Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET ŽELJKE CVIJANOVIĆ

Milanović: Srpska manjina bira predstavnike u Sabor. Tako treba i u BiH, samo Hrvati nisu manjina

Zagreb: Zoran Milanović sastao se s predsjedateljicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/12
16.03.2023.
u 13:38

"Gospodin Komšić nije predstavnik Hrvata, oni bi trebali imati svog predstavnika", istaknuo je Zoran Milanović

Predsjednik Zoran Milanović susreo se danas s predsjedateljicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović. Nakon održanog sastanka, Milanović i Cvijanović obratili su se medijima. "Sada je vrijeme da se otvori novo poglavlje, a to poglavlje ima isti naslov kao što bi uvijek trebalo imati, to je Bosna i Hercegovina - kako je mi vidimo i kako je ja vidim - kao cjelovita država, subjekt međunarodnog prava, temeljen na Daytonu. Dayton je temelj Bosne i Hercegovine. I u hrvatskom je interesu, a mislim i u interesu prava i pravde da se to ne dira, jer ako se bude diralo iz toga može izaći samo zlo“, istaknuo je predsjednik Milanović dodavši kako je do sastanka s predsjedateljicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine došlo temeljem dogovora i razgovora prije nekoliko tjedna.

"Mislim da je to i pravo vrijeme i dobar način. Odnosi s kolektivnim Predsjedništvom u prethodnom mandatu nisu bili idealni“, rekao je pa dodao da su razgovarali o miru i stabilnosti u regiji, predvidivosti te o europskom putu Bosne i Hercegovine. Također, predsjednik je naglasio kako Hrvati nisu manjina u Bosni i Hercegovini.  "Ne govorim na podcjenjivački način, manjine u Hrvatskoj imaju dobar status. Za Hrvate u BiH tražimo i očekujemo da im status bude dostojanstven, jednak onom Bošnjaka i Srba", kazao je. 

Zagreb: Zoran Milanović sastao se s predsjedateljicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović
1/12

Govoreći o Cvijanović, naveo je kako kod nje vidi "malo veći kvantum zdravog razuma i dobre volje". Poželio joj je dobrodošlicu u Hrvatsku, a ona je navela kako je sastanak bio konstruktivan te u funkciji ostvarenja zajedničkih ciljeva. 

"To su stabilnost i mir u regiji. Da su predvidljive stvari i da smo upućeni jedni na druge rješavati određene probleme na konstruktivan način“, kazala je predsjedateljica Cvijanović te rekla da je i ona, također, "opredijeljena za Daytonski sporazum kao stalnu postavku, na koju smo svi u okviru Bosne i Hercegovine dali suglasnost i koja pruža dovoljno zaštite za prava i Srba i Hrvata i Bošnjaka i svih drugih naših građana koji tamo žive“.

"Pristup Hrvatske na očuvanju Daytonskog sporazuma, mira i stabilnosti, vodi razvoju naših dobrih odnosa, dobrosusjedskih odnosa“, kaže. "Moramo uživati prava koja imamo po ustavu. Kroz razgovor i dijalog uvijek će biti prilika da se rješavaju problemi. I ovaj sastanak je u funkciji dobrog razumijevanja", rekla je te se, odgovarajući na pitanje, osvrnula na doniranje sredstava nakon potresa na Banovini. 

"Ponosni smo svaki put kada možemo intervenirati. Smatram da je to bio iskorak, da pokažemo da dijelimo zajedničke brige. Trebamo jedni drugima priskočiti u pomoć, živimo u neposrednom okruženju", kazala je te ponovila kako su sretni što su mogli pomoći. 

Zoran Milanović tada je govorio o Željku Komšiću. "Izbjegavam ne biti osoban u ovim stvarima i pitanjima. Nadam se da ću i sada tome odoljeti. Gospodin Komšić nije predstavnik Hrvata, oni bi trebali imati svog predstavnika. Nema savršenog sistema. Svatko bira svoje. Srpska manjina bira predstavnike u Hrvatski sabor. Tako bi trebalo biti i u BiH, samo što Hrvati nisu manjina", istaknuo je predsjednik. 

Spomenuo je kako je u kontaktu s Denisom Bećirovićem.  "Obavijestio sam ga unaprijed o posjetu gospođe Cvijanović, da ne bude zle krvi. Dogovorili smo da bi, nakon ovog posjeta, u Zagreb bio dobrodošao i Bećirović. Nažalost, intervencijama visokog predstavnika nije riješen problem Hrvata, a to je nelegitimnost predstavljanja Hrvata u Predsjedništvu. Predsjedništvo je simboličko, ono ima simbolične ovlasti, uglavnom simbolične, ali simbolika je dovodila do najvećih komplikacija u ljudskim odnosima", rekao je Milanović. Cvijanović navodi kako je potrebno graditi odnose te kako poštuje "stav prema bilo kome".

Milanović se osvrnuo i na uhićenje župana Vukovarsko–srijemske županije Damira Dekanića te istaknu kako "to ide do vrha".

"Da se župan u moje vrijeme ponapijao i da je to zataškavano godinu dana, da premijer s tim nema veze, pričaj to, brate, na nekom drugom molitvenom doručku", rekao je Milanović. Više o tome OVDJE.

Milanović, također, navodi kako je "bilo koga tjerati u NATO protivno interesima NATO-a". Ulaziti na silu, napominje, ne treba. Cvijanović se zahvalila na pomoći pri dobivanju kandidatskog statusa za EU.

VIDEO Marin Miletić dao ostavku na mjesto dopredsjednika Mosta

Komentara 14

FR
Frapin
14:52 16.03.2023.

Šta ova traži u RH a Zoka je primio kao sestricu još fali da je povela i onog njihovog predsjednika buzdovana

CR
crocro
15:18 16.03.2023.

Kada bi ova gospođa bila samo u nizu, ne bih rekao ništa. tj. kada bi u posjet našem predsjedniku u Hrvatsku došli predsjednici najvažnijih država članica EU, pa onda u nekom međuprostoru i ova gospođa, to bi bilo razumljivo i prihvatljivo. Ali u Hrvatsku ne dolaze predsjednici europskih država (osim na kapaljku), a naš se predsjednik uglavnom susreće s predstavnicima država koje uglavnom nisu članice EU. Naravno da se kontakti i s tim državama važni, ali puno bi mi draže bilo da smo u češćem kontaktu s našim europskim saveznicama, kojih gotovo da i nema u kojim susretima sudjeluje i naš predsjednik, osim na kapaljku. Samo me zanima odgovor zašto naš predsjednik učestalije na prima europske predstvanike ili da on bude pozivan u značajnije europske države od tamošnjih predsjednika.

SR
sršen
17:26 16.03.2023.

Nije primio premijerku Danske, nije primio predsjednicu američkog Kongresa, izrugivao se sa finskom premijerkom, ali zato Miloradovu ađutanticu sa svim počastima i kako dolikuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije