Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZORAN MILANOVIĆ:

'Možda odluče da za šefa suda predložim nekog od Mamićevih veseljaka? No pasaran!'

Edina Zuko/PIXSELL
23.03.2021.
u 20:05

Namještanje natječaja je kazneno djelo. Za sve, pa i za kumove, poručio je predsjednik.

Nakon što je Ustavni sud donio danas odluku po kojoj predsjednik Republike kao kandidate za predsjednika Vrhovnog suda može predložiti samo one osobe koje su se javile na javni poziv Državnog sudbenog vijeća, oglasio se i Zoran Milanović.

- “Ako su javni natječaji, oglasi pa i javni pozivi možda i namješteni, to nije razlog da se oni ukinu nego da demokratska kontrola omogući da se izaberu najbolji kandidati”, podučio nas je danas Šeksov kum s Ustavnog suda. I prisnažio kako se zakoni moraju primjenjivati, citiram, „smisleno“. Prvo, kume, natječaj i javni poziv nisu isto. Ni to niste naučili. A namještanje natječaja je kazneno djelo. Za sve, pa i za kumove. E, to ste morali naučiti. Ali, eto, sad smo iz prve ruke doznali novu razinu besmislenosti kojom se vodi većina ustavnih sudaca, vjernih HDZ-ovih žetona, koji smišljaju sve što treba kako bi spasili vojnika HDZ-ovog pravosuđa Sessu. Možda još da odluče kako za predsjednika Vrhovnog suda moram predložiti nekog od ovih Mamićevih veseljaka? Ili da Plenković reaktivira svoju skupinu Borg i njoj povjeri izbor predsjednika Vrhovnog suda? No pasaran! Moja kandidatkinja nije i neće biti iz njihove močvare. Moja kandidatkinja ostaje Zlata Đurđević i HDZ će, koliko god im to teško padalo, morati glasati o njoj. Za ili protiv, što će sve reći - poručio je Milanović putem Facebooka.

“Ako su javni natječaji, oglasi pa i javni pozivi možda i namješteni, to nije razlog da se oni ukinu nego da demokratska...

Objavljuje Zoran MilanovićUtorak, 23. ožujka 2021.

Odluku Ustavnog suda komentirao je danas i premijer Andrej Plenković, ocijenivši da se radi o očekivanoj i logičnoj odluci.

- Svi su znali da je javni poziv. Tko je želio biti kandidat, mogao se javiti. Sada smo očekivali što će reći Ustavni sud. On je rekao jedino logično što je mogao reći. Za mene tu nema ništa neočekivanog. Smatram da je cijela priča nepotrebna i isfabricirana tema do koje nije trebalo doći - rekao je Plenković.

Dodao je da "protuzakonita procedura nije mogla nikako rezultirati ničim konkretnim, niti će rezultirati".

Podsjetimo, na javni poziv za čelnu osobu Vrhovnog suda DSV-u su se prijavili aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa te odvjetnici Šime Savić i Lidija Horvat koja je u međuvremenu povukla kandidaturu. Predsjednik Milanović, koji ustraje da je predlaganje kandidata za šefa Vrhovnog suda njegovo ustavno pravo, Saboru je predložio profesoricu zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković predsjednikov je prijedlog odbio uvrstiti u saborsku proceduru kao nezakonit.
 

Ključne riječi

Komentara 76

DU
Deleted user
21:18 23.03.2021.

tzv. "no pasaran"- pozdrav komunjara i luzera španjolskog građanskog rata 1936-1939e

Avatar KRALJ-TOMISLAV
KRALJ-TOMISLAV
21:31 23.03.2021.

Zašto se Milanović toliko trudi da na mjesto predsjednika VS sjedne Zlata Đurđević, osoba čiji je otac, major JNA, pucao po Hrvatskoj kao i ujak joj, inače istaknuti pripadnik srpske vojske krajine? Zašto se Milanović toliko trudi da na mjesto predsjednika VS sjedne Zlata Đurđević, osoba koja je strastveno bila protiv izručenja Mustaća i Perkovića Njemačkoj u svrhu suđenja za zločine bivših obavještajnih službi?

BU
Bubreg2020
20:48 23.03.2021.

E moj predsjedniče, i ti si bio premijer, ovi suci su postariji dedeki, dakle, sudili su i u tvoje vrijeme....ti ne zazivaš pravdu, ti plešeš kako Zdravko Mamić svira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije