Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predavanje u Splitu

Milanović: Hrvatska euro neće uvesti ni sutra niti za godinu-dvije

'11.12.2012., Split - Premijer Zoran Milanovic odrzao predavanje na Pravnom fakultetu na temu Uloga Vlade RH u procesu prikljucivanja EU i usvajanje pravne stecevine EU. Rektor Pravnog fakulteta Ivan
Ivana Ivanović/PIXSELL
11.12.2012.
u 21:30

Euro nećemo uvesti ni za godinu-dvije. Pelješkom mostu – da, ali novcem EU

– Europska unija će reorganizirati velik dio našeg života i gospodarskih aktivnosti, međutim, građansko i kazneno pravo ostaje naše, temeljne odrednice određujemo mi – rekao je premijer Zoran Milanović na predavanju “Uloga Vlade RH u procesu priključivanja EU i usvajanja pravne stečevine EU” koje je održao studentima Pravnog fakulteta u Splitu.

Nadnacionalna sila

– Zbog financijske krize koja potresa Europu taj koncept suverenosti nezaustavljivo ide prema bankarskoj uniji. Ozbiljno se ide na nadnacionalnu europsku silu koja će kontrolirati banke nakon što su mnoge države na tome pale – nastavio je Milanović.

Rekao je kako je Unija uvela zajedničku valutu, a države posuđeni novac troše kako hoće do trenutka kada više ne mogu vraćati kredite niti dati jamstva, pa se ide na “supernacionalne” kontrole. Rekao je da s uvođenjem eura trebamo biti oprezni.

– Hrvatska euro neće uvesti sutra ni za godinu-dvije – rekao je Milanović ističući da naš uspjeh ovisi o nama.

– Mala smo država. Ne možemo imati 20 sveučilišta i sedam bolnica u zemlji u kojoj smo svi na dva sata razdaljine. Ovogodišnji proračun za znanost je slab, treba ga povećati – rekao je Milanović i naglasio kako su proračun za 2013. godinu linearno rezali, što nije odgovorna politika.

– Išli smo na ziherašku filozofiju i svima jednako uzeli, osim Ministarstvu obrane jer vojnici nemaju ni za toplu vodu. Postavit ćemo prioritete i mijenjati stvari – najavio je Milanović koji kaže da imamo prevelike razlike za tako malu zemlju.

Odgovarajući na pitanje studenata rekao je kako je MOL dionice Ine legalno kupio na burzi, što nitko ne osporava, ali u slučaju pravomoćne presude, Hrvatska će pokrenuti pitanja ugovora o odnosu dioničara u Ini. Naglasio je da su nam odnosi s Mađarskom iznimno dobri. Najavio je da će se zalagati za gradnju Pelješkoga mosta, i to europskim sredstvima, te modernizaciju pruge Zagreb – Skradnik, a dalje, do Rijeke, za popravak stare pruge.

Ne mogu zaustaviti mlade

Rekao je da će 500.000 Hrvata u BiH biti jednakopravni državljani EU kao i ostali, a studentima je odgovorio da nema načina da se zaustavi mlade stručne ljude koji žele otići izvan zemlje, izuzev ostvarivanja uvjeta da im ovdje bude bolje.

– Moj je cilj do kraja mandata da Hrvatska po kriterijima Svjetske banke napreduje za desetak mjesta – poručio je Milanović.

Nakon susreta sa splitskim studentima, premijer Milanović vratio se u Zagreb.

Komentara 18

IR
IraZidovi
07:58 12.12.2012.

Evropa je, evo samo primjera Lactalisa, vec debelo naplatila Hrvatski ulazak u Europsku Uniju, i sada joj se, vidimo, ne zuri da to clanstvo formalno ozvanici, a s kakvim budalama(Milanovic, Pusic i ekipa), ima posla vrlo je vjerojatno da ce se to naplacivanje samo dalje nastaviti

RE
retrovizor
09:39 12.12.2012.

pamet,pamet i samo"pamet",pa dugo ništa nego pametovanje i demagogija...nema kruha od toga..

PR
pramac
23:31 11.12.2012.

Dođe mi točno žao ovog našeg premijera,još ništa pametno i normalno od njega,što nema nijednog pametnoga savjetnika da mu piše govore i odgovore?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije