Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ DEKLARACIJE

Milanović: 'Samo doticanje pojma, jednaka prava za sve konstitutivne narode u BiH, nekima smeta'

Brdo kod Kranja: Zajednički sastanak svih sudionika Procesa Brdo-Brijuni
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/49
12.09.2022.
u 13:55

Istaknuo je kako nisu razgovarali ni o optužnicama iz Srbije za hrvatske generale i pilote, te napomenuo kako je o tome već sve rekao, te da ''na ovaj način i na ovom mjestu on neće o tome ni razgovarati''.

''Sretan sam što smo summit završili uspješno i to iz dva razloga. Razgovarali smo o onome što nas povezuje i pokušali smo naći zajednički jezik. U startu je bilo jasno da nećemo donijeti deklaraciju, jer treba poštivati razlike koje postoje među nama'', Rekao je Borut Pahor po završetku susreta. 

Naveo je kako su donijeli 6 zaključaka. ''Usuglasili smo se o tome da svi želimo da se ubrzaju ulasci svih zemalja u europske integracije. Uvažili smo naše različitosti, inače bi se dogodilo da summita ne bi ni imali'', rekao je Pahor. 

''Mislim da je sve rečeno. Od deklaracije smo odustali još prošli tjedan, jer smo shvatili da ju neće biti moguće donijeti. No umjesto nje donijeli smo zaključke što je također super i vrlo slično. Zadovoljan sam ovim što smo danas napravili. Hvala Borutu Pahoru na ovoj inicijativi, koja je bila njegova od prvog dana, a mi ćemo vidjeti kako dalje. Mislim da je ovaj susret bio vrlo dobar i da smo kvalitetno razgovarali'', rekao je Zoran Milanović istaknuvši kako će on napraviti sve da se ova inicijativa nastavi. 

Novinarka s Kosovske državne televizije pitala je je li na sastanku bilo pokušaja poticanja Srbije da prizna Kosovo. Pahor je rekao kako ''to nije bio cilj sastanka, jer je jasno da to u ovom trenutku to nije moguće''. 

''Nismo o tome na taj način razgovarali, jer to bi u startu bio put bez povratka. Jasno je da mi ne možemo nagovoriti Srbiju da to napravi. To je na njima. Poznato je da ja pozivam sve koji do sada nisu priznali Kosovo, da to čim prije naprave. Ali nije nimalo realno da će Srbija u ovom trenutku to napraviti. To nije stav ni predsjednika Vučića, a ni većine srpske javnosti'', rekao je Milanović. 

Istaknuo je kako nisu razgovarali ni o optužnicama iz Srbije za hrvatske generale i pilote, te napomenuo kako je o tome već sve rekao, te da ''na ovaj način i na ovom mjestu on neće o tome ni razgovarati''. 

''Samo doticanje pojma, jednaka prava za sve konstitutivne narode u BiH, nekima smeta. I to je jednostavno tako. I onda nema smisla to na ovakvom mjestu forsirati. Nekima spominjanje tog pojma uopće smeta. Je li to legitimno ili ne, o tome možemo razgovarati, ali moramo znati da je to tako. Tako da to nije imalo smisla ni očekivati. Osim toga to je sada bilateralno pitanje BiH i Hrvatske, a nema nikakve veze sa Slovenijom niti ovim skupom'', rekao je Milanović na pitanje koji je to točno detalj onemogućio donošenje deklaracije. 

Održan 11. godišnji sastanak na vrhu Procesa Brdo- Brijuni

Predsjednik Republike Zoran Milanović, kao supredsjedatelj, sudjelovao je 11. godišnjem sastanku na vrhu Procesa Brdo-Brijuni koji je održan u Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Zajedno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, bio je domaćin sastanka na kojem su bili predsjednik Republike Albanije Bajram Begaj, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani, predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Inicijativa inače ima običaj ugostiti dužnosnike zemalja i izvan područja jugoistoka Europe, no ove godine to nije bio slučaj. 

Sastanci na vrhu Procesa Brdo-Brijuni održavaju se godinama na inicijativu Hrvatske i Slovenije kao članica Europske unije, i to s ciljem unapređenja međusobne suradnje zemalja u jugoistočnoj Europi i ubrzavanja procesa europskih integracija ostalih zemalja regije među kojima neke već pregovaraju o članstvu u Europskoj uniji ili imaju status kandidata za članstvo u EU.

I ovogodišnji susret bio je prilika za razgovor o trenutnoj situaciji u regiji i za novi poziv članicama i institucijama Europske unije da ubrzaju proces proširenja. 

Video: Tuča u Zagrebu

 

 

Komentara 31

PI
Pilatus
13:54 12.09.2022.

Nikad srbijica ne će odustati od sna o velikoj državi do Jadrana, baš kao što uključuje i Kosovo, odnosno njegovo nepriznavanje!!! Ovo što se ovi sastaju samo su slabašni pokušaji koji bi trebali pokazati nekakvo područje interesa. Zanemarite, nikad srbijica ne će biti velika, nikada ne će u EU, nikada ne će priznati Kosovo, to područje ostaje trusno i krizno do istrebljenja jednih ili drugih, ja računam na nestanak srba!

DU
Deleted user
12:36 12.09.2022.

zadah propale tvorevine se ćuti..

SR
sršen
14:43 12.09.2022.

ne piše koji su zaključci ove trlababalanije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije