Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'MISLIM NA STRELJIVO'

Milanović: Hrvatska mora početi proizvoditi vlastito naoružanje

Zagreb: Zoran Milanovi? sudjelovao na proslavi 32. obljetnice osnutka Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/10
12.12.2023.
u 15:17

- Ako sebi dobro želimo morat ćemo se osloniti na vlastite snage i definirati ono što je moguće", poručio je Milanović

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović u utorak je na obilježavanju 32. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) poručio da Hrvatska mora početi proizvoditi dio vlastitog naoružanja, ponajprije streljiva. "Hrvatska mora početi proizvoditi dio vlastitog naoružanja. Kada kažem dio, ne mislim na zrakoplove, helikoptere i složene sustave, već na streljivo, od osobnog kalibra do granata za topništvo. Ovaj rat u Ukrajini,  ali i godine prije ovog rata, pokazuju da je to vitalno", rekao je.

Dodao je, kako navode iz Ureda predsjednika, da će se o proizvodnji dijela vlastitog naoružanja u budućnosti morati voditi računa i tome ozbiljno pristupiti.Iako nije zagovaratelj državne intervencije u svemu, rekao je Predsjednik, u nekim djelatnostima država može i mora biti jedini akter, a "to je proizvodnja streljiva".

12.12.2023.,Zagreb, Pleso, vojarna Pukovnik Marko Živkovic. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oruzanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanovic,te ministar Obrane RH Ivan Anusic sudjelovali na proslavi 32. obljetnice osnutka Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, kojom prilikom su dodjeljena odlikovanja i priznanja, djelatnicima RZ a Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

"Europa to dosad nije bila u stanju, nije mogla, htjela ili nije shvaćala ozbiljno. Mi kao lojalna članica Europske unije i NATO-a pružat ćemo podršku kada god je to moguće i razumno. Ako sebi dobro želimo morat ćemo se osloniti na vlastite snage i definirati ono što je moguće", poručio je Milanović.

Čestitajući hrvatskim zrakoplovcima, rekao je da je HRZ grana Hrvatske vojske koja je, nakon više desetljeća došla tamo gdje je trebala biti i ranije i da je dobila modernu opremu. "U ovom trenutku, vi po opremljenosti i modernosti svog naoružanja i opreme prednjačite u Hrvatskoj vojsci. To je jako dobro za Hrvatsku i za vas koji služite Domovini. To tako ne smije ostati predugo jer isto tako i druge grane hrvatske oružane sile moraju ići s tim ukorak. To neće biti lako, to će biti skupo i komplicirano“, ustvrdio je.

Milanović je svim pripadnicima HRZ-a poručio: "Stojite na ramenima titana koji su prije 30 godina kretali iz nemogućega i ginuli. Takvo vrijeme više nije. Imate priliku i čast raditi u puno boljim uvjetima i služiti onom istom čemu su služili i vaši prethodnici".

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je, čestitajući obljetnicu HRZ-a, da samo ulaganjem u obranu mogu jamčiti sigurnu i mirnu budućnost građanima. "Ulaganja u obrambeni sektor najveća su od Domovinskog rata" kazao je Anušić, navevši nabavu Rafala i opremanje helikopterima Black Hawk. No, ustvrdio je da sva oprema i naoružanja ne vrijede ništa bez  pripadnika i pripadnica OSRH. Stoga će nastaviti poboljšavati njihov materijalni položaj, uvjete rada i obuke.

 Svečanost je održana u vojarni "Pukovnik Marko Živković" nas Plesu, gdje je Milanović pripadnicima HRZ-a uručio odlikovanja, promaknuća i pohvale.

Ključne riječi

Komentara 3

A2
a200
17:32 12.12.2023.

Proizvoditi svoje oruzje ( sto je tehnoloski moguce ) , ...... SLAZEM SE 100000000% !!!!!!

DD
DD
21:23 12.12.2023.

Dada a šta kaze MAMA EU

DU
Deleted user
18:36 12.12.2023.

Zašto predsjednik ne iskoristi svoju ustavnu nadležnost iz članka 102. Ustava RH i nametne ovu temu Vladi? Bude li se čekalo na strane investicije u obranu ništa se neće riješit. Obećavali su Izraelci,obećavaju Francuzi na kraju od tog nema ništa! Neće Nexter u Hrvatskoj gradit konkurenciju! Proizvodnja streljiva i granata treba bit isključivo državni monopol.Tako je u Izraelu npr. Rafael je od 1948. državna tvrtka. Čekat ćemo ukrajinski poraz ili novi sukob u BIH da se pokrenemo? Zamislite tu razinu poraza,očaja i političke gluposti da nam sutra zatreba streljivo a da ga nemamo? Država može u roku od 24h osigurat novac iz proračunske pričuve,deficita, a ako treba putem državnih obveznica hrvatski ljudi će za 7 dana prikupit novac. I do sad je upisano 2 milijarde eura za druge potrebe države.Novca ima na bacanje. Što se čeka s postupnim vraćanjem ročnika u vojarne? S obnovom skloništa,skladišta streljiva,prometne infrastruktre,položaja pomorske artiljerije? Nekima nije problem što luka Rijeka nije povezana željezničkom mrežom s Panonskom nizinom? Ne može se prebacit 22 Bradleya vlakom u Sl.Brod? Kako bi sutra prebacili američku 101. zračno desantnu diviziju? Tenkove ne mogu bacit iz zraka? Grade li se na Plesu podzemna skloništa za milijardu eura vrijedne Rafale? Ili će te urbi et orbi objavit gdje su i stavit ih pod limeni krov i bateriju Mistrala 3?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije