Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret

Milanović i Orban u petak potpisuju plinski ugovor?

milanovic
Boris Scitar/VLM/PIXSELL
23.10.2013.
u 15:40

Još je u rujnu bilo dogovoreno da ugovor, odnosno deklaraciju potpišu premijeri triju zemalja uz podršku Europske komisije

Iako u službenom rasporedu hrvatskog premijera Zorana Milanovića i njegova mađarskog kolege Viktora Orbána za bruxelleski summit EU, koji počinje sutra i traje i u petak, nema najavljenog bilateralnog sastanka, sasvim je sigurno da će dvojica premijera prvi put od izbijanja krize oko Ine i MOL-a, potaknute izdavanjem međunarodne tjeralice za Zsoltom Hernadijem, uživo razgovarati.

Najkasnije za par tjedana

Štoviše – a ta se mogućnost tek da nagovijestiti – postoji i mogućnost da baš u petak u Bruxellesu bude potpisan trilateralni sporazum između Hrvatske, Mađarske i Ukrajine o stvaranju jadranskog plinskog koridora. Tekst ugovora, doznajemo, već je spreman, hrvatski i mađarski premijer također su spremni, jedino ostaje nejasno hoće li i kako, odnosno na kojoj razini, Ukrajina biti predstavljena na summitu.

Još je u rujnu bilo dogovoreno da ugovor, odnosno deklaraciju potpišu premijeri triju zemalja uz podršku Europske komisije. Ako se trilateralni ugovor ne potpiše u petak, kažu nam upućeni, potpisat će se u sljedećih nekoliko tjedana. Prema planu plin iz budućeg LNG terminala na Krku, plinovoda IAP, ali i potencijalnih budućih nalazišta u Hrvatskoj mogao bi se jadranskim plinskim koridorom izravno transportirati najkraćim mogućim putem prema potencijalnim kupcima te skladištiti u Mađarskoj i Ukrajini.

To bi zacijelo bila još jedna javno odaslana poruka da je s odnosima država na najvišoj političkoj razini sve u redu bez obzira na nedavne potrese.

Vrdoljakov ured

No u pozadini pitanje pregovora o MOL-u i Ini nije riješeno. Kako doznajemo, u ured Ivana Vrdoljaka, ministra gospodarstva i Vladina čovjeka imenovanog za šefa pregovaračkog tima s MOL-om, stigla je dokumentacija iz Budimpešte. MOL je ministru Vrdoljaku poslao svoja pregovaračka stajališta koja su usuglasili prošloga tjedna. Detalji pregovaračkih stajališta nisu zasad poznati javnosti. Dosad se neslužbeno moglo čuti da je MOL nezadovoljan brzinom, odnosnom tempom pregovora te da će zacijelo zahtijevati da se pregovori ubrzaju, s čim se slažu i neki s hrvatske strane.

>> Milanović i Orbán o MOL-u i Hernadiju razgovarat će 24. i 25.10.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije