Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zamrzavanje tečaja franka

Milanović kao Orban – uspije li, čestitat će mu i EU

Orban i Milanović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
20.01.2015.
u 19:39

Gubitak u Mađarskoj podijeljen na trećine – platile su ga banke, građani i država

U Europskoj komisiji nisu skloni komentirati prijedlog hrvatske Vlade o fiksiranju tečaja švicarskog franka i nitko ni ne pomišlja uspoređivati taj potez premijera Zorana Milanovića s ranijim sličnim potezom mađarskog premijera Viktora Orbana.

Pravodobna odluka

No, kad bi u Bruxellesu, hipotetično, i uspoređivali Milanovića s Orbanom, to i ne bi bila tako loša usporedba jer ovih dana mnogi u Bruxellesu tapšu Mađare po ramenu i čestitaju im zbog pravodobne odluke o zamrzavanju i konverziji kredita u švicarskim francima u Mađarskoj.

– U petak se na sastanku Ekonomskog i financijskog odbora EU puno pljeskalo Mađarskoj. Mnogi su čestitali mađarskim predstavnicima na zaista dobrom potezu prema kreditima u švicarskim francima – kaže diplomat jedne od država članica Europske unije koji je razgovarao za Večernji list pod uvjetom anonimnosti.

Premijer Orban u studenome prošle godine natjerao je banke u Mađarskoj da obave konverziju svih kredita (ukupno vrijednih oko 10,3 milijarde eura) iz švicarskih franaka u mađarske forinte po tečaju nižem od tada važećeg na tržištu. Time je za Mađare koji su imali kredite u švicarskim francima izbjegnut šok koji je sada zahvatio Hrvate u istoj kreditnoj situaciji.

– To je bio vrhunski potez. Možemo često kritizirati mađarsku vladu i središnju banku, ali ovaj put treba im čestitati na nevjerojatno pravodobnoj odluci – citira agencija Bloomberg Laszla Szabu, predsjednika jednog investicijskog fonda u Budimpešti.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Naš sugovornik u Bruxellesu ne želi nagađati kako će u praksi izgledati hrvatski plan za zamrzavanje tečaja i konverziju kredita u švicarskim francima, no naglašava što je u načelu najvažniji detalj mađarskog, a i svakog sličnog plana.

– Neovisno o tome na kojem iznosu zamrzavate tečaj, najvažnije je osmisliti kako distribuirati gubitke. Jer, netko treba platiti. Ako vlada nema novca, onda su banke i građani ti koji trebaju platiti – kaže.

Izbjegnut šok

U Mađarskoj je trećina troška išla na teret građana, trećina na teret banaka, a trećina na teret vlade, no također tako što je prvo išla na teret banaka, a zatim su banke taj dio koristile za poreznu olakšicu, što je u konačnici značilo da je to trošak države.

Nitko u Bruxellesu ne želi nagađati može li Hrvatska ponoviti ono što je Mađarska ranije učinila s kreditima u švicarskim francima ili je za takvo što prekasno, no mnogi priznaju da je Mađarska, zbog sreće ili zbog politike svoje vlade, izbjegla šok od rasta švicarskog franka za doslovno nekoliko dana ili tjedana.

>> Lovrinović o kreditima u 'švicarcima': Sve to podsjeća na lihvu

>> Vlada po hitnoj proceduri uputila zakon o zamrzavanju franka u Sabor

Komentara 154

VI
virgosinemacula
20:50 20.01.2015.

Gradjani trebaju izici na Referendum i uvesti u Ustav da se zakonom zabrani stavljati na teret drzavi stetu i spekulacije privatnih bankstera. To jest nasim gradjanima i nasoj djeci koja ce morati placati njihove kriminalne radnje. Isto tako mora obavezati politicare da snose odgovornost za pogresne ili namjerne poteze unistavanja drzave, nacionalnog i drustvenog bogatstva, isto kako su uradili Isladjani sto su strpali bankare i politicare u ztvor, zlotvore sto se kockaju sa zivotima gradjana. U Svicarskom Ustavu stoji da Nacionalna Banka mora strogo voditi racuna o monetarnoj politici u zemlji, kontrolirati rad banaka, drzavnih i privatnih poduzeca, i ima pravo intervenirati u slucaju da bilo tko od navedenih pravi stetu drzavi, ugrozava stanovnistvo, ekonomju i radna mjesta u zemlji. A ovi nasi se ponasaju kao da im je drzava djedovina, jos se bune sto nece vise moci pljackati gradjane. Kako su se digli na zadnje protiv Premijera, tretiraju gradjane kao ovce za sisanje, sramota sta smo dozivjeli.

DU
Deleted user
20:12 20.01.2015.

Ovako... kada dolazi do rata svaka država prisiljava, moli, apelira ili što već na narod da pomaže, da daje svoje sinove, da je brani... tako i Hrvatska... sada su banke napale narod sa ciljem da ga opljačkaju... država šuti i gleda u pod.... hvala ti lijepa, državo moja...

VI
virgosinemacula
21:29 20.01.2015.

U Hrvatskom Ustavu nema ni rijeci o obavezama Hvatske Narodne Banke prema gradjanima i drzavi, u Svicarskom Ustavu 10 poglavlja u vezi Centralne Banke, banaka i ekonomije u drzavi. Nitko ne smije ostetiti gradjane za 5 para, svi moraju polagati drzavi racune do zadnje cente. A ne treba se cuditi, dosta pogledati tko im je skepao Ustav, Seks i komapnija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije