Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.01.2020. u 15:51

Svatko je koristio vanjskopolitičke poruke koje njihove birače očito pale

Puno bolje sučeljavanje dvoje predsjedničkih kandidata sinoć na HRT-u nego u ponedjeljak na RTL-u. S puno boljim pitanjima i zanimljivijim odgovorima. Ali u ovoj analizi posvetimo se samo vanjskoj politici, u kojoj predsjednica ili predsjednik Republike zaista ima ovlasti.

U ranijem sučeljavanju na RTL-u Milanović je sebe opisao kao Hrvata s najviše iskustva u Europskom vijeću, tvrdio da je na tim summitima lidera EU uživao i određen seniorski ugled, ali se malo zakopao izjavom da je, kao premijer, “od Angele Merkel preuzeo određene obveze ali ništa, naravno, nisam ispunio”. Ugled se u EU gradi baš na tome da se ispuni nešto što se obeća, a ako se ne misli ispuniti da se niti ne obećava, tako da druga Milanovićeva tvrdnja na neki način opovrgava prvu. Ni sinoć, kao ni u ranijim debatama, bivši premijer nije zapravo odgovorio na pitanje zbog čega je inzistiranjem na nezakonitim izmjenama propisa o europskom uhidbenom nalogu, poznatijima i kao Lex Perković, riskirao srozavanje svog osobnog i ugleda Hrvatske u Europi par dana prije ulaska u EU. Sinoć ga je Kolinda Grabar-Kitarović pokušala diskreditirati tvrdnjom da je on kao premijer spalio hrvatsku vanjsku politiku, a da je ona ponovo gradi, no Milanović se dobro obranio od tih optužbi, posebno kad je ustvrdio da predsjednica više vjeruje strancima nego činjenicama, a da najviše vjeruje Orbanu.

Sučeljavanje
1/33

Svatko je tu koristio poruke koje njihove birače očito dobro pale. Milanović je poentirao kad je izvukao podatak o 0 kuna, koliko iznosi hrvatski financijski doprinos fondu Inicijative triju mora. Ta je inicijativa jedan od ključnih argumenata koje Grabar-Kitarović koristi u kampanji, ali nula kuna zaista ponešto govori i ide u prilog Milanovićevoj tvrdnji da ta Tri mora služe gospođi Grabar-Kitarović “za paradu”. U pravu je kad podsjeća da je ideja o toj incijativi rođena u američkim krugovima, ne u Hrvatskoj, o čemu smo i mi davno izvještavali; iza ideje je u začeću stajao američki think-tank Atlantic Council. Tko god pobijedi u nedjelju i postane predsjednik za sljedećih pet godina bit će to diplomatski kadar s iskustvom. I sa znanjem svih diplomatskih trikova prezentiranja sebe ili svoje države u svijetu. Samo je pitanje kojim redoslijedom, i koliko sebe, koliko državu. Birači odlučuju.

Video - Sukob Zorana Milanovića i predsjedničina savjetnika Tomislava Madžara

Komentara 8

Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
16:07 03.01.2020.

Ma nije to uopce bitno. Bitno je jos jednom SDPu na izborima dati crveni karton. Da jednom konacno shvate da su nelegitimna stranka u hrvatskom politickom prostoru. Sve dok se ritualno i javno ne odreknu ideoloskog nasljedja zlocinackog SKH. Tek onda mozemo ozbiljno razgovarati.

VA
Vagabundo
16:08 03.01.2020.

Poentirao je on itekako kako vidimo po zadnjim naslovima, s brojnim novcima koje je zaradio isplaćujući sebi minimalac. I to nam je veliki vođa... užas

Avatar Dipsy
Dipsy
16:12 03.01.2020.

Naravno da nema objašnjenja jer većinu što izgovori su puste laži i obmane, na koje smo od SDPa itekako navikli slušati. Dobro je čovjek gore napisao, treba im još jednom dati crveni karton!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije