Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK U PAKRACU

Milanović o pripravnosti hrvatske vojske: Ovo znači da je samo jedan stražar više, nema ugroze za Hrvatsku

Zagreb: Predsjednik Milanović dodijelio je odlikovanja na obilježavanju 28. obljetnice Počasno-zaštitne bojne
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
02.03.2022.
u 13:38

– Vijeće za nacionalnu sigurnost nije sazvano, ono se saziva kada za to ima razloga. Nema pripravnosti vojske u onom opasnom smislu – kazao je Milanović.

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je sudjelovao na obilježavanju 31. godišnjice početka Domovinskog rata 1. i 2. ožujka 1991. kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Svečanost se održala u Pakracu na Trgu bana Josipa Jelačića, nakon koje je Milanović dao izjave za medije. 

– Bio sam u kontaktu sa Stožerom, posjetit ću ih uskoro. Ruska strana pušta ono što želi, a ova druga strana ustvari ništa ne zna. Bio sam u kontaktu s jednom našom veleposlanicom koja je na putu u Lavov. Nemam taj direktan kontakt, to rade moji suradnici. Naši veleposlanici u Moskvi ne mogu napraviti ništa. Plenković nije trebao reći da je vojska u stanju pripravnosti. Vojska je u normalnim uvjetima i nema nikakve ugroze za Hrvatsku, radi se o jednom stražaru više. Bio sam pozvan da potpišem zajedničku izjavu predsjednika da se Ukrajini da status kandidata EU. Bio sam to spreman potpisati ako se u taj status podignu BiH i Kosovo. Lagano im je sad došlo da bi mogli priznati Kosovo – kazao je. 

– Vijeće za nacionalnu sigurnost nije sazivano, ono se saziva kada za to ima razloga. Nema pripravnosti vojske u onom opasnom smislu – kazao je. 

Poslao je i poruku Miloradu Dodiku

– Bilo bi dobro da se vrati u institucije BiH, nazvat ću ga ovih dana. Bilo bi bolje za njegov narod. Kad radiš s nekim koga poznaješ, onda je problem koliko-toliko rješiv. Kad nekoga ne znaš, onda se problem multiplicira. Dodika mi znamo, nitko ga neće svrgnuti. Pa nisam ja Dodikov tata, želim rješenje u BiH, a ne stalno huškanje. Zapadna diplomacija nije napravila ništa. Beograd mora odlučiti gdje  pripada – EU ili Rusiji iz sentimentalnih razloga, ali nije praktično. Republika Srpska ne može se izvući iz BiH, zemlja se nigdje ne pomiče – kazao je. 

– Ne znam koji su planovi Rusije. Većina ruskih vojnika su profesionalni vojnici ili poluprofesionalni. Volio bih da je Ukrajina pružila pravi vojni otpor, ali to se nije dogodilo. Cijenim hrabrost, ali vojnički to nije bilo dobro organizirano – dodao je. 

Kaže da ne vidi smisao u tome da kontaktira predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog

– Kada je velika nevolja, mali stoje pod stolom. Sankcije neće djelovati – dodao je te kazao da treba biti zabrinut zbog nuklearne opasnosti. 

– Uvijek treba biti zabrinut. Nazvat ću Dodika i zamoliti ga da to ne govori, no to su sve ljudi koji imaju podršku. Ovo je u svojoj srži sukob SAD-a i Rusije. Ovaj sukob je za SAD velika fusnota. Da je Europa imala veću ulogu, do ovoga ne bi došlo – kazao je. 

Podržao je sanaciju Sberbanka

– Ovo je stres-test, cijeli sustav tako je dizajniran. Bilo je i drugih banaka i štediše su dobile svoj novac – kazao je. 

Komentirao je i privođenje bivšeg ministra Horvata. 

– Privesti u maricu ministra koji sjedi u Vladi prvi put u 20 godina bez toga da je Vlada rekla da je to moguće, to je problem. Ministra možeš pokupiti iz kreveta, a saborskog zastupnika ne možeš. Tu ja govorim pro-Plenković. Čak ni ovakvu Vladu DORH ne bi smio moći srušiti. Da će DORH pet sati ranije hapsiti ministre, to nije ispravno. Završit ću ovim riječima: Plenković je figurativno sljedeći. Kako vam to izgleda da DORH može uhititi premijera? –upitao je. 

– Plenković je sigurno znao za privođenje 10 sati ranije, a je li znao za vođenje postupka, to ovisi o policiji. Ravnatelj policije je mogao to reći ministru, a onda ministar i premijeru. DORH u nekim situacijama katastrofalno reagira i nemam povjerenja u taj sustav. Imaju ogromne ovlasti, a nikakve odgovornosti. Postoji razlog zašto postoji imunitet. To je kao da vojnici slobodno voze tenkove. Mi smo država, nismo društvo mrtvih pjesnika. Oduzimanje slobode i zadnjem razbojniku čin je represije, ti moraš potpuno vjerovati nekome tko te lišio slobode. Evo došao sam kao Jan Sobjeski u pomoć Plenkoviću, ne znam hoće li mu to pomoći – dodao je. 

>> VIDEO Novi napad na Harkiv: Raketirali zgradu regionalne policijske uprave. Rusi tvrde da su zauzeli Herson

Komentara 53

Avatar kastanjer2
kastanjer2
14:09 02.03.2022.

"Volio bih da je Ukrajina pružila pravi vojni otpor, ali to se nije dogodilo. Cijenim hrabrost, ali vojnički to nije bilo dobro organizirano" kaže vojni stručnjak koji je izbjegao služenje u Hrvatskoj vojsci. Pada sa Patrije. Još uvijek nije izgovorio dvije pametne rečenice u vezi HV. Umirovljuje sposobne časnike prije vremena. Možda bi radije bio Putinov gardista?

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
17:29 02.03.2022.

Jadni mi sa ova dva tragikomičara

DT
drž_tvrdo!
14:01 02.03.2022.

On o svemu "sve zna" i "bolje vidi" 🤨 ... Imam dojam da on sebe uvjeri u nešto, što nužno mora biti drugačije od svih drugih, i onda to prodaje kao "viziju". Ako se pokaže točnim, samozadovoljno će pametovati, a ako se pokaže (a uglavnom pokaže) netočnim, Plenković je "sigurnosni pojas". ..... i tebe smo siti kafano!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije