A sjednice Sabora dobro je poveremeno slušati iz jednostavnog razloga da čovjek stekne sliku u kakvom okruženju živi.živi. I da zna što mu je činiti.

OB
-obrisani-
12:59 18.09.2012.

Postovani! Milanović: Pelješki most je veći od života, pokušavamo ga realizirati * Nije mi jasno kako Vesna Pusic kordinatorica pristupnih pregovora sa EU NIJE ZNALA za mogucnost financiranja Peljeskog mosta iz EU fondova, a moja malenkost je to znala? Ili? Ili nije htjela znati??? Lijep pozdrav!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije