Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastupnik u parlamentarnoj skupštini BiH:

'Milanović traži od NATO-a da napravi ruski Donbas i treći entitet u BiH da se Hrvatska i Čović ne bi morali mučiti'

Zagreb: Zoran Milanović održao govor nakon odlikovanja sindikalista
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.05.2022.
u 12:12

Milanovićev razgovor na temu izbornog zakona u BiH je najozbiljniji presedan: jedna NATO članica pravno intervenira u drugoj državi koja nije NATO država, a zatim traži da NATO bude pokrovitelj za ruski koncept u Ukrajini, stoji u objavi

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović na svom Facebooku je reagirao na telefonski razgovor hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je inicirao taj razgovor nakon primitka Milanovićeva pisma upućenom svim članicama Saveza vezano za položaj Hrvata u BiH.

Objavu Mehmedovića prenosimo u cijelosti.

"NATO na Milanovićevom presedanu prihvata ukrajinizaciju svih članica NATO i EU.

Milanović traži od NATO-a da napravi ruski Donbas i treći entitet u BiH da se Hrvatska i Čović ne bi morali „mučiti“ oko toga

Vrlo je važno sačekati odgovor Stoltenberga i NATO na pismo i razgovor Milanovića sa čelnikom NATO-a.

Taj odgovor NATO-a će biti ključ. Taj odgovor čekaju Rusi priželjkujući presedan.

Milanović traži od NATO-a da napravi ruski Donbas i treći entitet u BiH da se Hrvatska i Čović ne bi morali mučiti sa novim UZP-om kao 1993. godine.

Probosanske stranke moraju poslati pismo Stoltenbergu i NATO-u u kojem moraju pozvati NATO na misiju provođenja presuda Međunarodnog suda za ratne zločine.

Radi se o jednostavnom konceptu: Međunarodno presuđeni ratni zločini nisu imali efekta na političke sljedbenike ciljeva tih zločina i postali su tema razgovora NATO-a i predsjednika Hrvatske. Milanović je danas Mate Boban koji priča sa NATO o BiH.

Milanovićev razgovor na temu izbornog zakona u BiH je najozbiljniji presedan: jedna NATO članica pravno intervenira u drugoj državi koja nije NATO država, a zatim traži da NATO bude pokrovitelj za ruski koncept u Ukrajini - Donbas i Lugenjck u BiH.

VRLO VAŽNO: NATO niti Stoltenberg se nisu udostojili obratiti državi BiH da joj pošalju poruku da je bilo neprihvatljivo da predsjednik jedne države NATO traži od NATO.a da stvori uvjete za stvaranje trećeg entiteta u drugoj državi koja nije članica NATO, ruskog Donbasa i Lugenjcka u BiH.

Ovo je otišlo predaleko: Stoltenberg i NATO nisu smjeli prihvatiti ovu temu za razgovor sa predsjednikom Hrvatske kao članice NATO-a i EU.

Time su samo ojačali zahtjeve Erdogana.

Tkz. Milanovićev presedan otvara prostor da se svaka članica NATO politički ponaša potpuno suprotno ciljevima NATO-a i da misije zaštite članica bude dovedena do apsurda, da NATO postane savez za ukrajinizaciju članica NATO i EU, što je koncept prema kojem svaka članica EU jedna drugoj postaje isto što i Rusija Ukrajini. To je trenutak smrti i NATO-a i EU.

Vrlo važno - Milanović kaže „o teškoj situaciji u kojoj se nalaze Hrvati u BiH, koji su u velikom broju ujedno i državljani Republike Hrvatske“.

Suština: Hrvatska upotrebljava državljane Hrvatske u BiH protiv BiH. To je nedopustivo. Hrvatska je omogućila Hrvatima u BiH da budu državljani Hrvatske, i onda ih upotrijebila za svoje ciljeve u BiH.

To nije igra. To je ruski rulet koji svjesno igra jedna članica NATO-a", stoji u objavi.

Podsjetimo, Zoran Milanović u utorak je telefonski razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je inicirao taj razgovor nakon primitka Milanovićeva pisma upućenom svim članicama Saveza vezano za položaj Hrvata u BiH, priopćeno je s Pantovčaka.

Predsjednik Milanović razilazi se s hrvatskom vladom u pogledu kandidature Finske i Švedske za članstvo u NATO-u i želi da Hrvatska podršku tim zemljama uvjetuje rješenjem izbornog zakona u BiH.

"Nastavno na spomenuto pismo, predsjednik Milanović je i danas u razgovoru detaljno informirao glavnog tajnika NATO-a o ozbiljnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini,  odnosno o teškoj situaciji u kojoj se nalaze Hrvati u BiH, koji su u velikom broju ujedno i državljani Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju.

Rekao je da su Hrvati u Federaciji BiH "već niz godina izloženi izbornim manipulacijama te opet prisiljeni sudjelovati na izborima prema neustavnim odredbama Izbornog zakona BiH" te da unatoč "višekratnim pokušajima promjene izbornog zakona" opet neće imati mogućnost  birati svoje legitimne predstavnike u tijela vlasti BiH".

To je "direktno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma", "Takva situacija diskriminira Hrvate u BiH kao konstitutivni narod, protivna je vladavini prava, ali i prijetnja stabilnosti u BiH", upozorio je predsjednik Milanović Stoltenberga, navodi se u u priopćenju. 

Video: Milanović o neredima: Policija je trebala biti pripremljenija. Kako su došli u situaciju da pucaju vatrenim oružjem?

Komentara 14

PR
predragbabic1
12:30 25.05.2022.

činjenica je da Hrvati u BiH nemaju ista prava kao Bošnjaci ili Srbi jer ovi biraju svoje predstavnike u državne aparate, a Hrvatima to čine Bošnjaci. To je nesporna činjenica. Nije činjenica ali jeste realnost da je BiH nestvarna država. Kako je rečeno Hrvati iz BiH su istovremeno i građani Republike Hrvatske, a zna se da su Srbi iz Republike Srpske građani Republike Srbije. Dakle u toj BiH žive dva naroda koji preko Drine gledaju u svoju matičnu državu ili Hrvati preko Ivan sedla. Činjenica je da to ne može beskonačno trajati, poput što je bilo sa dvije Nijemačke, Srbije i Vojvodine, a biće Albanije i Kosova.

SI
simeleon
12:27 25.05.2022.

Hrvatima treba dati dio bosne jer bosna je vjestacka tvorevina isto kao sto je bila jugoslavija

DU
Deleted user
09:03 26.05.2022.

A tko njega uopće sluša i uzima za ozbiljno .Dobiva se osjećaj da Stoltenberg čim spusti slušalicu zaboravi o čemu je razgovarali as zokom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije